De Veenendaalse bever die Jan Verboom in zijn lens kreeg op 8 juni.
De Veenendaalse bever die Jan Verboom in zijn lens kreeg op 8 juni. Jan Verboom

Bever gespot in Veenendaal: ‘Eerst dacht ik dat het een enorme rat was’

28 juni 2022 om 11:21 Dieren

VEENENDAAL Voor zover bekend is voor het eerst een bever gespot in Veenendaal. Drie waarnemingen - waarvan twee onafhankelijke - met foto’s en videobeelden bevestigen dat. Maarten den Hartigh, boswachter bij Utrechts Landschap, kijkt hier niet vreemd van op.

door Marco Diepeveen

Veenendaler Jan Verboom zag in mei en juni een bever opduiken in het Valleikanaal. ,,Ik had nog nooit eerder een bever gezien. Wel beversporen bij de Amerongse en Wageningse Bovenpolder. De eerste waarneming was op 10 mei rond half negen ‘s ochtends. Ik had een rondje gefietst bij de Amerongse Berg en was op weg naar huis toen ik langs het Valleikanaal ter hoogte van de sportvelden een enorm beest in het water zag zwemmen. Ik dacht eerst dat het een enorme rat was. Maar toen ik zijn stompe kop zag, wist ik dat het een bever was.”

De tweede ontmoeting met een bever was op 8 juni om half zeven ‘s ochtends. Ook in het Valleikanaal maar ditmaal bij het Benedeneind. ,,Nu ik hem eerder had gezien, herkende ik hem gelijk. Hij zwom richting Veenendaal. Wellicht een jong mannetje dat aan het zwerven is en een eigen territorium zoekt.” Verbooms meldingen staan exact gelokaliseerd op www.waarneming.nl

(de tekst gaat onder de video verder)

Bron video: Tibert Verhagen


WILGENBOOMPJE Ook Tibert Verhagen kwam oog in oog met een bever te staan. ,,Op 18 mei om acht uur in de ochtend zagen wij de bever vanuit onze tuin in Veenendaal-Oost (wijk Veenderij) langs de overkant van de brede sloot zwemmen. Hij zwom daar rustig heen en weer en was overduidelijk op zoek naar eten. Hij probeerde een paar keer de kant op te komen, maar dit lukte niet echt. Iets verderop vond hij een jong wilgenboompje waar hij een grote tak vanaf beet om er vervolgens een minuut of twintig van te eten. De bever was alleen en het was de eerste keer dat wij hem zagen. Ik heb er een redelijk geslaagde video-opname van gemaakt. Kennelijk voelt de bever zich best thuis in deze waterrijke wijk die pal naast het Valleikanaal en de Groene Grens ligt.” En op 20 juni spotte Verhagens buurman óók een bever.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Boswachter Maarten den Hartigh. ,,Een leuke vondst, maar het verrast mij niet.” - Angeliek de Jonge

HABITAT UITBREIDEN Maarten den Hartigh is boswachter in het rayon waar onder andere de Blauwe Kamer, de Grebbeberg, en de Amerongse Bovenpolder onder vallen. ,,Wat een leuke vondst! Maar een bever in Veenendaal verrast mij niet. In het Rijngebied heeft-ie zich al vele jaren geleden gevestigd. Zoals in de Blauwe Kamer en de Amerongse Bovenpolder.”

De beverpopulatie daar ontwikkelt zich goed. Mede door de uitgebreide zorg voor het lokale ecosysteem en de biodiversiteit. ,,Dan is het logisch dat de bevers hun habitat gaan uitbreiden. De bever is een opportunist die zoekt naar het beste vestigingsklimaat. Het kan zijn dat de Veenendaalse bever op doortocht of verkenning uit was. Wellicht een jonkie die het ouderlijk nest verliet.”

(de tekst gaat onder de video verder)

Bron video: Tibert Verhagen


Een bever nestelt zich graag op rustige plekken, met oevers waar veel waterplanten, gras en kleine boompjes groeien als voedsel. Met zijn vlijmscherpe tanden knaagt hij de schors van bomen. Van grotere takken bouwt hij dammen en burchten. Omdat bevers ook nesten in oevers graven, kunnen die hierdoor beschadigd raken. Bevers werpen elk jaar slechts één keer (gemiddeld twee à drie jongen).

BEVERBURCHT ,,Het valt niet mee om een beverburcht te vinden. Die is altijd goed gecamoufleerd. Een beverburcht ligt boven water, met de ingang onder het wateroppervlakte om vijanden te weren. Net als een slotgracht om een kasteel”, vertelt Den Hartigh. ,,Knaag- en glijsporen langs de oever verraden beter de aanwezigheid van een bever. Ook het zogenaamde bevergeil: een zoetgeurende stof die door bevers wordt afgescheiden om hun territorium mee af te bakenen. Het Valleikanaal wordt goed gereguleerd en is relatief breed voor een bever. Daarom verwacht ik daar geen beverdammen om de waterhuishouding te reguleren. De waterkwaliteit is heel belangrijk voor dit dier. Een bever doet niemand kwaad en zoekt geen drukte op. Honden, autoverkeer en muskusratvallen vormen wel een groot risico’s voor hem.”


De bever die Tibert Verhagen op 18 mei zag in Veenendaal-Oost. - Tibert Verhagen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie