Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief.
Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief. Martin Brink

Vergaderdruk in gemeenteraad ligt hoog

18 mei 2022 om 13:10 Politiek

VEENENDAAL De verkiezingen zijn geweest en de gemeenteraad is geïnstalleerd. De eerste vergaderingen zijn achter de rug, maar voor de komende maand lijkt het leeswerk steeds meer toe te nemen. Het CDA had vragen bij het vaststellen van de raads- en commissiekalender, waarop burgemeester Gert-Jan Kats de toezegging deed dit opnieuw te bespreken.

door Peter Kuijpers

,,Het CDA heeft wat vooruit gekeken en onze fractie is wat geschrokken van het aantal agendapunten die in de maand juni op de agenda staan. We hebben in de wandelgangen begrepen dat dit nog niet eens alle punten zijn en dat er nog in de pijpleiding zitten. We zouden toch heel nadrukkelijk willen vragen om afstemming te zoeken, welke stukken kunnen doorschuiven of vervallen. We hebben eerder een hele drukke maand gehad. De vorige en deze maand hebben we een vrij lege agenda en dan in juni weer een hele drukke. Kan dit iets beter gespreid worden?’’ vraagt Mark Ruitenbeek van het CDA. De agendacommissie maakt voor de vergaderingen van de raad een voorstel welke onderwerpen de politiek zou moeten behandelen.

De SP kan het CDA ondersteunen in haar geuite zorgen: ,,We hebben eerder ook aandacht gevraagd op de druk op de agenda. We doen ook nogmaals de oproep grenzen te stellen. En wijzen op de toezegging van het college; een draagbare hoeveelheid van de vergaderstukken’’, vult Sietse van der Bij aan. Lokaal Veenendaal heeft vertrouwen in de agendacommissie die bepaalt wat de gemeenteraad wanneer moet behandelen. En als het niet anders kan, denkt de partij dat zij er wel uit komt alle stukken te behandelen. ChristenUnie, VVD, SGP, ProVeenendaal en D66 sluiten zich hierbij aan. Ook de PvdA en GroenLinks, maar deze vragen wel om stukken die veel aandacht vragen beter te spreiden in de behandeling door de raad.

Burgemeester en wethouders zien ook wel dat de raad veel stukken te behandelen krijgt. ,,We hebben het er kort al even in het college over gehad. We constateren ook dat het vol is, maar dat er heel veel verplichte zaken zijn als jaarrekeningen en begrotingen. Ruimtelijke zaken kunnen verschoven worden, maar dit heeft invloed voor mensen buiten het gemeentehuis. We zullen een aantal agendapunten nader onderbouwen, waarvan het college echt van mening is dat deze in juni gedaan moeten worden. De werkafspraak wordt dat we dit even op een rijtje zetten en bij de agendacommissie voorleggen. We kijken er zeer kritisch naar, maar doorschuiven betekent wel dat het impact heeft op mensen die wachten op besluiten voor ruimtelijke plannen’’, belooft de burgemeester.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie