Afbeelding
Pixabay

Zorgen om ‘zuipketen’ in Achterberg

17 mei 2022 om 13:06 Maatschappelijk

RHENEN Het jongerenwerk in de gemeente Rhenen gaat prima, zo blijkt uit een onderzoek waarover het college van burgemeester en wethouders vorige week een toelichting gaf. De jeugd wordt goed bereikt. Alleen baart het dorp Achterberg wethouder Barth van Eeten wel zorgen, en dan met name het drankgebruik aldaar. Hier is volgens de wethouder ook een belangrijke rol voor de ouders en de omgeving weggelegd. Datzelfde geldt voor roken. Er zijn minstens tien plaatsen in Achterberg die regelmatig als ‘zuipkeet’ gebruikt worden, bijvoorbeeld schuurtjes of oude caravans. Jongeren komen hier met kratten drank naartoe. Dat is gezellig en goed voor de sociale samenhang, maar het overmatige drankgebruik door zulke jonge mensen weer niet. De gemeente blijft dit zorgvuldig in de gaten houden.

door Sander van Opstal

In alle drie de kernen van Rhenen, Elst, Achterberg en Rhenen, vindt jongerenwerk plaats. Met name na de coronajaren is dat extra hard nodig. Tijdens de coronapandemie zijn met name jongvolwassenen (18-25 jaar) mentaal het zwaarst getroffen.

EENZAAM Een voorbeeld: bijna de helft van de jongvolwassenen (45 procent) zei zich vaker eenzaam te voelen, 37 procent voelde zich vaker somber en 31 procent vaker gestrest. In de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar zei 25 procent zich vaker eenzaam te voelen, 20 procent voelde zich vaker somber en 20 procent vaker gestrest. Jongerenwerk Mozaïek is er ook voor het welzijn van kinderen en jongeren (10-23 jaar) in de kernen Rhenen en Elst. De jongerenwerkers Anne Jan Odinga Welzijn en Luuk Miedema Preventie zetten zich sinds 2015 in voor het welzijn van kinderen en jongeren (10-23 jaar) in de kern Achterberg.

PREVENTIE In Achterberg richt het werk zich met name op preventie van alcohol- en middelengebruik onder jeugdigen. Ouders worden nauw betrokken bij de aanpak. In de kernen Rhenen en Elst heeft het jongerenwerk een bredere opdracht, waar ambulant (straat)werk een belangrijk onderdeel van is. En daarnaast is er individuele coaching, online jongerenwerk, participatie en preventie.

GOED BEREIK In de kern Achterberg heeft het Jongerenwerk een zeer goed bereik onder tieners en jongeren: 25 procent van de jongeren is in beeld bij het jongerenwerk. In 2021 is het lokaal Preventieakkoord gesloten samen met lokale partijen. Men heeft zich gebonden aan de volgende thema’s: verminderen alcoholgebruik, gezond gewicht bevorderen, gebruik van social media en gamen, en het verminderen van rookgedrag. 

VORDERING De lijn naar het verminderen van het drinkgedrag onder 12 tot 16-jarigen is ingezet in Achterberg. Het aanbieden van structurele voorlichting onder jongeren en hun ouders werpt vruchten af. Een aantal jongeren is gestart met individuele begeleiding door het jongerenwerk, met als doel om het alcoholgebruik te verminderen. Ze maken vordering, de stap naar specialistische hulpverlening is onderdeel van deze begeleiding. 

Maar er gebeurt meer in Achterberg. Een groep van 15 jongeren (vrijwilligers) heeft in 2021 de Summer games georganiseerd, dit zijn spelactiviteiten voor kinderen. Er hebben 80 kinderen meegedaan. Deze groep vrijwilligers blijft zich inzetten om activiteiten voor andere kinderen en jongeren te organiseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie