Afbeelding
Pixabay

College stelt nieuwe woonvisie voor: Mix aan woningen voor iedereen

25 mei 2022 om 08:45 Politiek

VEENENDAAL De gemeente kijkt voor het bouwen van woningen volop naar inbreiding. Veenendaal heeft uitgerekend dat zij tot en met 2040 circa 10.000 nieuwe woningen moet bouwen en zij komt na 2027 voor zo’n 5000 woningen ruimte tekort. Daarbij moet zij volgens eisen van provincie en het rijk veel sociale en middeldure huizen bouwen. Betaalbaar met een maximale huurprijs van 1000 euro per maand en koopwoningen onder 355.000 euro.

door Peter Kuijpers

Veenendaal wil daarom in de Woonvisie 2022-2025 bespreken waar zij verder nog kan gaan bouwen. Wel streeft de gemeente naar behoud van de huidige aantrekkelijkheid om hier te wonen. Daarbij let zij verder op de type woningen nu de gemeente tot 2040 zal groeien naar circa 80.000 inwoners, waarbij de vergrijzing ook hier flink meetelt. 

VERHUISTREIN ,,We gaan in Veenendaal goed kijken naar waar er behoefte aan is in type woningen; dat is eigenlijk op dit moment aan alles. Daarom willen we ook zoveel mogelijk gaan bouwen. Wel kijken we bewust naar bouwen voor senioren om de verhuistrein op gang te brengen. Er zijn appartementen met kleinere oppervlakten; senioren zoeken naar voldoende leefruimte en vaak ook grotere balkons’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit. Daarbij kijkt de gemeente tevens naar de trend dat het aantal inwoners minder stijgt.

Wel kijken we bewust naar bouwen voor senioren om de verhuistrein op gang te brengen

DOORSTROMING Het aantal huishoudens daarentegen zal juist groeien. Niet alleen gezinnen, maar ook meer alleenstaanden en het aantal senioren van 65 jaar en ouder neemt toe. Tot 2042 verwacht Veenendaal een toename van ruim 3300 huishoudens van mensen in de leeftijd van 75 jaar en ouder. ,,Deze groep kan voor een mooi gelijkvloers appartement kiezen, waarna een gezin kan doorstromen naar hun eengezinswoning. De starterswoning die dan vrijkomt biedt weer ruimte aan jongeren.’’ 

Veenendaal heeft aandacht voor jongeren, starters, gezinnen, senioren en tevens bijzondere doelgroepen, zoals met een zorgvraag. Vooral voor jongeren is momenteel weinig aanbod in kleinere woningen met een lagere huur- en koopprijs. Wat vaak tevens geldt voor starters. Hiervoor wil Veenendaal gaan bouwen. 

SENIOREN Door dit tevens te doen voor senioren moet er doorstroming komen, zodat gezinnen een huis kunnen vinden in de bestaande woningvoorraad. Het nog één keer verhuizen is voor de seniorengroep vaak nog wel een hele stap. Deze woning moet dan aan alle eisen voldoen om die stap ook daadwerkelijk te gaan maken. ,,De nieuwe woningen willen we liefst honderd procent levensloopgeschikt bouwen. Daar hoeven niet direct alle voorzieningen in te zitten, maar de ruimte moet hier wel voor zijn. Verder zien we graag dicht bij voorzieningen de zorggeschikte woningen komen. Hiervoor hebben we verschillende regelingen van een doelgroepenverordening en een huisvestingsverordening’’, vervolgt de wethouder. 

De sociale koopwoning willen we voor vijftig procent aanbieden aan mensen die een sociale huurwoning verlaten

BETAALBAAR De gemeente wil vasthouden aan de gemiddeld dertig procent sociale woningen per woongebied. ,,Voor de sociale koopwoningen willen we een zelfbewoningsplicht van twee jaar en de eerste tien jaar na de oplevering mag een dergelijke woning niet te veel stijgen in prijs. Naast de kosten van een nieuwe keuken en de landelijke prijsstijgingen. De sociale koopwoning willen we voor vijftig procent aanbieden aan mensen die een sociale huurwoning verlaten. Daarom hebben we in de Woonvisie opgenomen dat van de dertig procent sociale woningen er twintig procent voor huur zijn en tien procent voor koop.’’ Veenendaal wacht op de landelijke wetgeving waarmee zij 50 procent van de woningen aan eigen inwoners mag toewijzen.

STARTERSLENING ,,In iedere wijk zoeken we naar een goede mix van alle type woningen. Maar soms komt het voor dat op één locatie een bundeling is. Zoals in het Franse Gat waar we graag zorggeschikt rondom het plein zien. Verder zijn er momenteel bijna zestig procent sociale huurwoningen in die wijk en hier willen we graag sociale koop aan toevoegen. Veenendaal kan niet alleen bouwen voor de eigen inwoners in de sociale huur- en koop, maar we vragen bijvoorbeeld onze corporaties wel actief haar huurders te attenderen op het feit dat er sociale koopwoningen in Veenendaal zullen gaan komen. Dan kunnen de mensen op voorhand al gaan nadenken of zij toch de stap willen maken naar een eigen woning, die dan misschien bereikbaar is’’, besluit wethouder Engbert Stroobosscher.

VERDUURZAMEN Verder heeft de gemeente in haar Woonvisie nog een belangrijk thema benoemd; het verduurzamen van de bestaande woningen. Enkele zijn geschikt om aan te passen naar levensloopbestendig, zodat mensen langer in hun eigen woon- en leefomgeving kunnen blijven wonen. Daarnaast heeft Veenendaal de uitdaging om bestaande woningen en gehele wijken aardgasvrij te krijgen. Maar dit vraagt tevens om aanpassingen met beter isoleren tot aanbrengen van zonnepanelen en warmtepompsystemen. Dit moet naast energiebesparing en financiële voordelen meer wooncomfort en een beter binnenklimaat voor inwoners opleveren en tevens milieuwinst. Voor de nieuwbouw kiest Veenendaal voor energieneutraal en aardgasvrij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie