Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Richting voor Sociaal Domein: is meer geld de oplossing?

15 april 2022 om 07:34 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad heeft met het beantwoorden van een aantal stellingen richting kunnen geven voor het Sociaal Domein in de toekomst. Zij heeft in januari 2020 het Integraal Beleidskader Sociaal Domein ‘Sterker door verbinding’ vastgesteld. Hierbij is het college de afgelopen twee jaar tegen een aantal dilemma’s gelopen.

door Peter Kuijpers

‘Aan de hand van een stelling wordt de raad gevraagd hoe u deze deze zaken aankijkt’, geven burgemeester en wethouders aan. ,,We horen nu verschillende en nieuwe geluiden en het geeft stof tot nadenken. Eind van dit jaar moeten we al beginnen met het vaststellen van nieuwe kaders voor het beleid na 2023’’, legt wethouder Martijn Beek uit. Zo wil het college weten of meer geld voor het Sociaal Domein wel of niet de oplossing is. Soms zijn de inwoners juist gebaat bij minder voorzieningen. De meeste raadsfracties halen juist aan dat de effectiviteit van de hulp belangrijk is. En dat dit, wanneer nodig, soms ook best meer mag kosten.

GELD ,,Geef meer geld voor zorg die nodig is, maar kijk naar wat efficiënt is’’, vindt Tijs van der Weele (GL). Ook Maud Veraar (D66) denkt dat er soms meer geld nodig kan zijn, net als Jan Snoei van de SGP. Yvonne Bottema van de VVD wil wel dat zaken aangepakt worden: ,,Niet alle oplossingen hoeven meer geld te kosten.’’ ,,Met geld kun je wel meer doen. We moeten op zoek om ook efficiënt met het geld om te gaan’’, denkt Jeroen van Esseveld (CU). Jan Breur van de SP verwoordt dat kwaliteit voorop moet staan. Of Veenendaal dat kan leren van zorgaanbieders die (veel) winst maken, is zeker niet iedereen in de raad het eens. ,,Wanneer zij winst maken, betalen wij dus teveel’’, geeft Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal aan.

VISIE Voor Mark Ruitenbeek kan het wel, maar een winst met mate in een goede balans met geleverde zorg. En ook Ronald van der Weerd van ProVeenendaal ziet bij een effectief goed aangeboden zorg, winst als een toegevoegde waarde. Of Veenendaal afscheid moet nemen van aanbieders die niet de visie van de gemeente delen in normaliseren en de-medicaliseren was de raad het grotendeels wel eens. ,,Blijf wel kijken naar wat mensen nodig hebben. Ook al deelt de aanbieder niet de visie’’, waarschuwt GroenLinks. 

Wel vinden VVD en Lokaal Veenendaal dat de gemeente teveel aanbieders heeft. ,,Van een aantal kunnen we wel afscheid nemen. Laten we van de 239 uitdunnen op kwaliteit’’, aldus Yvonne Bottema (VVD).

WET Het college wilde verder weten of Veenendaal meer de randen van de wet mag opzoeken, nu de wettelijke bepalingen soms schuren met de doelen van haar beleid voor het Sociaal Domein. De SGP denkt dat de gemeente wel creatief naar zaken kan kijken, maar niet over de wet moet gaan. Net als SP. ,,We moeten zoeken naar de ruimte die er binnen de wet is. En daarbij moeten de inwoners centraal staan’’, geeft Jeroen van Esseveld (CU) aan. Ook CDA vindt aan dat Veenendaal niet tegen landelijk beleid in moet gaan. 

Verder gaven enkele partijen hun visie op de tegenprestatie die de gemeente van bijstandsgerechtigden vraagt. Dit mag geen betaald werk verdringen, maar kan wel een toenadering tot de arbeidsmarkt zijn.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie