Las Cantantes repeteert in de Kubus in Veenendaal
Las Cantantes repeteert in de Kubus in Veenendaal Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Vocaal Ensemble Las CanTantes: ‘We doen het echt samen’

5 mei 2022 om 07:15 Muziek

VEENENDAAL Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat samen zingen empathie vergroot en stress vermindert. Het versterkt het gevoel van saamhorigheid en sociaal welzijn. Het brengt de hartslag omlaag en stimuleert de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ oxytocine. Dingen die iedereen die in een koor zingt al lang heeft ontdekt. De dames van Las CanTantes zijn dan ook blij dat ze, na een pauze van bijna twee jaar, in januari weer mochten starten met repeteren. Op 19 maart waren ze zelfs alweer te horen bij een workshop Passiemuziek in de Cultuurfabriek.

door Co Keulstra

Las CanTantes is een enthousiast vocaal ensemble dat vooral klassiek repertoire zingt, in de breedste zin van het woord. Ze treden op in kerken, daarnaast werkten ze al diverse keren mee aan Kerst op kasteel Amerongen, de Dickens Fair in Bennekom en Open Monumentendag in Veenendaal. Er was zelfs een uitwisseling met een koor in Duitsland, alles onder de bezielende leiding van Vincent Doek. 

Miriam Drost verzorgt de stemvorming volgens de Lichtenberger Methode. Waar andere zangmethodes veelal werken met motorische aanwijzingen om het gewenste klankresultaat te verkrijgen, richt de Lichtenberger Methode zich op het waarnemen en ervaren van de klank. Mindfulness voor de stem, zo zou je deze methode kunnen noemen. Het leidt bij individuele zangers en veel koren, ook bij Las CanTantes, tot een ruime, vrije stemklank die zonder moeite tot stand komt. 

,,Samen met Elzemarij ‘t Hart heb ik in januari 2013 een vrouwenensemble opgericht”, vertelt Miriam. ,,Het was toen nog een onderdeel van OASE Zangopleidingen. In 2016 hebben we gekozen voor de naam Las CanTantes (dat is ‘de zangeressen’ in het Spaans) en is het koor een zelfstandige vereniging geworden. In diezelfde tijd heb ik mijn werkzaamheden een poosje stilgelegd en heb ik dirigent en muziekvriend Vincent Doek gevraagd het stokje bij Las CanTantes over te nemen. We kenden elkaar al jaren van het zingen en lesgeven en hij was bereid om naar Veenendaal te komen en Las CanTantes te dirigeren.” 

Vincent: ,,Het was voor mij in 2017 een nieuwe ervaring om dirigent te zijn van een vrouwenensemble. De klankwereld van een groep van gelijke stemmen is anders dan die van een gemengd koor. Het is verrassend te ervaren dat de homogene samenklank nog meer dan elders samenhangt met de techniek van zingen van de koorleden. In de keuze van het repertoire zoek ik altijd naar een haalbare uitdaging die past bij het koor.”

Een koorlid vertelt: ,,Ik vind het zingen bij Las CanTantes vooral leuk omdat we het echt samen moeten doen. Je kunt je niet verschuilen in de grote groep, maar doet het met elkaar. De kleinschaligheid spreekt mij aan. Daarnaast vind ik het mooi dat iedereen enige ervaring heeft, waardoor we er wat moois van kunnen maken.”

Er is nog plek voor vier vrouwen om het ensemble voltallig te maken. Dat hoeven geen geschoolde stemmen te zijn, plezier hebben in zingen staat voorop. ,,Mensen denken vaak dat het heel moeilijk is wat wij doen, maar dat valt best mee. Als je van zingen houdt, een beetje noten kunt lezen en bereid bent om thuis de muziek in te studeren, ben je van harte welkom!” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie