Schets van de gemeente Veenendaal.
Schets van de gemeente Veenendaal. Gemeente Veenendaal

Ook moestuin bij Stadsakkers

24 april 2022 om 15:00 Politiek

VEENENDAAL Vereniging Moestuin en wijkbos Het Buitenhof moeten ook een plekje krijgen aan de Dragonderweg. De gemeente heeft hier eerder een tijdelijke locatie gevonden voor de Stadsakkers. Het college vraagt de raad nu geen wensen of bedenkingen te hebben om hier tevens een verhuurovereenkomst aan te gaan met deze twee verenigingen.

Door Peter Kuijpers

,,Het college wil met vereniging Moestuin en wijkbos Het Buitenhof een huurovereenkomst aangaan voor het tijdelijk beschikbaar stellen van grond in Balkon Noord voor verhuur van moestuinen’’, aldus het college. ,,Dit is in hetzelfde gebied als de Stadsakkers. Daar was nog een ‘verloren hoekje’ waar een plekje voor Moestuin en Het Buitenhof mogelijk is’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit.

De verenigingen zijn vrijwilligersinitiatieven die zijn ontstaan met het doel een moestuin te bieden voor inwoners van Veenendaal-oost. Zij hadden hier tevens een tijdelijke locatie voor in Groenpoort, het laatste deel van de woonwijk waar nu de voorbereidingen starten voor nieuwe huizen.

TIJDELIJK ,,Met de realisatie van woningbouw in Groenpoort moesten zij per 1 januari 2022 deze locatie verlaten. Het college wil gemeentelijk eigendom in Balkon Noord, aan Dragonderweg 1 naast Stadsakkers, tijdelijk beschikbaar stellen voor dit maatschappelijk project’’, stelt zij de gemeenteraad voor. Burgemeester en wethouders willen afspraken gaan maken dat de vereniging als huurder van de grond op deze halve hectare vervolgens moestuinen kan verhuren aan bewoners van Veenendaal. ,,Wij vragen de raad geen wensen of bedenkingen te hebben van het voornemen om een verhuurovereenkomst aan te gaan voor het tijdelijk gebruik.’’

COHESIE Het college ziet de tijdelijke inzet van gemeentelijk eigendom voor maatschappelijke projecten bij deze verenigingen bijdragen aan de sociale cohesie in Veenendaal-oost. ,,De vereniging krijgt dan nagenoeg dezelfde overeenkomst als we voor de Stadsakkers hebben. Met een huur tot ten minste 31 december 2036, veertien jaar. Zij kunnen hier tijdelijk gebruik van maken en blijven zoeken naar een definitieve locatie.’’ 

De raad besloot eerder al dat Stadsakkers van StichtingMissie0318 op deze plek ook tot deze tijd gebruik mag maken van de gronden. En hiermee is het gehele perceel ingevuld voor agrarische maatschappelijke doeleinden.

IVN ,,Verder ligt hier een natuureducatiegebied dat IVN samen met Het Buitenhof zal beheren en zij zouden hier eind van dit jaar gebruik van moeten kunnen gaan maken’’, besluit de wethouder. IVN-Veenendaal kan daar samen met de stichting onder andere schoolmoestuinen inrichten. Alle gebruikers van deze gronden zitten dan voor dezelfde tijd in Balkon Noord, omdat er momenteel geen andere locatie te vinden is in Veenendaal voor deze initiatieven. Zij moeten echter wel op zoek blijven naar een definitieve locatie. Wanneer geen andere gegadigden zich bij de gemeente melden voor moestuinieren in Balkon Noord, kan het college als de raad instemt de huurovereenkomst aangaan. En het perceel geschikt maken voor het moestuinieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie