Afbeelding
Heimstaden

Zoektocht naar opvolger buurheld Karel Turkesteen gestart

16 april 2022 om 07:18 Maatschappelijk

VEENENDAAL Wie volgt Karel Turkesteen op als Nationale Buurheld van het Jaar? Voor de prijs werden vorig jaar honderden mensen voorgedragen vanwege hun inzet van de buurt en was het de Veenendaler die de prijs uiteindelijk in ontvangst mocht nemen. Inmiddels is de nominatieronde voor de Nationale Buurheld van 2022 gestart, en kan iedereen in Nederland via buurheld.nl weer een buur voordragen voor de tweede editie van de verkiezing.

Nationale Buurheld van het Jaar is een prijs voor mensen die zich inzetten voor hun buurtgenoten. Of het nou is om te helpen bij het klussen, nooit te beroerd zijn om hun grasmaaier uit te lenen of omdat ze altijd in zijn voor een praatje of persoonlijk contact. Dit is de tweede keer dat de nationale verkiezing wordt georganiseerd.

Buurheld Karel werd vorig jaar genomineerd door zijn buurvrouw Anja Lorié omdat hij altijd klaarstaat voor zijn buren. Zo hielp hij buren die dat zelf niet meer kunnen bij het boodschappen doen, hield hij de omgeving rondom hun wooncomplex schoon en zette hij zich in voor de bewonerscommissie.

Nationale Buurheld van het Jaar is een initiatief van woningverhuurder Heimstaden. Maar ook mensen die geen woning huren van Heimstaden kunnen hun buren voordragen, of zelf genomineerd worden. Directe aanleiding om de verkiezing in 2021 voor het eerst te organiseren, was de belangrijke rol die buren speelden in de coronacrisis. Zo deden mensen boodschappen voor hun kwetsbare buren. Of waren de gesprekken in de tuin of op het balkon voor veel mensen vaak de enige persoonlijke contacten die ze hadden in tijden van thuiswerken en quarantaines.

,,Als we één positief ding mee kunnen nemen uit de coronacrisis, dan is het wel het belang om op elkaar te letten”, zegt Anne van Herwijnen, hoofd marketingcommunicatie van Heimstaden Nederland. ,,Want ook zonder pandemie blijft een goede buur beter dan een verre vriend. Met Nationale Buurheld van het Jaar geven we iedereen de kans om buren in het zonnetje te zetten en mensen te inspireren met de prachtige verhalen van anderen.”

Iedereen kan een Buurheld nomineren via de website buurheld.nl. Dat kan tot en met 16 mei 2022. Daarna worden drie finalisten geselecteerd die doorgaan naar de stemronde, waarvan de nummer één zichzelf uiteindelijk Nationale Buurheld van het Jaar 2022 mag noemen. Zowel de winnende Buurheld als de persoon die hem of haar genomineerd heeft, winnen een straatfeest met catering en muziek én een duurzaam geproduceerde Buurheld-fiets.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie