Gemeentehuis Veenendaal.
Gemeentehuis Veenendaal. Martin Brink

Aanpassing draagkracht bijzondere bijstand

29 mei 2022 om 09:57 Politiek

VEENENDAAL Voor mensen die in aanmerking komen voor bijzondere bijstand heeft de gemeente Veenendaal een aantal zaken vereenvoudigd in haar beleid. Het college laat de wijzigingen vaststellen nu ook de Cliëntenraad de Vallei haar reactie heeft gegeven.

,,Het is goed om te lezen dat u zich kunt vinden in de voorgestelde wijzigingen voor zover deze positief of neutraal uitpakken voor de groep. Door vereenvoudiging van de regel kan er efficiënter worden gewerkt en worden fouten voorkomen”, laat het college de Cliëntenraad weten op haar reactie. De gemeente had in haar beleid vooral moeite met het meerekenen van de zorg- en huurtoeslag component. Dit is erg arbeidsintensief en zorgde voor onwenselijke situaties. ,,Mensen met een hoger inkomen die geen zorg- en huurtoeslag ontvangen, konden bijvoorbeeld vanwege de zorg- en huurtoeslag component opeens wel een lage draagkracht hebben.” En Veenendaal rekent nu bijvoorbeeld met 110 procent van het wettelijk minimum in plaats van 100 procent.

WIJZIGING ,,Dit zorgt voor een eenvoudigere berekening die makkelijk is uit te leggen. Met de invoering van de grens van 110 procent van de geldende bijstandsnorm, voor een deel van de draagkrachtberekeningen, sluiten we aan bij het ‘niet-veel-maar-toereikend-criterium’ van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ook vermindert het de armoedeval. De draagkracht valt hierdoor lager uit, wat voordelig is voor een groot deel van de belanghebbenden”, meent B&W. De Cliëntenraad had wel argumenten dat er een doelgroep is voor wie deze wijzigingen in het beleid toch negatief uitpakken. De gemeente heeft daarom aanpassingen gedaan, waardoor de omvang van de groep inwoners voor wie dit zou gaan gelden nu wel significant is gedaald.

TRAJECTEN Daarnaast was er tevens nog de groep inwoners die geen bijzondere bijstand meer kon ontvangen door bewindvoering, mentorschap of curatele. ,,We voeren daarnaast nog een wijziging door die positief uitvalt voor mensen die in een minnelijk traject op basis van de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening zitten.” De gemeente hield er geen rekening mee dat deze inwoners een reguliere draagkrachtberekening kregen, zonder rekening te houden met de hulp uit het traject. Om dit gelijk te trekken en hierdoor bijvoorbeeld een bewindsvoeringsregeling aantrekkelijker te maken, stelt het college de draagkrachtruimte voor deze inwoners op nul. Als laatste ziet de Cliëntenraad graag een mogelijkheid de effecten van deze aanpassingen in het beleid te zien. De gemeente weet niet of zij dit kan meten, maar gaat dat wel onderzoeken.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie