Afbeelding
Lilian Steensma

Stichting Leergeld Veenendaal in oprichting wil sociale uitsluiting voorkomen

2 mei 2022 om 07:33 Maatschappelijk

VEENENDAAL In Veenendaal kan lang niet elk kind helemaal meedoen. In meer gezinnen dan je misschien zou denken, ontbreken de middelen voor bijvoorbeeld een laptop om huiswerk op te maken of een lidmaatschap van de voetbalclub. Dat is niet eerlijk, vinden Arkia, Piet en Marc. Zij benaderden los van elkaar de landelijke vereniging Leergeld met de vraag: Is het niet tijd dat er een stichting Leergeld Veenendaal wordt opgericht?

door Lilian Steensma

Arkia was de eerste die aanklopte bij Leergeld. ,,Ik werkte destijds op een school in Veenendaal. Als ik op weg was naar mijn werk, kwam ik onderweg leerlingen tegen op een veel te grote fiets met kinderzitje. Anderen kwamen lopend naar school, terwijl ze bepaald niet dichtbij woonden. Wat ik dan vermoedde, bleek vaak te kloppen: in het gezin was geen geld om voor het kind een fiets te kopen. Sommige leerlingen gingen niet mee op schoolreis omdat ze daar ‘niks aan’ vonden. In werkelijkheid kon het uitje gewoon niet betaald worden. Dat raakte me. Toen ik zocht naar mogelijkheden om die kinderen te helpen, kwam ik uit bij Leergeld”, vertelt Arkia. 

BUITEN DE BOOT Piet en Marc raakten op eenzelfde manier betrokken. Ook zij zagen in hun omgeving kinderen buiten de boot vallen. Ze werden door Leergeld in contact gebracht met Arkia. En nu proberen die drie samen stichting Leergeld Veenendaal van de grond te krijgen, omdat ze vinden dat in Veenendaal alle leerlingen tussen de 4 en 18 jaar moeten kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De huidige 111 lokale stichtingen Leergeld zijn succesvol in het voorkomen van sociale uitsluiting van scholieren. Wordt in Veenendaal binnenkort de 112e stichting Leergeld opgericht?

MINIMUM ,,Wat ons betreft wel”, zegt Marc. ,,Er zijn al wel mogelijkheden voor financiële steun, maar de groep waar wij ons op richten valt nog te vaak tussen wal en schip. Veel initiatieven kijken naar het inkomen, maar ook als je moet leven van net iets meer dan dat minimum, kan een beetje hulp erg welkom zijn. Helemaal met de huidige energieprijzen en inflatie. Wij willen elke situatie apart laten bekijken. Wie aanklopt bij Leergeld, krijgt bezoek van een vrijwilliger die samen met de aanvrager kijkt wat er nodig is.”

SIGNALEREN Op dinsdag 10 mei wordt er vanaf 19.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden in Buurthuis de Driehoek, Zuiderkruis 742. Piet: ,,Scholen hebben een belangrijke signaleringsfunctie, dus we hopen dat mensen die in het onderwijs werken willen meedenken over de oprichting van een stichting. Ook als je in de toekomst wellicht een rol wil spelen als sponsor of donateur ben je van harte welkom. Er is een adviseur van Leergeld Nederland aanwezig om over Leergeld te vertellen en om vragen te beantwoorden. Meld je aan door te mailen naar leergeldveenendaal.i.o@gmail.com. Sociale uitsluiting kan een kind lang achtervolgen. Wil jij ook investeren in het voorkomen van uitsluiting, dan zien we je graag op 10 mei!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie