Délicieux : Bourgondische tafelen in 1789
Délicieux : Bourgondische tafelen in 1789 Filmdepot.nl

Délicieux; Franse culinaire historie in Filmhuis.

12 augustus 2022 om 13:41 Overig Deel je nieuws

Op zaterdag 20 augustus opent Filmhuis Veenendaal de deuren van theater Spectrum voor Délicieux. Dit keer Frans filmisch amusement van een hoogstaand culinair niveau. Het verhaal over het ontstaan van het eerste restaurant in de tijd net vóór de Franse revolutie. De voorstelling start om 20:00 uur. 

Pierre Manceron is als kok in vaste dienst bij de Hertog van Chamfort. Als hij op een avond de adellijke gasten een bijzonder diner voorschotelt, blijkt al snel dat de disgenoten geen prijs stellen op zoveel gastronomische vernieuwing. Het kost Pierre z’n baan en hij verlaat met zijn zoon het landgoed. Teleurgesteld over de houding van de gevestigde orde trekt hij zich terug op het platteland. Daar leert hij Louise kennen. Zij wil bij Pierre in de leer, maar in die tijd is dat ongebruikelijk: als vrouw in de keuken. Ze inspireert Pierre om zijn droom in vervulling te laten gaan: het starten van een echt restaurant. Tegen de stroom in verrast hij samen met Louise zijn groeiende clientèle met bijzondere gerechten, waarbij ook de adel zijn talent gaat waarderen. In deze feelgoodfilm worden drama en komedie als smakelijke ingrediënten tot een uitgebalanceerd gerecht voorgeschoteld. De prachtige kostuums, maar ook de schilderachtige setting maken Délicieux tot een natuurgetrouw historisch schouwspel. Regisseur Éric Besnard levert een indrukwekkende en bourgondische weergave van deze tumultueuze periode in de geschiedenis.  Zowel de omgeving van Cantal en Aveyron, de schilderachtige aankleding, maar ook de uitstekende cast, maken deze film de moeite meer dan waard. 

Met de hedendaagse interesse in 24Kitchen en soortgelijke kookprogramma’s appelleert deze gastronomische vertelling aan de smaak van de huidige consument en ‘Foodie’. Daarnaast is het verhaal herkenbaar voor de periode van de omwenteling waarin Frankrijk, na de bestorming van de Bastille in 1789, terecht kwam. Van de macht van de adel naar de stem van het volk. “Liberté, égalité et fraternité”. Allemaal smakelijk verpakt in deze rolprent over culinaire hoogstandjes en de strijd voor verandering. 112 Smakelijke minuten om met het ‘water in de mond’ in de geschiedenis weg te dromen. 

Elke week presenteert Filmhuis Veenendaal een topfilm voor leden en andere bezoekers. In Spectrum, Kees Stipplein 72 worden de films in de zomerperiode op zaterdag vertoond. Voor kaarten of aanvullende gegevens biedt www.filmhuisveenendaal.nl meer informatie. 

Voor het schrijven van persberichten zoekt het bestuur van Filmhuis Veenendaal naar een vrijwilliger. Het huidige team van drie schrijvers wil graag weer een vierde redactielid verwelkomen. Meer details over deze functie staan ook op de website van Filmhuis Veenendaal. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie