Afbeelding
Henk Jansen

Een brunch en jubileumspeld voor vrijwilligers Buitenzorg

15 mei 2022 om 17:00 Maatschappelijk

VEENENDAAL Zichtbaar geroerd was Arie Heuvelman (81 oprichter en voorzitter van Stichting Philadelphia Beheer en oprichter van stichting ‘Buitenzorg’ voor mensen met een verstandelijke beperking, die een gouden Buitenzorg speld met briljant uit handen van voorzitter Gerrit van de Weerd kreeg uitgereikt. Voorst werden er zilveren en gouden spelden uitgereikt aan hen die 15 jaar of 25 jaar actief zijn voor genoemde stichting.

door Henk Jansen

De stichting ‘Buitenzorg’ werd in 1991 opgericht. In het Van de Valk Hotel in Veenendaal. Afgelopen zaterdag werd in hetzelfde hotel een uitgebreide brunch voor ruim 100 vrijwilligers gehouden. Voordat echter aan het buffet kon worden begonnen werden eerst een aantal vrijwilligers voor vele jaren trouwe dienst in het zonnetje gezet. Die ontvingen een prachtig kleinood wat kosteloos vervaardigd is door de Veenendaalse juwelier Rijk van Manen. 

Voor de stichting ‘Buitenzorg’ is het Van der Valk Hotel in Veenendaal inmiddels een bekende plek. In 2014 immers werd er het 20-jarig bestaan van de stichting gevierd. In datzelfde jaar opende genoemd hotel haar deuren. ‘’De officiële opening wilde de directie van het hotel gepaard laten gaan met een gift aan een goed doel. Daarvoor werd de gemeente Veenendaal geraadpleegd. Die verwees naar onze stichting. En zie 6 jaar later zijn weer terug op deze prachtige locatie om na 2 jaar van corona elkaar weer te ontmoeten en dat met een lekker brunch’’, aldus Gerrit van de Weerd. 

In zijn toespraak sprak Van de Weerd over een kleine ramp. Het elkaar 2 jaar niet kunnen ontmoeten. De vrijetijds- en dagbestedingsactviteiten die lange tijd hebben stilgelegen. Hij noemde het een ramp voor de vrijwilligers en vooral ook voor de bezoekers van Buitenzorg. In de afgelopen 2 jaar werd door het bestuur, en dat ondanks alle beperkende maatregelen toch geprobeerd om regelmatig contact te houden met de vrijwilligers. 

Van de Weerd: ,,Twee jaar geen activiteiten en contact met elkaar zou tot een gevaar hebben kunnen leiden dat vrijwilligers af zouden haken. Dat is gelukkig niet het geval. Dat tekent de band die onze vrijwilligers met de stichting Buitenzorg hebben. Ook voor de bezoekers hebben de beperkende maatregelen een enorme impact gehad. En ook nu nog zijn ze nog wat van slag. Een vaak volledige quarantaine en daardoor ook een bezoekverbod van familie en vrienden. De dagbesteding stopte, maar ook andere activiteiten buiten de woning vielen weg. Gelukkig zijn de activiteiten weer opgestart.’’ 

Van de Weerd memoreerde ook het trieste gegeven dat op 29 april Teun Weijman, de burgemeester van Buitenzorg overleden is. Die zoveel jaren op zijn eigen onnavolgbare wijze zijn burgemeestersambt binnen Buitenzorg vervulde. 

Aan 11 vrijwilligers die meer dan 15 jaar actief zijn als vrijwilligers werd een zilveren Buitenzorg speld uitgereikt. Bij het uitreiken daarvan somde Van de Weerd op op welke wijze deze jubilarissen zich verdienstelijk maken. Dat deed hij ook bij de 11 vrijwilligers die meer dan 25 jaar in touw zijn. Ook voorzitter Van de Weerd kreeg een gouden speld, die hem werd uitgereikt door een van de vrijwilligers. Vervolgens werd door de vrijwilligers met familie genoten van een uitgebreide en smakelijke brunch. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie