Afbeelding
Anco van den Berg

Leerlingen van Het Perron bedienen gasten Oogcafé: ‘Je bent meer dan je beperking’

25 mei 2022 om 07:05 Maatschappelijk

VEENENDAAL Een gezellige drukte was het afgelopen vrijdag in het restaurant van scholengemeenschap Het Perron. Leerlingen van het team Zorg en Welzijn liepen af en aan met heerlijke gerechten. Ze bedienden bezoekers van het Oogcafé die bij Het Perron waren aangeschoven. Het diner was een initiatief van Gea Weersma, de drijvende kracht achter het Oogcafé.

door Lilian Steensma

,,In Veenendaal wonen heel wat mensen met een visuele beperking,” vertelt Gea. ,,Ik ben er daar zelf één van. Ik heb een aangeboren oogafwijking die verergerde tijdens mijn zwangerschappen. Heel naar, maar het bracht me ook nieuwe kansen. Mijn handicap motiveert me om van Veenendaal de toegankelijkste gemeente van Nederland te maken. Door welke handicap je ook wordt uitgedaagd, ik vind dat je moet kunnen meedoen. Je bent altijd méér dan je beperking.”

ONTMOETINGSPLEK Gea brengt Veenendalers met een visuele beperking graag met elkaar in contact. Dat doet ze onder andere door eens per zes weken in buurthuis Panorama het Oogcafé te organiseren. ,,Het Oogcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met een oogaandoening. Er worden ervaringen en tips uitgewisseld en we nodigen regelmatig een spreker uit. En soms organiseren we dus zoiets als het etentje van afgelopen vrijdag. Het werd een erg geslaagde middag. We genoten van groene aspergesoep, een rolletje van hoender met pestosaus en als dessert gepocheerde peertjes in bladerdeeg. Nu ik het vertel, loopt het water me weer in de mond. Het was heerlijk.”

Mijn handicap motiveert me om van Veenendaal de toegankelijkste gemeente te maken.

HETE SOEP Docenten Erwin Stapel en Nikita Rodenburg bereidden het diner met hun leerlingen voor. De leerlingen zitten in het derde leerjaar van de sector Zorg en Welzijn, niveau kaderberoepsgerichte leerweg. ,,Het is goed dat ze leren hoe ze mensen die slechtziend of blind zijn het beste kunnen benaderen en bedienen in de horeca,” legt Gea uit. 

,,Het gaat om de kleine dingenEven persoonlijk contact maken, vertellen dat je hete soep hebt neergezet, even laten weten dat het glas rechts staat. Omdat mensen met een visuele beperking geen oogcontact kunnen maken, is het prettig als de bediening regelmatig even vraagt of alles nog naar wens is.”

APPLAUS Gea Weersma denkt met genoegen terug aan het diner. ,,De leerlingen waren enthousiast en deden erg hun best. Toen ze na de maaltijd nog even naar het restaurant kwamen, kregen ze dan ook een daverend applaus van hun gasten. Die waardering hadden ze dubbel en dwars verdiend. Wat mij betreft organiseren we volgend jaar weer een dinertje bij Het Perron. Dan kunnen we een nieuwe lichting leerlingen laten ervaren waarmee ze rekening moeten houden als ze een gast met een visuele beperking bedienen”, zegt Gea.

Ze besluit met een tevreden glimlach: ,,Als deze leerlingen later gaan werken in een van de horecagelegenheden van Veenendaal, dan ben ik weer een stapje dichter bij mijn doel: Veenendaal als toegankelijkste gemeente van Nederland.”

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/oogcafeveenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie