Gemeentehuis Veenendaal
Gemeentehuis Veenendaal Martin Brink

Netcongestie vertraagt duurzame energie

28 april 2022 om 20:03 Politiek

VEENENDAAL Voor het opwekken van groene en duurzame stroom ziet het college nog een sterk belemmerende factor: netcongestie. Burgemeester en wethouders laten de gemeenteraad in een informatiebrief weten waar Veenendaal zich momenteel inzet op duurzame energie-opwekking.

door Peter Kuijpers

CDA, VVD, ProVeenendaal, PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks gaven afgelopen zomer aan dat Veenendaal met enkele projecten werkt aan groene en duurzame energie. De partijen zien echter kansen hier meer actief op in te zetten. Dit moet voor Veenendaal bijdragen aan de duurzaamheidsambities en aan die van de Regionale Energie Strategie (RES). De raad stemde in met de opdracht dat het college moest gaan overleggen met Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Renswoude, Ede, grondeigenaren zoals Rijkswaterstaat en eventuele belanghebbenden naar de haalbaarheid van duurzame energie opwekking. De raad wil hiervoor een meer actief beleid.

BELEMMERING ,,Op dit moment zijn wij met vier projecten actief. We ondervinden daarbij een sterk belemmerende factor: netcongestie. Grootverbruikaansluitingen kunnen en mogen sinds oktober 2021 geen elektriciteit terugleveren aan het net vanwege congestie op het hoogspanningsnet van Tennet. Naar verwachting zijn problemen pas opgelost na 2026”, aldus het college. Het elektriciteitsnet kan teveel opgewekte stroom niet aan, een probleem dat groter is dan Veenendaal en speelt in heel Nederland. Het kunnen verwerken van de groene en duurzame energie vraagt om een oplossing. Wel zijn er een aantal projecten waar Veenendaal nu al in meedenkt en dit jaar meer over verwacht te kunnen beslissen.

PROJECTEN Eén ervan is het Energielandschap A12. Langs de Rijksweg in verschillende gemeenten loopt een verkenning naar het aanleggen van een aaneensluitend lint van zonnepanelen. Deze kan lopen van Ede tot en met Driebergen. Binnen Veenendaal kijkt de gemeente naar energie opwekking boven parkeerterreinen. Met kleinschalige solarcarports bij McDonald’s, parkeerplaatsen bij Groenpoort, op Sportpark Panhuis en bij de herinrichting van de Duivenweide. De provincie Utrecht kijkt bij Rondweg-Oost naar zowel warmte uit asfalt alsook zonnepanelen in de bermen en op geluidsschermen. ,,Hiervoor heeft onze gemeente een intentieovereenkomst gesloten met de provincie. We verwachten later dit jaar de uitkomsten van de onderzoeken.”

BEDRIJFSDAKEN Als laatste blijft Veenendaal wel kijken naar ‘Zon op bedrijfsdaken’. ,,Het bedrijfsleven vindt het vanwege netcongestie niet zinvol om dit jaar weer een project te starten om bedrijven te stimuleren zon op dak te realiseren. Er wordt nu geïnventariseerd in kennis en pilots over de mogelijkheden voor bedrijven om de elektriciteit op te slaan en/of anders te benutten”, besluit het college. Zo kijkt Veenendaal bij de nieuwbouw van IW4 naar zonne-energie opslaan in waterstof. De gemeente wil, zodra zij de opgewekte stroom kan verwerken op het stroomnet of kan opslaan, bedrijven die grootschalig zon op dak willen realiseren wel met goede voorbeelden verder ondersteunen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie