Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief.
Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief. Martin Brink

Vergunningen en handhaving

16 april 2022 om 15:30 Politiek

VEENENDAAL De PvdA heeft vragen gesteld over de wijze waarop de gemeente vergunningen verstrekt en de handhaving hierop. Hans van de Braak wilde deze in eerste instantie stellen aan de wethouder tijdens de raadscommissie. Maar voorzitter Willem van Braak vond dit niet passen in deze vergadering.

door Peter Kuijpers

,,Ik worstel even met het feit dat ik heel veel vragen heb. De gemeenteraad heeft in grote meerderheid besloten om vergunningen niet alleen digitaal, maar ook in de lokale krant aan te kondigen. Tot onze teleurstelling worden er nog steeds vergunningen verstrekt die niet digitaal noch in de lokale krant komen. Waardoor ondernemers en inwoners niet tijdig bezwaren of zienswijzen kunnen indienen. U lapt de aanteken termijnen en de handhaving aan de laars!’’, geeft Hans van de Braak aan. ,,Gaat dit over problematiek waarover elk raadslid is gespamd?’’ wilde Jaap Pottjewijd (LV) weten. ,,De aanleiding is inderdaad dat wij bestookt worden met allerlei verzoeken over houtstook en de situatie op de Dr. Colijnstraat’’, bevestigde de PvdA.

SCHRIFTELIJK ,,Hoe technisch gaat het worden? Als het een heel lijstje wordt, hadden ze op een andere manier gesteld kunnen worden. Gewoon een lijstje indienen op papier. U moet hier technische of schriftelijke vragen over stellen. Ik vind deze commissie daar niet voor geschikt’’, besloot de voorzitter uiteindelijk. Hierop heeft de PvdA nu de vragen schriftelijk aan het college gesteld. Zij wil weten wat het nut nog is van het verstrekken van een vergunning en wat het doel hiervan is: ‘Wat gaat het gemeentebestuur doen om tijdig vergunningen aan te kondigen? Waarom wordt er niet gehandhaafd, bij de stook- of fijnstofoverlast en bij bouwterreinen als in de Dr. Colijnstraat?’

FIJNSTOF ,,Veenendaal doet mee aan het ‘Schone Lucht Akkoord’ en we willen geen fijnstof. Veel mensen hebben last van de houtstook en hierop kunnen we dus vanwege de fijnstof wel handhaven. Het is ook vreemd dat er op de gemeentelijke website niets over terug te vinden is’’, meent Van de Braak. Alleen op www.duurzaamveenendaal.nl is hier wat over te vinden, maar de gemeentelijke website heeft geen verwijzing. In het Schone Lucht Akkoord is speciale aandacht naar de handhaving van overlastsituaties en het creëren van een gezondere leefomgeving voor gevoelige groepen. ,,Toch is er in Veenendaal eigenlijk geen handhaving op deze gemelde overlast’’, aldus de PvdA. Natuurlijk ziet de partij ook liever dat mensen dit eerst in overleg samen oplossen, maar de gemeente moet volgens hen wel optreden wanneer meldingen binnen blijven komen.

AFDELING Daarnaast geeft de PvdA aan dat bij bouwterreinen niet alle vergunningen in orde zijn. ,,In het Franse Gat zijn werkzaamheden aan het einde van de Doctor Colijnstraat en bewoners melden dat niet voor alles een vergunning is. Ik ben gaan kijken en op dat moment kwam iemand vertellen dat er weer een vergunning binnen was. Wel constateerde ik dat vervolgens een weg zomaar was afgesloten. En daar was ook weer geen toestemming voor te vinden. Opmerkelijk vonden we verder dat de afdeling handhaving in bepaalde cases dat ze de situatie niet wenselijk vindt, maar handhaaft vervolgens niet. Hoeveel overtredingen van een vergunning moeten worden gedaan, voordat er echt gehandhaafd wordt en prevaleren andere belangen?’’, wil fractievoorzitter Hans van de Braak van de PvdA nu weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie