Eigenlijk kan dit dus niet...
Eigenlijk kan dit dus niet... Jip van den Toorn, winnaar van de Inktspotprijs 2022

Eigenlijk...

28 november 2022 om 19:15 Overig Deel je nieuws

Eigenlijk had ik dat wel of juist niet moeten doen… Wie kent dat niet? Je geweten speelt op en laat je via het woordje eigenlijk je bewust worden van wat beter was geweest. Hoe mooi om je daar bewust van te zijn. Het kan je helpen om te doen wat nodig is.

Afgelopen donderdag, 24 november, was de tweede thema-avond van een trilogie waarbij we stil staan bij de vraag hoe we vanuit ons geloof, persoonlijk en als kerk, op een goede manier omgaan met de schepping. Deze tweede avond deelde Koos van Noppen zijn blik op duurzamer leven en de praktische uitwerking daarvan in ons leven. Daarbij deelde hij onder ander een tekening die Jip van den Toorn in de Volkskrant publiceerde. De tekening, winnaar van de Inktspotprijs 2022, toont een stelletje in het vliegtuig. Daarbij wordt duidelijk dat ze er nu anders bij zitten dan vroeger. De tekst bij de tekening was “éigenlijk kan dit dus niet…”. De tekening is typerend voor de huidige tijd, het woordje eigenlijk duidt het ongemak dat iets dat vroeger normaal was, ondertussen minder voor de hand ligt.

Eigenlijk ook hoopgevend?

Nu ik er op let, hoor ik het woordje “eigenlijk” overal. Het wordt op dit moment veel gebruikt en dat geeft me hoop. Het bevestigt het veranderproces, je moet je immers eerst bewust worden van een verkeerde gewoonte, voordat je het kan gaan veranderen. In het geval dat het gebruikt wordt gaat het over het veranderproces naar een duurzamere toekomst. Er zijn veel weefvouten in onze huidige doen, onze maatschappij. Een aantal komen al aan de oppervlakte, denkend aan de stikstofcrisis maar ook de gedachte dat onze gasbel onuitputtelijk was. De transitieprofessor Jan Rotmans vertelt in zijn boek Omarm de Chaos graag meer over deze en andere weefvouten. Het werken aan een duurzamere toekomst ligt dus meer en meer voor de hand.

Bij het uitspreken van “eigenlijk” komt jouw eigen weeffoutje aan het licht. Je hart laat je merken dat wat je doet niet past bij waar je voor staat en waar jij in gelooft. Na die constatering is het aan jou om een besluit te nemen om het in het vervolg anders te doen. Luister dus naar je hart en koester dat ene woordje. Zie het als is een kloppend signaal van een aanstaande verandering.

Voel je van harte uitgenodigd

Mag ik je helpen met een eerste besluit om het anders te doen? Wat gebeurt er bij jou bij de gedacht om ook naar volgende thema-avond over groen geloven te komen? Stel nu dat je gedachte gelijk met een “eigenlijk” (of nog erger een “ja maar”) begint. Dan weet je nu wat je te doen staat.

De volgende keer is 8 december. Dan vertelt Roelof de Jong van de Ontmoetingskerk Rhenen over ‘groen kerk zijn’: hoe kan dat er uit zien, hoe hebben ze dat in Rhenen vormgegeven en wat heeft dat hen en de omgeving gebracht? Wat zou het ons als kerk kunnen brengen?

De avonden zijn in de Bethelkerk te Veenendaal (Spanjaardsgoed 7) het begint om 20:00 met inloop vanaf 19:45. De toegang is gratis. Iedereen van binnen en buiten de Bethelkerk is van harte uitgenodigd!

Joost Straat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie