Afbeelding
Archieffoto

Geen hekken langs beide kanten Brouwersgracht

20 mei 2022 om 07:43 Politiek

VEENENDAAL Een hekwerk bijplaatsen langs de Brouwersgracht gaat volgens het college niet gebeuren. Dit antwoordt zij op vragen van Jan Breur van de SP. De partij wilde weten wanneer de gemeente verwacht dat een hekwerk langs beide kanten van de Brouwersgracht gerealiseerd kan zijn.

door Peter Kuijpers

,,Al sinds 2018 vraagt de SP aandacht voor de onveilige situatie rondom de Brouwersgracht. Aan de ene kant van de gracht staan wel hekken, aan de andere kant niet. Ondertussen heeft onze fractie meermaals vernomen dat er mensen (ter fiets) in het water zijn gevallen aan de kant zonder het hekwerk. Gelukkig konden deze mensen zichzelf redden uit deze situatie’’, schrijft Jan Breur. ,,Ook vroegen we samen met een rolstoelgebruiker al eens aandacht voor inwoners met een lichamelijke beperking die bij de Brouwersgracht in de problemen kunnen komen. We hoopten dat het ondanks de onveilige situatie nooit zou gebeuren.’’

VOORKOMEN De SP vroeg opnieuw de gemeente om een hekwerk aan beide kanten van de Brouwersgracht, nadat zij hadden vernomen dat een scootmobielgebruiker in het water was gevallen. ,,Gelukkig wisten vijf man sterk deze persoon nog uit het water te redden. Maar dit soort problemen dienen natuurlijk gewoon voorkomen te worden, door een veilige omgeving te creëren als gemeente’’, meent de SP. De partij wilde weten of het college bekend was met het genoemde ongeval en wethouder Engbert Stroobosscher heeft eerder aangegeven dat het om een ongelukkige val ging bij een scootmobiel die de eigenaar wilde lostrekken.

ONHANDIGHEID ,,Is het college het met de SP eens dat een hekwerk aan beide kanten van de Brouwersgracht bijdraagt aan de veiligheid?’’ ,,Het college is het met u eens dat een veilige winkelomgeving van groot belang is. Wij delen uw mening niet dat er sprake is van een onveilige situatie. De situatie is veilig en dit ongelukkige incident staat op zichzelf en is niet te wijten aan het ontbreken van een hekwerk. Maar was meer een onhandigheid van de betrokkene. Daarnaast kunnen we nooit een honderd procent veilige openbare ruimte creëren. En dat moeten we als overheid ook niet willen. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid’’, geeft het college de SP aan.

VOETGANGERSSTROOK Wethouder Stroobosscher vult verder aan dat naast de eigen verantwoordelijkheid voor mensen juist bij de inrichting al was nagedacht over hoe een goede veiligheid te bieden: ,,We hebben bewust aan één zijde hekken geplaatst. Dit is uit veiligheid, omdat naast voetgangers hier ook fietsers rijden en je soms onverwacht uit moet kunnen wijken. Aan de andere zijde van de gracht is het een voetgangersgebied met voldoende ruimte om te wandelen.’’ Het is niet de bedoeling hier te fietsen. Ook bij het laatste deel van de gracht die de gemeente nog wil uitgraven blijft dezelfde inrichting, met aan de zijde waar tevens fietsers rijden een hek. De andere zijde is bedoeld voor voetgangers.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie