Johan van den Essenburg is met zijn bedrijf Tomorrow aanjager van het geheel.
Johan van den Essenburg is met zijn bedrijf Tomorrow aanjager van het geheel. Martin Brink

Tomorrow start in najaar met bouw By Quinty

29 september 2022 om 07:10 Nieuwbouw

VEENENDAAL Hoe staat het toch met de horecavoorziening op Kwintelooijen? Twee jaar geleden won het ondernemersduo Albert Elsenaar en zijn zwager Harold van der Scheur de prijsvraag die door belanghebbenden was uitgeschreven. Sindsdien is het oorverdovend stil. Er staat zelfs geen infobord.

door Martin Brink

Gaat het nog wel door, zal menigeen zich afvragen. Vooral ook omdat vorig jaar de ‘knip’ in de Oude Veensegrindweg werd gerealiseerd, de weg langs de bij vooral Veenendalers hoogst populaire voormalige zandafgraving. Doorgaand verkeer is daardoor in principe niet meer mogelijk en dat heeft ongetwijfeld zijn weerslag op het bezoek door toevallige passanten.

Om iedereen gerust te stellen: ja, het ambitieuze project gaat nog steeds door. Maar niet door de oorspronkelijke initiatiefnemers. ,,Op dit moment hebben we de omgevingsvergunning lopen bij de gemeente.” Dat zegt Johan van den Essenburg. De 38-jarige Veenendaler is directeur van de Ingenious Group, waarbinnen hij met de bedrijfstak Tomorrow verantwoordelijk is voor het behoud van erfgoed en monumenten en kunstwerken in de openbare ruimte, in Veenendaal en omgeving. Tomorrow nam, in goed overleg, eind 2021 het project over van Elsenaar en Van der Scheur. Eerstgenoemde is overigens geen onbekende voor hem. Johan van den Essenburg: ,,Hij runt in de voormalige kerk Sola Fide in Veenendaal, dat is ook een pand van ons, een exclusieve sportboetiek. Zo kwamen we bij elkaar.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Zo moet het volgend jaar worden: het horecapaviljoen naast de parkeerplaats op Kwintelooijen. - PR

STRENGE REGELS Het plan van het duo werd uit acht inzendingen gekozen. De gemeente Rhenen riep in oktober 2019 ondernemers op om een plan in te dienen. Dat van Elsenaar/Van der Scheur kwam in juli 2020 als beste uit de bus. Maar plannen maken, uitwerken en realiseren zijn drie totaal andere dingen. Vooral als je er weinig ervaring in hebt. Dat is echt een vak apart. De Rhenense welstandscommissie stuurde tot drie keer toe de plannen terug naar de tekentafel. Van den Essenburg: ,,Ze kwamen bij ons omdat ze tegen ontzettend veel regels aanliepen. Vergeet niet dat het een heel kwetsbaar gebied is met allerlei strenge regels om iets te mogen doen en bouwen. Je moet aan veel dingen voldoen zoals de situering, de kapvorm, duurzaamheid, bouwmaterialen en de natuurwaarde in het gebied. Je kunt het ook maar één keer goed doen.”

Bovendien moeten ook alle partijen instemmen: de Gebiedsraad Kwintelooijen, de grondeigenaren, de gemeente Rhenen en de welstandscommissie. Tomorrow had er ook niet direct ervaring mee maar had wel de expertise in huis om het plan verder te brengen. En dus gaat het achter de schermen gewoon verder, ook met inachtneming van het oorspronkelijke plan. De juiste invulling ervan, daar wordt hard aan gewerkt en kritisch naar gekeken. Van den Essenburg hoopt bijvoorbeeld dat het mogelijk is om hier ook een huwelijksvoltrekking met een bijbehorende receptie e.d. te kunnen houden. ,,Daar gaan we nog over praten.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


In het infocentrum wordt een meubel gerealiseerd met daarin verrassende en leerzame feitjes. - PR

Het schept natuurlijk wel mogelijkheden voor een bredere inzet van de accommodatie én ook om meer belangstellende ondernemers aan te trekken. Maar ook dat het lukt om een educatieruimte over de geschiedenis en natuurwaarde van het gebied in de plannen in te passen. Binnen een werkgroep wordt daar nu over gesproken. Het pand blijft eigendom van Tomorrow. Dit najaar wordt via een gespecialiseerde makelaar gegadigden gezocht. 

,,Belangstellenden moeten aantonen dat ze alle voorwaarden kunnen naleven en aantoonbaar ervaring hebben”, aldus Johan van den Essenburg die zich met het bedrijf Tomorrow meer een cultureel en maatschappelijke ondernemer op het gebied van historisch behoud en besef toont dan een zakenman die qua opbrengst het onderste uit de kan wil. Volgend jaar april, bij de start van het nieuwe toeristenseizoen, moet het horecapaviljoen van 500 vierkante meters er staan, direct naast de parkeerplaats. Met een opvallend groen dak aan één zijde, de andere kant met zonnepanelen en met een natuurlijk ingepast terras en speeltuin voor de kinderen. ,,De positie van het gebouw is speciaal gekozen,” zegt Johan. ,,We hebben besloten om het in de oksel van het perceel te situeren. Het gebouw staat opengericht naar het gebied en loopt over in het groen.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Gezicht vanaf het ronde middenveld op Kwintelooijen. - PR

Het geheel wordt compleet gemaakt met een informatie- en educatieruimte. Misschien wordt het een beetje vergelijkbaar met het bezoekerscentrum van het Fort aan de Buursteeg en een stuk verder ‘t Leesten bij Ugchelen waar Staatsbosbeheer ook een centrum heeft. Johan gaat er zeker nog kijken. ,,We willen er ook echt een doe-plek bij maken. Dat doen we in samenwerking met het IVN Veenendaal/Rhenen, de Gebiedsraad en de gemeente.” De bezoekers moeten iets kunnen opsteken, leren over (de ontwikkeling) van dit gebied.

Een speciaal geprepareerd meubel met allerlei verrassingen in zich, is nu al in ontwikkeling. Misschien is ook de opengewerkte grafheuvel bij het voormalige Berghuis onder aan de Amerongse Berg een goed voorbeeld. Passanten zien hoe zo’n heuvel er van binnen uitziet, voor ze deze archeologische monumenten elders in het bos in het echt zien. Johan: ,,We willen in het centrum wat vertellen en laten zien. Ook het idee om in de omgeving routes uit te zetten met tekstborden op plekken waar wat te zien valt.” En dat infobord, met infographics en uitleg, op de plek waar alles moet komen? Johan: ,,Ik heb het ontwerp al klaarliggen. Het komt er zeker! Maar eerst moeten de vergunningen rond zijn. Alles op z’n tijd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie