Risicokaart Veenendaal
Risicokaart Veenendaal Gemeente Veenendaal

Ontplofbare oorlogsresten: ‘Wat er ligt, ligt er goed’

19 april 2022 om 08:15 Politiek

VEENENDAAL De gemeente heeft een nieuw beleid ‘Ontplofbare Oorlogsresten’. ,,Binnen de Gemeente Veenendaal worden (bodem)medewerkers regelmatig geconfronteerd met achtergebleven ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog”, geeft het beleidsdocument in de inleiding aan.

door Peter Kuijpers

,,Het opsporen en/of ruimen van ontplofbare oorlogsresten is gekoppeld aan de openbare veiligheid en daarmee in beginsel een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Het is vaak onduidelijk hoe de taken en verantwoordelijkheden verdeeld zijn.” Het college heeft daarom nu een nieuw beleid vastgesteld. ,,Het is een geactualiseerd beleid na dat van 2018 over conventionele explosieven. In grote lijnen zijn deze regels hetzelfde. En we hebben nu een kaart met risicogebieden. Niet dat hier explosieven in de grond moeten zitten, maar vanuit historische gegevens zou er een grotere kans kunnen zijn hier een explosief aan te kunnen treffen’’, vertelt wethouder Marco Verloop.

REGELS De gemeente heeft als bevoegd gezag en/of als opdrachtgever van grondroerende werkzaamheden taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot achtergebleven ontplofbare oorlogsresten. ,,Verder staan in het nieuwe document nadere regels wat je moet doen wanneer je denkt aan grootschalige grondbewegingen. Maar tevens wanneer er onverwacht een explosief wordt aangetroffen. Wat doe je dan?’’ 

Toch zal Veenendaal niet actief naar ontplofbare oorlogsresten gaan zoeken, maar beheersmaatregelen treffen bij een aantoonbaar risico bij bouwactiviteiten en andere grondroerende werkzaamheden. ,,Wat er ligt, ligt er goed.” 

EOD ,,Wij laten altijd de Explosieve Opruimingsdienst de explosieven opgraven. Wanneer we weten dat er iets kan zitten en dit aantreffen, kunnen we als gemeente gebruik maken van een landelijke regeling waarmee we een deel van de kosten vergoed krijgen.’’ Deze suppletie kan Veenendaal aanvragen via het ministerie van Binnenlandse Zaken en de financiële afhandeling loopt via het Gemeentefonds. Ontwikkelaars en bijvoorbeeld nutsbedrijven die een plan hebben en grondroerende werkzaamheden moeten uitvoeren zijn verplicht acties te ondernemen met betrekking tot de mogelijke aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten.

RISICOKAART ,,We hebben nu een geactualiseerde kaart met daarop de risico’s. Bij de naoorlogs gebouwde wijken is het risico lager. Hier is de grond al eens omgewoeld, dus dan zouden we al iets zijn tegengekomen. En ook bij het oppervlakkig omspitten van een tuin, verwachten we niet dat mensen iets aan zullen treffen’’, besluit de wethouder. De risicokaart met verwachtingsgebieden van ontplofbare oorlogsresten toont voornamelijk ten noorden van De Hellen een grotere kans iets te vinden. Tevens in de laatste nieuwbouwfase van Veenendaal-Oost, Groenpoort, en langs de noordzijde van De Batterijen langs het treinspoor Utrecht-Arnhem.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie