Mark Terlage UitvaartzorgParallelweg 30 Veenendaal0318-300725info@markterlageuitvaartzorg.nlwww.markterlageuitvaartzorg.nl
Mark Terlage UitvaartzorgParallelweg 30 Veenendaal0318-300725info@markterlageuitvaartzorg.nlwww.markterlageuitvaartzorg.nl Fotostudio7
De Specialist

Wet- en regelgeving rond een uitvaart

24 mei 2022 om 16:44 Zakelijk

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Al direct na een overlijden worden nabestaanden bepaald bij allerlei wet- en regelgeving. Dat kan verwarrend zijn. Overweldigend zelfs. Met hun kennis en ervaring staat Marks team families warm en vakkundig bij. 

,,Als iemand overlijdt, of dat nu thuis is of in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan moet de dood worden vastgesteld door een arts”, vertelt Mark. ,,De arts stelt de verklaring van overlijden op waarmee bij de burgerlijke stand aangifte van overlijden wordt gedaan.”

,,De uitvaartondernemer vraagt met de overlijdensverklaring het noodzakelijke ‘verlof tot begraven of cremeren’ aan. De arts stelt ook een anonieme doodsoorzaakverklaring op die naar het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gestuurd. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar die hele papierwinkel is voor ons haast dagelijkse kost.”

ZES WERKDAGEN ,,Vroeger moest een uitvaart op zijn laatst vijf dagen na het overlijden plaatsvinden”, vertelt Mark. ,,De wet geeft tegenwoordig wat meer ruimte. Het is nu uiterlijk de zesde werkdag na de dag van overlijden. Het weekend en feestdagen tellen niet mee. Die extra ruimte is fijn als er bijvoorbeeld familie uit het buitenland overkomt.” 

Mark adviseert families zelden om een uitvaart zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven, hoe pijnlijk en verdrietig dat definitieve afscheid ook is. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de conditie van het lichaam van de overledene achteruit gaat. ,,Op een bepaald moment is een familie er ook echt aan toe. Het is dan goed om die fase van het proces af te sluiten.”

GEEN GRAFRECHTEN In de wet staat dat een graf de eerste tien jaar niet beroerd mag worden. Voor een graf op begraafplaats De Munnikenhof betalen de nabestaanden in eerste instantie voor dertig jaar grafrechten. Daarna kunnen de rechten telkens met tien jaar worden verlengd. 

,,Maar als jouw familie een graf heeft op het oude deel van De Munnikenhof, dan is dat vaak een graf waar eeuwig durend grafrecht op rust. Je hoeft er dus niet meer voor te betalen. Als de drie lagen van dat graf ‘vol’ zijn, kunnen die resten worden ‘geschud’ en naar een vierde laag in het graf worden verplaatst. Er zijn dan dus drie begraaflagen vrij. Weinig Veenendalers weten dat, maar het kan een mooie oplossing zijn.”

,,Het kan vreemd voelen om zo praktisch bezig te zijn met je laatste rustplaats, maar het is de moeite waard om het bespreekbaar te maken”, besluit Mark. ,,Doe wat goed voelt, volg je hart. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Mark Terlage Uitvaartzorg, Parallelweg 30 Veenendaal, 0318-300725, info@markterlageuitvaartzorg.nl, www.markterlageuitvaartzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie