Vlnr: Amber, Martine Brugman en Lara in de keuken van Buitenzorg.
Vlnr: Amber, Martine Brugman en Lara in de keuken van Buitenzorg. Jan van den Brink

Smullen van een Hollandse pannenkoek

21 mei 2022 om 11:30 Activiteiten

VEENENDAAL ,,Zo het beslag is klaar! Nu nog bakken dan kunnen straks ouders met hun kinderen smullen van zo’n echte heerlijke Hollandse pannenkoek.’’ Dat zei Martine Brugman, vrijwilligerscoördinator bij ‘Buitenzorg’ afgelopen vrijdagmiddag. De deuren aan het Ruisseveen stonden wijd open voor ouders en kinderen uit Oekraïne. Die na hun vlucht uit het oorlogsgebied in Veenendaal onderdak hebben gevonden. In Buitenzorg lag de intentie in elkaar ontmoeten en om leuke dingen te doen.

Door Henk Jansen

Martine werd in de keuken bijgestaan door Amber (16) en Lara (16). Twee Marokkaanse meiden waar de vrijwilligerscoördinator mee in haar sas is. ,,Die zijn via NL-Doet als vrijwilligers bij ons beland. Het zijn twee creatieve meiden’’, aldus Martine.

BUURTAPP Het Oekraïne platform Veenendaal bracht de Oekraïners die in Veenendaal zijn ondergebracht op de hoogte van de ontmoetingsactiviteit in Buitenzorg. Voor Martine en haar vrijwilligers werd ‘pannenkoekdik’ kijken hoeveel Oekraïners gehoor zouden geven aan de oproep. ,,Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, maar we waren voorbereid. We verwachtten hoofdzakelijk vrouwen met hun kinderen. Daar hadden we dan ook ons activiteitenproject opgericht.Ik had via de buurtapp (de Tuinfluiter hj) mede buurtbewoners gevraagd of ze speelgoed hadden liggen voor de Oekraïense kinderen. Er werd wat binnengebracht, en niet alleen speelgoed. Ook kleding voor kinderen en vrouwen. Dit was wel zo hartverwarmend. Een buurt die zo meeleeft met anderen. Op de dag zelf kwamen buurtbewoners, en ook bewoners van andere straten spulletjes brengen.’’

KNUFFELEN De inwendige mens werd ook verwend door de vrijwilligers van Buitenzorg. Voor de kinderen waren er tal van spelletjes. Kinderen konden zich ook laten schminken en er werden er nagels gelakt. Konijnen knuffelen stond ook op het programma. ,,Het werd een gezellige middag. Het overtrof al mijn verwachtingen. Er waren tussen de 20 en 25 volwassenen, merendeel vrouwen en veel kinderen. Bij binnenkomst gunden de kinderen zich geen tijd om hun jas uit trekken. Ze begonnen te spelen met het grote zo grote aanbod.Speelgoed dat ze ook mee naar huis mochten nemen. 

De volwassenen namen tassen vol met ingebrachte kleding mee. De gasten vermaakten zich goed. Ook buurtgenoten kwamen een kijkje nemen. Er was sprake van een huiselijk gevoel. Een mooi initiatief van Buitenzorg, wat voor herhaling vatbaar is. ,,Wellicht kunnen we dat in zomervakantie doen. Want dit praat zich natuurlijk rond en dan krijgen we nog meer bezoekers. .De pannenkoeken lieten de gasten zich goed smaken. Maar liefst drie uur lang hebben Amber en Lara staanbakken. Ze werden ook mee naar huis genomen. En het ijsje lieten de kinderen zich ook goed smaken’’, aldus Martine Brugman.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie