Ab van der Roest komt over de meet op het schoolplein van het Ichthus College
Ab van der Roest komt over de meet op het schoolplein van het Ichthus College Pieter Vane

Wiskundeleraar Ab van der Roest neemt rennend afscheid van Ichthus College

1 juli 2022 om 07:30 Mensen

VEENENDAAL Ab van der Roest hoeft niet lang na te denken als hij het heeft over zijn hoogtepunt als hardlopende leraar: ,,Rennen op de Chinese Muur tijdens een hele marathon. Man, ik was bekaf!” Op een selfie op zijn smartphone is dat ook te zien: hij ziet hij er behoorlijk afgepeigerd uit. Normaal gesproken is Ab de altijd goedlachse en vrolijke leraar. Maar toen even niet!

door Martin Brink

Het hardlopen zit Ab in de genen (lees: benen) maar van een totaal andere tak van sport heeft hij op woensdag 28 juni op verrassende wijze afscheid genomen. Ab mocht namelijk na liefst 37 jaar op het Ichthus College Veenendaal ‘van Drees trekken’ zoals het pensioen in vroeger dagen ook wel genoemd werd. ,,Ik ben 66 en een half jaar en dan mag ik stoppen. Ik ben wel gevraagd om door te gaan als wiskundeleraar. Die zijn er tegenwoordig namelijk steeds minder. Maar wanneer stop je dan? Op je tachtigste? Ik denk niet dat er dan meer wiskundeleraren zijn. Dat wilde ik dus niet. Ik heb nog genoeg andere dingen te doen.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ab maakte ooit een selfie op De Muur in China. Wie doet dat hem na? - Ab van der Roest

PLEZIER Leraar-zijn was voor hem beslist geen verzoeking. ,,Ik heb het altijd met plezier gedaan. Als je elke dag met een lang gezicht naar school gaat, dan moet je er snel mee stoppen. Ik heb ooit eens een collega gehad die van vakantie terugkwam en klaagde: ‘al die kinderen weer. Ze hebben mij in de vakantie een kaartje gestuurd om mij te pesten’. Die man kon het niet meer aan en is dus snel gestopt.” 

Daar had Ab geen problemen mee. Lesgeven was ook zijn hobby maar die maakt nu plaats voor andere bezigheden. Ab werd compleet overvallen door de verrassing die zijn collega’s en leerlingen voor hem in petto hadden. 

LICHTJE Het is gebruikelijk dat leraren die met pensioen gaan een kopje koffie drinken met de voorzitter van het College van Bestuur. ,,Jaap van Dam vroeg mij om al om negen uur te komen. Ik zei: zo vroeg? De receptie is pas om half één. Dat is gebruikelijk, zei hij.” En dus zat Ab prinsheerlijk al om negen uur aan de koffie toen ineens collega’s en leerlingen in sportkleding de kamer binnenstormden. ,,Toen ging bij mij een lichtje branden!” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ab met de ‘medaille’ - een karikatuur - die hem werd omgehangen. - Martin Brink

VOOROP Ab is al vele jaren een echte marathonloper. Hij heeft er al een stuk over zeventig gedaan en hoopt de tachtig vol te maken. Als verrassing werd hem de eerste (en denkbaar ook de laatste) RoestRun aangeboden, een halve marathon van 21 km. Zijn vrouw Marjan had sportkleding meegenomen. ,,En dus maakten we in een rustig tempo, het was tenslotte geen wedstrijd, een rondje door het bos, door de wijk en door het centrum. Ik moest voorop. Aan het einde kregen we allemaal een speciale onderscheiding, een karikatuur van mij gemaakt door collega Elwin van der Kolk die voor mij een wat grotere uitvoering had.”

Ab kijkt er vol trots naar. Het heeft een ereplaats tussen de vele flessen wijn, de boeken en de bloemen die hij op de receptie ontving. Bijzonder is ook het boek over de Inleiding tot de Meetkunde van wiskundige Coxeter. ,,Die is nergens meer verkrijgbaar, een collega maakte aan de hand van een pdf er een Nederlandse vertaling van. Ik ga het zeker bestuderen!” 

LOOPGROEP VEENENDAAL Hardlopen is zoals gemeld zijn grote passie. Dat doet hij zeker drie keer per week, een kilometer of vijftien, soms alleen maar ook vaak met de andere leden van Loopgroep Veenendaal. Hij behoort tot de oudste lopers van de club. Ab voelt zich er prima bij. ,,Ik ben er ooit mee begonnen tijdens mijn diensttijd. Daarvoor eigenlijk nooit. Ik had wel eens last van pijn in mijn hoofd en ik merkte dat dat door het hardlopen minder werd. Mijn conditie werd ook een stuk beter.” Dat houdt hij nog altijd vol, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat een pijntje hier en daar hem noodzaakt om het wat rustiger aan te doen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Pieter Vane

Door hardlopen wordt hij rustig. ,,Je ziet zoveel om je heen. En ja, ik ken inmiddels elk pad in Veenendaal en omgeving. Ik weet waar de uilen en ijsvogeltjes zitten. Ik heb er zelfs één in mijn tuin gehad. Ik weet waar de uiltjes zitten: aan de Spitsbergenweg, aan het Benedeneind en aan de Dragonderweg. Soms keer ik samen met mijn twaalfjarige kleinzoon Jonathan terug om een foto te maken, want de diertjes zijn behoorlijk honkvast.”

BIJBEL Ab zegt het onderwijs nu grotendeels vaarwel, al staat hij er wel voor open om bij instellingen of groepen een verhaal te houden over het onderwerp dat hem zo na aan het hart licht: wiskunde en de bijbel. ,,Dat is een onderwerp waarvoor oud-Ichthusdocent Roelof Bisschop mij ooit geënthousiasmeerd heeft. Wat heeft wiskunde te maken met de bijbel, vroeg hij mij ooit. Nou alles, zei ik, kijk maar eens hoeveel getallen er in staan. Als we het over de ‘wonderbaarlijke visvangst’ hebben dan zeggen we niet dat er 253 vissen werden gevangen, maar hebben we het over meer dan 250. Waarom eigenlijk?”

Zomaar een voorbeeld. Ab kan er uren over vertellen, sterker: hij heeft er dit jaar in eigen beheer een boek over gemaakt. ,,Roelof kreeg het eerste exemplaar. Ik heb er tweehonderd van laten maken. Wat denk je: allemaal weg! Ik had nooit gedacht dat er zoveel belangstelling voor zou zijn.” Inmiddels heeft hij ook iets nieuws gevonden. ,,In voorbereiding op mijn pensioen heb ik een racefiets aangeschaft.” Die moet nog ingereden worden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De loop zit er op! Ab krijgt zijn ‘medaille’ omgehangen. - Pieter Vane

Dat hij wiskundeleraar zou worden had hij nooit gedacht. Het zit niet in de familie en hij heeft zich als jongeling er ook nooit mee beziggehouden. ,,En aan leren had ik een hekel op de middelbare school. Al die vervelende leraren!”, zegt Ab over de tijd toen hij in Vinkeveen woonde.

PROGRAMMEUR ,,Ik ontdekte wel dat ik wiskunde en getallen leuk vond. Ik begon op de mulo en ging door naar de havo. Dan moet je een richting kiezen. In de RAI in Amsterdam zaten achter tafeltjes voorlichters die iets over je mogelijke toekomstige beroep vertelden. Wat wil je gaan doen, zei de dame. Nou, programmeur worden, dat lijkt mij wel iets. Dat zou ik niet doen, meldde ze, dat wil namelijk iedereen en dan ga je studeren voor werkzoekende. Zo werd dat toen nog gedacht, niet wetende dat de ICT een grote vlucht zou nemen.”

Ze noemde het vak van wiskundeleraar. Ab schreef zich vervolgens in voor de nieuwe lerarenopleiding. Tijdens zijn stage merkte hij al: dit is het! Hij werd leraar aan de mavo in Katwijk maar alleen lesgeven vond hij niet voldoende. Hij ging verder en haalde zijn eerstegraads bevoegdheid. Van daaruit ging hij lesgeven in een andere omgeving, op het Johannes Fontanus College in Barneveld. Hij haalde de akte en op het Ichthus College Veenendaal bleek ruimte om daar invulling aan te geven. En dus werkte hij er 37 jaar. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ab van der Roest toont een miniatuur van een wiskundige knoop. - Martin Brink

FAMILIE Ab maakte er alles mee. Hij gaf les op de locaties langs de Rondweg-West, de Munnikenweg, aan de Duivenwal en nu aan de Vondellaan. Hij was er zes jaar afdelingsleider en ook lid van het managementteam. ,,Benoem het Ichthus in één woord werd mij gevraagd. Ik zeg ‘familie’ en ‘vriendenkring’ want dat is het. Wat ook heel bijzonder is: op het Ichthus werd ik vrijgesteld om andere dingen te doen. Ik mocht via de Gereformeerde Zendingsbond lesgeven aan kinderen van zendelingen in China. Samen met mijn vrouw Marjan. Maar ook werd mij de vrijheid gegeven om af te studeren als ‘Leraar in onderzoek’ op de TU in Delft en werd ik ook gedetacheerd bij de WUR Wageningen.”


Omhelzingen na de loop. - Pieter Vane

Afbeelding
Elke deelnemer krijgt een kleinere versie van zijn 'medaille'.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het zit er bijna op!
Afbeelding
Ab komt glorieus over de meet!
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie