Rita Maris schreef inmiddels drie boeken over het onderwerp.
Rita Maris schreef inmiddels drie boeken over het onderwerp. Marco Diepeveen

Rita Maris strijdt tegen ARFID: ‘Eten is nooit ontspannend’

26 september 2022 om 07:30 Mensen

VEENENDAAL Bij een eetstoornis denken we algauw aan anorexia en boulimia. Veel minder bekend echter is ARFID, een bizarre vorm van extreem selectief en restrictief eetgedrag. Rita Maris – moeder van twee zonen met ARFID – schreef drie boeken over dit onderwerp. Op 30 september presenteert ze in De Basiliek haar laatste boek ‘ARFID te lijf!’, waarin tachtig zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen aan het woord komen.

door Marco Diepeveen

Ter vergelijking: anorexia wordt ingegeven door focus op gewichtsverlies en een verkeerd zelfbeeld, terwijl ARFID ontstaat vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten en/of angst voor de aversieve gevolgen van eten, door bijvoorbeeld een trauma rondom eten. Zestig procent van de patiënten heeft autisme. 

280.000 MENSEN ,,Hoe onbekend ARFID ook is, toch telt Nederland ongeveer 150.000 kinderen en 130.000 volwassenen met deze stoornis”, weet Rita Maris. ,,Ter illustratie: er zijn 5.600 anorexiapatiënten. Pas in 2013 werd ARFID officieel wetenschappelijk erkend in de DSM-5.”

Toen haar zoontje overstapte op vast voedsel, begonnen de problemen. ,,Wat we ook probeerden, het eten ging er niet in. Eten uit de Schijf van Vijf deed hij niet, met dus als gevolg het gemis van gezond en vitaminerijk voedsel. Waardoor hij zienderogen vermagerde, ondervoed raakte en zijn conditie verslechterde. Hij had moeite met de sensorische kenmerken van bijna alle soorten voedsel en walgde er echt van. Uiteindelijk volgde opname in een gespecialiseerde eetkliniek van SeysCentra. Dat hielp.”

SCHULDGEVOEL Nóg moeizamer en pijnlijker verliep het met het jongste kind uit het gezin. Die eet slechts vijf verschillende producten, waardoor hij gezonde voedingsstoffen mist. Populair eten als patat, pizza, snoep en taart durft/kan de jongen niet aan. ,,Op zeer jonge leeftijd ontdekten we dat ook hij ARFID heeft. Vaak voelen ouders een schuldgevoel, omdat er wordt gedacht dat het een opvoedprobleem is. Of aanstellerig en koppig gedrag, een moeilijke leeftijdsfase. Zodoende ondervinden ouders weinig hulp vanuit de zorg.”

ARFID hangt als een ‘donderwolk’ boven het gezin, weet de ervaringsdeskundige. ,,Mijn man en ik lijden eronder, als je je kinderen zo ziet verzwakken. En denk ook aan de sociaal-maatschappelijke impact: belemmeringen op kinderfeestjes, de voetbalclub, school, vakantie. Overal is het ‘onveilig’. Eten is nooit ontspannend.”

RAMP ,,Onze jongste zoon drinkt alleen één bepaald soort siroop, die bovendien niet meer leverbaar is. We benaderden de fabrikant en kunnen nog even vooruit. De douane op het vliegveld deed moeilijk toen we met zijn meegenomen etenswaren op vakantie gingen, hoewel dat aangemeld was. In een restaurant vraagt de bediening steeds waarom die jongen geen eten lust. Leg dat maar eens uit. Als een fabrikant ingrediënten in een voedingsmiddel aanpast, is dat een ramp voor hem.”

,,Logopedisten, diëtisten, kinderartsen, kinderpsychologen: de behandeling van ARFID vraagt om multidisciplinair maatwerk. Onze zoon staat op de wachtlijst voor SeysCentra.”

BOEKEN De strijd tegen ARFID voert de Rhenense ook op hoger niveau. Met blogs, diverse interviews, drie boeken, waaronder een lees- en praatboek voor kinderen. Een presentatie voor de Gezondheidsraad zette ARFID op de kaart van de Nederlandse zorg en politiek. Met talloze ervaringsdeskundigen en mensen uit het werkveld onderhoudt Rita contacten. Een besloten Facebookgroep telt inmiddels bijna 1.900 leden. 

Contact via: rmaris@solcon.nl 

De boekpresentatie vindt plaats op 30 september van 16.00 tot 18.00 uur in De Basiliek, Wiltonstraat 56, Veenendaal. Aanmelden kan via overlevenmetARFID@solcon.nl (geef daarbij voor met hoeveel personen je wilt reserveren).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie