Afbeelding
Pixabay

Raadsvragen over voordeel afvalkosten in Veenendaal

19 mei 2022 om 12:22 Politiek

VEENENDAAL De raad kan instemmen met de kosten die de gemeente voor 2023 verwacht te moeten maken voor het verwerken van het afval. Dit zal de AVU gaan verzorgen en zij heeft al een inschatting gemaakt, waarbij Veenendaal minder hoeft te betalen. De gemeente kan dit voordeel echter niet direct teruggeven aan de inwoners.

door Peter Kuijpers

D66 had vragen gesteld over bijna 250.000 euro minder kosten voor grof huishoudelijk afval. De partij wilde weten of de inwoners dan minder van dit afval produceren? Zo niet, waar blijft dit dan nu? Het college heeft laten weten dat door het niet accepteren van bouw- en sloopafval tevens de andere grofafvalstromen gemiddeld lager liggen. Tevens zat hier voor een deel fijn huishoudelijk afval tussen dat nu in de kliko’s en ondergrondse afvalcontainers terechtkomt. De AVU verwacht in 2023 zo’n 1050 ton minder grof huishoudelijk afval, wat Veenendaal een besparing zal geven van 247.229 euro. ,,Is er wel controle of dit grof afval, wat nu niet meer bij de afvalstraat komt, niet is gedumpt?’’ wilde Robin Palma van D66 weten.

VOORDEEL De SGP zou ook graag weten of Veenendaal door deze maatregelen op het afvalbrengstation met meer zwerfafval te maken heeft. Andere partijen hadden met name vragen over de besteding van het voordeel dat Veenendaal in 2023 kan verwachten. ProVeenendaal wil dit duidelijk aan de inwoners kunnen uitleggen. 

,,Kunnen we de positieve effecten misschien ook eerder verwerken. Om inwoners te compenseren in de stijgende inflatie’’, was een suggestie van Marc Dorst (CDA). ChristenUnie en SP zien dit tevens graag gebeuren. Al constateerde Sietse van der Bij (SP) wel dat de stijgende brandstofprijzen nog niet in de begroting voor het ophalen van afval volgend jaar zijn verwerkt.

ZWERFAFVAL Wethouder Marco Verloop kon de raad geruststellen dat er niet meer zwerfafval in Veenendaal gevonden is: ,,Bij het afvalbrengstation zien we lagere hoeveelheden en daarmee lagere kosten. Als gemeente kijken we of er meer afval in de openbare ruimte komt; dit is niet het geval.’’ 

Hij kan echter niet nu al geld teruggeven aan de inwoners, omdat de verwerking van het afval minder gaat kosten. ,,Zoals aangegeven zijn de brandstofprijzen nog niet verwerkt. Dit kan als effect hebben dat we volgend jaar een minder positief effect zullen hebben, dan we nu verwachten. Aan het eind van het jaar gaan we het financiële plaatje bekijken. En of het tarief minder omhoog of zelfs omlaag kan.’’

TARIEF De kosten voor het verwerken van afval blijft het college nauwlettend in de gaten houden. Zoals de nu hoge opbrengst van oud papier. Maar het kan zo weer meer gaan kosten om op te halen, dan het verkopen ervan oplevert. Hetzelfde geldt voor nascheiding van bijvoorbeeld plastic afval. Nu is dit alleen interessant bij dichtbevolkte gebieden. Mocht dit veranderen, dan zal het college daar zeker met de raad over spreken. 

,,We stellen op dit moment aan het eind van het jaar de tarieven voor de afvalstoffenheffing vast. Dat is het moment waarop we kijken of er veel over is in het egalisatiefonds. Daarmee kunnen we een stijging opvangen, zodat inwoners niet meer gaan betalen. Of we kunnen dan het tarief laten dalen. Dit is het systeem waarmee we in Veenendaal werken’’, besluit de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie