Afbeelding
Pieter Vane

Raad laat hoogte voor bouw vrij, omwonenden en molen hebben zorgen

18 mei 2022 om 08:55 Politiek

VEENENDAAL De verwachting is niet hoog dat voor plan De Meesters met minder bouwlagen uitgekomen gaat worden. En juist de hoogte van het bouwplan aan de Schoolstraat zorgde opnieuw voor een discussie bij de raadsleden over de ingezette koers van participatie. Wanneer zijn omwonenden voldoende geïnformeerd over de plannen en voelen zij zich gehoord? Daarnaast denken enkele partijen dat de gemeente de regie verliest op wat een ontwikkelaar doet met op- en aanmerkingen bij een participatie.

door Peter Kuijpers

De raad heeft eerder kaders gesteld aan de woningbouw op de locatie waar Seats and Sofas was gevestigd. Bewoners van de Mulderslaan, Koninginnelaan, Prins Bernhardlaan en Nieuweweg hebben met zo’n honderd handtekeningen hun ongenoegen gegeven over het verloop van de plannen voor deze nieuwe woningbouw. Ook molenaar Van Manen deelt zijn zorgen met de gemeenteraad. 

De heer Buitenhuis sprak in over opnieuw een ontwikkeling rondom De Nieuwe Molen: ,,Voor het goed functioneren van de molen is optimale windvang voor voldoende vermogen om te draaien en malen nodig. Een bebouwing zoals voorgesteld is hier een verdere verslechtering op. Wij pleiten voor maximaal vier bouwlagen van De Meesters zoals in het centrumplan stond.’’

KADERS Wethouder Engbert Stroobosscher gaf in zijn reactie aan dat De Nieuwe Molen potentieel drie draaiuren per jaar zal verliezen: ,,Het zijn beperkte verliesuren, maar we zien een stapeling van beperkingen voor de molen in de omgeving.’’ 

De raad was minder te spreken over de wijze waarop omwonenden zich gehoord voelden in het proces rondom deze woningbouw. De heer De Koning sprak in namens de buurtcommissie: ,,De centrumvisie had een doorlopende woningbouw langs de Bevrijdingslaan. Maar de kaders voor de hoogte zijn losgelaten en bij De Meesters is een maximale bouwhoogte van zes tot zeven lagen voorgesteld. Omwonenden moet je vroeg betrekken, al bij de kaders. Bij de bouw van De Koekoek is dit misgegaan, bij De Meesters is hetzelfde aan het gebeuren. Er zijn nieuwe kaders zonder de bewoners te betrekken en de ontwikkelaar moet de participatie regelen.’’

PARTICIPATIE GroenLinks en de PvdA, die de brief van de omwonenden nader wilden bespreken, hadden veel inhoudelijke vragen over het participatieproces. Ook de SP ziet dat de participatie niet helemaal soepel verloopt, net als het CDA en ChristenUnie. ,,Het is een goede zaak dat de Veense hoogtevrees wel weg is. Hiermee kunnen we een forse hoeveelheid woningen toevoegen. Wel snappen we de zorgen van omwonenden’’, meent Corné Kelfkens van de VVD. 

Lokaal Veenendaal ziet dat participatie een lerend iets is voor de gemeente en Jelle Hooijer van de SGP wilde weten in welke fase de ontwikkelaar nu zit en of zij andere bouwhoogten overweegt? D66 sloot zich aan bij opmerkingen van het CDA dat bij een reactie in de inspraak een ontwikkelaar wel inhoudelijk op de punten van omwonenden in moet gaan.

OMGEVINGSVISIE Dat het college hoogtevrees had en nu deze kaders zijn losgelaten was op verzoek van de raad, haalt wethouder Stroobosscher aan. Hiervoor had hij gewaarschuwd en bij het aanpassen van de bouwhoogte waren destijds geen insprekers. ,,Wel willen we dat het plan goed landt. Er is een behoefte aan woningen. En deze woningzoekenden zijn nu niet aanwezig. Maar ik begrijp beide kanten. De participatie ligt bij de ontwikkelaar, maar ik merk dat zij er zoveel mogelijk samen uit willen komen. Het gesprek is nog niet voorbij’’, aldus de wethouder. 

Toch acht hij de kans klein dat met vier woonlagen of maar vijf er voldoende woningen zijn voor de ontwikkelaar. En de nieuwe Omgevingsvisie zal straks bepalen wat mogelijk is in een omgeving. Veenendaal kijkt nu dus al wel hoe zij dit voor de verdere toekomst aan moet gaan pakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie