Pascal van Gijtenbeek met het schilderij dat ze instuurde voor de
wedstrijd ‘Het geheim van de Meester’ die ze wist te winnen.
Pascal van Gijtenbeek met het schilderij dat ze instuurde voor de wedstrijd ‘Het geheim van de Meester’ die ze wist te winnen. Henk Jansen

Pascal van Gijtenbeek wint eerste prijs in ‘Het geheim van de meester’

21 mei 2022 om 15:00 Mensen

RHENEN Pascal van Gijtenbeek (44), leerkracht van groep 3/4 op de Rhenense Daltonschool, is winnaar geworden van de schilderwedstrijd ‘Het geheim van de meester’ van AvroTros. Het televisieprogramma waarin ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt dit jaar werd nageschilderd. Het programma schreef een schilderwedstrijd uit. Daarin werden amateurschilders in Nederland uitgedaagd om een schilderij te maken geïnspireerd op de ‘De Nachtwacht’. Pascal van Gijtenbeek was één van de vele deelnemers.

,,Maar liefst 563 amateurschilders schreven zich in voor deze wedstrijd. Het idee van het schilderij ging uit van het meisje in het wit op de ‘De Nachtwacht’, dat sluipt als het ware door het schilderij. Zij hoort er eigenlijk niet bij, want ze is geen schutter, zoals de anderen. Toch wordt ze in het volle licht geportretteerd. Ze is betrapt. Bij zich draagt ze een klein tasje en een dood gevogelte. Met dat beeld in mijn hoofd heb ik mijn zevenjarige dochter geschilderd. Zij poseerde met een wit jurkje en een zakje snoep. Op het schilderij moest het lijken of ze gesnapt werd. Het stiekem uit de voeten maken met een zakje snoep’’, zegt Pascal. 

FINALE Na dit idee uitgewerkt te hebben stuurde ze haar werk in. Ze werd vervolgens gebeld en kreeg een uitnodiging om naar Amsterdam te komen. Daar zou een finale plaatsvinden van de twaalf best ingestuurde schilderijen. Eenmaal in de hoofdstad, in het atelier van Michiel de Laar, stond de dag in het teken van filmen en praten over het gemaakte schilderij. Pascal vervolgt: ,,Het schilderij werd geprezen om mijn penseelstreken. Het drama wat Rembrandt op eenzelfde manier ook in zijn schilderij laat zien.’’

,,Ik vroeg me steeds af waar de overige elf finalisten bleven. De werkelijk reden om mij naar Amsterdam te halen werd me toen duidelijk. Ik had de eerste prijs gewonnen. Ik kon vervolgens mijn waterlanders niet binnenhouden. Ik kreeg ook nog eens een cheque van vijfhonderd euro. Daarbovenop kreeg ik nog eens het boek ‘Het geheim van de meester’ met een persoonlijk woord van Michel de Laar van ‘De Muze’, het kunstmagazine, waar ik binnenkort ook nog eens meteen artikel in geportretteerd wordt.

OP EIGEN BENEN STAAN Pascal van Gijtenbeek begon vier jaar geleden met schilderen en tekenen. De moeder van drie kinderen zag het even helemaal niet zo zitten. Ze zocht een plek achter de ‘ezel’ en trok vervolgens de stoute schoenen aan door op de deur van haar tachtigjarige buurman, een kunstschilder, te kloppen. ,,Die heeft me zoveel geleerd. Ik sta nu op eigen benen. Het was dezelfde buurman die me attendeerde op de schilderwedstrijd ‘Het geheim van de meester’. De afloop is bekend. Door veel te schilderen en te tekenen, ook in opdracht, keerde weer structuur terug in mijn leven. Mensen, jong en oud en dieren, alsook stillevens, schilderen is mijn grote passie’’, aldus Pascal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie