Vrijwilliger Wilfred en voorzitter Marja Iskarous onthullen een schilderij van Jan-Willem, een overleden bezoeker.
Vrijwilliger Wilfred en voorzitter Marja Iskarous onthullen een schilderij van Jan-Willem, een overleden bezoeker. Marco Diepeveen

Nieuwe locatie voor inloophuis De Zevensprong: ‘Met elkaar een thuis maken’

5 mei 2022 om 11:01 Maatschappelijk

VEENENDAAL ‘Where everybody knows your name’. Dat klinkt in de begintune van de vroegere Amerikaanse comedyserie Cheers over een bar in Boston. Ook de bezoekers van het Veenendaalse inloophuis De Zevensprong mogen zich zo thuis en gelijkwaardig voelen. Vrijdag was de opening van de nieuwe locatie in ontmoetingshuis Onder Ons.

door Marco Diepeveen

,,Het is mooi dat De Zevensprong en Onder Ons een vergelijkbare functie hebben”, zegt voorzitter Marja Iskarous. ,,Dat is ook de reden dat we na tien jaar verhuisd zijn van diaconaal missionair centrum Markt 10 naar Fluitersstraat 26. Markt 10 oogt als een kantoorpand, terwijl Onder Ons meer huiselijkheid en gezelligheid biedt. Dit past beter bij onze activiteiten. Hier is een grote zaal, een kleinere huiskamer en een professionele keuken.” De activiteiten van beide organisaties worden vooralsnog gescheiden georganiseerd. Maar Marja sluit niet uit dat er op termijn meer wordt samengewerkt. 

,,Iedereen is hier welkom. Ongeacht levensovertuiging, afkomst of huidskleur. In de praktijk ontvangen we vooral ouderen en eenzame Veenendalers. Soms wat kwetsbare mensen die structuur en een netwerk missen. Het aantal bezoekers varieert van acht tot bijna twintig.” 

ONTMOETINGSMOMENTEN Op vier dagen in de week is er een ontmoetingsmoment. Voor een gesprek, een kop koffie, een maaltijd, een spelletje of een creatieve bezigheid. Laagdrempelig en ongedwongen, met voor iedereen een luisterend oor. Op zondagmiddag koffiedrinken, op maandag een lunch, op donderdag een koffiemiddag afgewisseld met avondeten en op vrijdagmiddag bingo afgewisseld met een middagje creatief. Reserveren is alleen nodig voor het diner. 

Margreet van Ravenswaaij geeft creatieve workshops. ,,Denk bijvoorbeeld aan bloemstukjes maken of werken met klei. Bezoekers hoeven niet lid te worden zoals bij een vereniging. Wie zich laat registreren, ontvangt een bericht voor lief en leed in hun leven. Een felicitatie- of een bemoedigingskaart.” 

SUBSIDIE Het bestuur wordt ondersteund door een pool van veertig gastvrouwen. ,,Als er meer vrijwilligers zijn, kunnen we meer en vaker activiteiten organiseren. Je kunt jezelf flexibel inroosteren. Materialen kopen we zelf in. Sponsors betalen de rest.” Wethouder Martijn Beek: ,,Het is mooi dat jullie de activiteiten met Onder Ons kunnen koppelen. Daardoor ontstaat er een breder pakket. Voor het eerst verstrekt de gemeente De Zevensprong subsidie.” 

Vrijwilliger Wilfred presenteerde een schilderij van Jan-Willem, een in 2019 overleden bezoeker. ,,Een kleurrijke en markante man met een opvallende baard. Dit schilderij verdient een plekje in Onder Ons. Want vertrouwde spullen maken dat je je ergens thuis voelt. Thuis is een locatie waar je je veilig en vertrouwd voelt. Met elkaar moeten we De Zevensprong tot een thuis maken.” 

De Zevensprong ontstond in 1998 als initiatief van PKN-wijkgemeente De Goede Reede. Vier jaar later sloten zes kerkgenootschappen zich aan bij het ontmoetingshuis. Met God als de Ander of de ander als medemens maakt dat zeven. Vandaar Zevensprong.

Zie voor het programma en aanmelding als vrijwilliger www.inloophuisde7sprong.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie