Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Transparantie rond het formatieproces: ‘Openbaar verslag als de tijd rijp is’

22 april 2022 om 08:45 Politiek

VEENENDAAL Jaap Pottjewijd, fractievoorzitter van Lokaal Veenendaal, viel maar meteen met de deur in het gemeentehuis. In het kader van de door iedereen zo gewenste transparantie wilde de partij graag alle beraadslagingen rond het formatieproces terug kunnen lezen in gespreksverslagen, die in het concept raadsprogramma worden opgenomen. Tot nader orde van de dag is de motie weer ingetrokken, omdat de raad genoeg op de hoogte zou worden gehouden en er nog mogelijkheden komen om het voorstel alsnog in stelling te brengen. 

door Arjan van den Berg

Elke partij had voor de verkiezingen en in gesprekken met de informateur al aangegeven een transparante bestuursstijl te willen. Maatschappelijke organisaties en burgers hadden wel het recht om te zien hoe het raadsvoorstel tot stand komt en openbare gespreksverslagen konden helderheid geven hoe bepaalde afspraken tot stand waren gekomen. Tijdens de presentatie van informateur Klaas Tigelaar liet Pottjewijd al duidelijk merken transparantie te missen. Ook wat betreft de vorm van de avond, die door het ontbreken van een formeel politiek karakter hem verhinderde om toen al met een motie te komen.

TERUGKOPPELING Martijn Beek gaf aan dat het formatieproces anders was dan ‘we misschien normaal gewend zijn’ en dat het sowieso voor alle partijen zoeken is naar de juiste vorm en weg. Er komt een terugkoppeling van het overleg met maatschappelijke organisaties dat net is geweest. Op Koningsdag en de dagen erna worden burgers op straat gevraagd naar wat zij belangrijk vinden. Die thema’s worden dan weer uitgewerkt, waarna de andere fracties op 19 mei mee mogen denken. Dan worden alle uitkomsten gepresenteerd. 

,,Ik zie de uitwerking van die thema’s, en dan kunt u ook het verschil zien tussen het moment na de gesprekken met inwoners en na de gesprekken met de formerende partijen, als gespreksverslag. Dus geen notulen, zal ik maar zeggen. Als u meer tussentijdse updates wilt, zijn we van harte bereid om te kijken naar goede momenten om terug te koppelen.”

Fractievoorzitter van de SGP Dick Both: ,,Er komt een openbaar, transparant verslag van het formatieproces als de tijd daar rijp voor is. Het tussentijds meenemen van de raad is voldoende. Het is wat ons betreft niet nodig en ook niet wenselijk om te beschrijven hoe afspraken tot stand zijn gekomen.”

KWETSBAARHEID Dylan Lochtenberg van de VVD verwoordde het duidelijk: ,,Het proces is een voorbeeld van hoe we juist in transparantie met de samenleving tot een nieuwe set van afspraken op hoofdlijnen gaan komen en of het nu een concept raadsprogramma of een raadsakkoord gaat heten, moeten we nog zien. In een politieke setting, en zeker bij onderhandelingen, is het ook nodig om een zekere kwetsbaarheid op tafel te leggen en dat doe je nu eenmaal moeilijker als er gespreksverslagen van gemaakt worden.” 

Zeker als dat ook nog leidt tot allerlei telefoontjes die dan weer niet vermeld worden. Als het hele proces achter de rug was, zei hij graag verantwoordelijkheid af te willen leggen voor de genomen beslissingen.

Pottjewijd trok zijn motie voor nu in. ,,Wat mij betreft hoort kwetsbaarheid ook in deze zaal thuis en hoeven we daarvoor niet in beslotenheid te vergaderen.” Hij hoopte dat 19 mei dan niet alleen bedoeld was om te consulteren en te informeren en geen commissie-avond zou zijn, maar een heldere structuur had zodat hij zo nodig dan alsnog met een motie kon komen. Wat Beek betreft was die avond wel bedoeld om een beeld te schetsen van het proces en de vervolgstappen. ,,Het komt sowieso terug in de raad. Als u dan nog iets mist, komen er eventueel moties en amendementen aan bod.” 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie