Afbeelding
Jan van den Brink

Flexwoningen Oekraïners op Prattenburg klaar voor bewoning

21 mei 2022 om 14:00 Maatschappelijk

ELST Op landgoed Prattenburg gelegen tussen Elst en Veenendaal, staan dertien flexwoningen voor veertig bewoners klaar om bewoond te worden. De woningen zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne die momenteel in Rhenen bij pleeggezinnen of families verblijven. Vorige week donderdagavond namen twee vrouwen, die bij een gezin aan de Achterbergsestraatweg in Rhenen een tijdelijke plek hebben gevonden, een kijkje in de ‘Diamond Front Houses’. Tot aan het eind van het jaar blijven de woningen staan. Dan maakt het plaats voor een zorghotel.

Door Henk Jansen

Naast wethouder Barth van Eeten, die onder meer wonen en het Sociaal Domein in zijn portefeuille heeft zitten, was ook SGP- fractievoorzitter Bart van der Tangh, medewerkers van bouwbedrijf ‘The New Makers’ alsmede enkele Elsterse omwonenden aanwezig. Rhenen dient de komende tijd een plek te bieden aan 73 vluchtelingen uit Oekraïne. Deze verblijven momenteel in Rhenen bij pleeggezinnen en of families. 

Van de dertien woningen op het landgoed in Elst worden tien huizen bewoond, door met name vrouwen met kinderen. Drie woningen zijn voor acute gevallen. De ook wel ‘Tiny Houses’ genaamd, bieden plaats aan een gezin van vijf personen. Het huis bevat een keuken met kookgelegenheid, een koelkast, een toilet, douche, een eet-en zitgedeelte en twee slaapkamers voor twee personen. ,,Verder bevat het alle faciliteiten die het wonen voor de mensen aangenaam moet maken.,,Aangezien hiervoor een StayOkay een plek had was het voor ons een kwestie van kabels doortrekken om de woningen te voorzien van elektra, riolering en water. We hebben slechts glasvezel aan moeten aanleggen. In een serviceruimte is er de mogelijkheid om de was te doen’’, aldus Fred Verstegen van bouwbedrijf ‘The New Makers’.

ZORGHOTEL Net zoals de twee Oekraïense vrouwen waren ook omwonenden onder de indruk van de woningen. ,,Het ziet er allemaal prachtig uit. Ik hoop dat die mensen hier de komende tijd tot rust zullen komen’’, aldus Jet Zegveld. Als ze hoort dat voor fietsen wordt gezorgd zodat de mensen in het dorp hun boodschappen kunnen doen en de kinderen in Elst naar school gaan, dan knikt de inwoonster van Elst bevredigend.

Tot aan het eind van het jaar kan er gewoond worden. Dan wordt op het stuk landgoed een zorghotel gerealiseerd, dat plaats moet bieden aan honderd mensen die na een ziekenhuisopname nog niet naar huis kunnen en extra zorg nodig hebben. ,,We hoeven de woningen dan niet af te breken. Die laden we zo op de vrachtwagen en plaatsen die elders. De plek voor de Oekraïners is nog niet helemaal af. Er wordt nog een straatje gelegd en een grasveld met speeltuinattributen geplaatst’’, aldus Verstegen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie