Scène uit de film.
Scène uit de film. Septemberfilm

Misdaad en komedie met actueel thema in Filmhuis Veenendaal

5 juni 2023 om 11:00 Film

VEENENDAAL Filmhuis Veenendaal laat haar bezoekers op zaterdag 10 juni vanaf 20.00 uur de Franse film- en theaterwereld uit de jaren 30 zien, tijdens de film Mon Crime. Een film met misdaad en komedie en een uiterst actueel thema.

Wat gaat er door het hoofd van machtige filmbazen als Harvey Weinstein als ze zich opdringen aan actrices? In Mon Crime is het antwoord op die vraag: Een kogel. En dat is nog maar het begin van een film waarin de dingen anders gaan dan de kijker zou verwachten in een verhaal dat het ‘Me Too’ thema behandelt. Hoe zou de rechter oordelen over het doodschieten van zo’n opdringerige filmmagnaat? Zou dat gezien worden als zelfverdediging? 

Mon Crime is een film gebaseerd op een toneelstuk uit 1934. Regisseur François Ozon stelt relevante vragen over de positie van vrouwen in de samenleving. Die vragen zijn nog net zo actueel als in 1934. Beroemdheden en media gebruiken elkaar nog altijd voor hun eigen doeleinden. 

KLUCHTIG VERHAAL

Verwacht echter geen loodzware film over dit maatschappelijk belangrijk thema. Mon Crime is in de eerste plaats een komedie. Ozon maakt van dit beladen thema een kluchtig verhaal, dat zich afspeelt in het Parijs van 1930. Ozon zegt er zelf dit over: ,,In deze tijden van collectieve depressie voelde ik een behoefte aan eigenzinnigheid en lichtheid om even weg te stappen uit de harde realiteit van het heden.”

De vrouwelijke hoofdrolspelers Nadia Tereszkiewicz en Rebecca Marder spelen hun rollen van sterke, manipulerende vrouwen overtuigend. De beroemde Isabelle Hupert verschijnt als bijna uitgerangeerde actrice uit de tijd van de stomme film, die steeds bereid is de waarheid te verdraaien in haar eigen belang. De vele plotwendingen en de door Ozon perfect vastgelegde filmstijl van de jaren 30, met art-deco architectuur en bijpassende decors en kostuums, staan garant voor een levendige en amusante film.

MOORD

De film gaat over een jonge, aantrekkelijke actrice, Madeleine, gespeeld door Nadia Tereszkiewicz. Madeleine geeft toe dat zij de filmbaas heeft vermoord met zijn eigen pistool. Tijdens de rechtszaak naar aanleiding van de moord gebruikt Madeleine al haar acteertalent om de jury te overtuigen van haar onschuld. Met de hulp van haar beste vriendin en advocate Pauline lukt dat ook. 

Tot de waarheid aan het licht komt.

Meer informatie en kaartverkoop: www.filmhuisveenendaal.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie