Afbeelding
pixabay

Het ‘motorblok’ van beoogde college: ProVeenendaal en ChristenUnie

14 april 2022 om 07:12 Politiek

VEENENDAAL Het ‘motorblok’ van het beoogde college bestaat uit ProVeenendaal en ChristenUnie. Die tweede partij heeft weliswaar een zetel verloren, maar is even groot als de eerste. De meeste partijen zijn het erover eens dat er om recht te doen aan de verkiezingsuitslag ook een rol is weggelegd voor de tweede winnaar: de SGP. Voor een goede balans zou de VVD op basis van stabiliteit, programmatische verbinding en ervaring goed aansluiten. Dat was de op woensdagavond gepresenteerde conclusie van Klaas Tigelaar die als informateur de opdracht had om, met de woorden van burgemeester Gert-Jan Kats te spreken ‘te zorgen voor een stabiel dagelijks bestuur van deze mooie gemeente’.

Arjan van den Berg

Veenendaal - Een voortzetting van het ‘oude’ college dus. Om toch voor de door iedere partij gewilde nieuwe bestuursstijl te zorgen, zou bijvoorbeeld een wisseling van portefeuilles bij het aanblijven van de huidige wethouders een goed idee zijn. Daarnaast merkte Tigelaar op dat verandering ook een taak voor de raad is, die immers de kaders kan vaststellen waarbinnen het college mag opereren en onderwerpen aan kan dragen die zij belangrijk vindt.

Hoewel het officieel een informatieve bijeenkomst was voor de raad, leek het na de toelichting van de informateur toch bij momenten een pittig politiek debat te worden. Lokaal Veenendaal zag het als een motie van wantrouwen dat de partij niet werd meegenomen in vervolggesprekken en zag niet in waarom VVD beter zou passen. Er zou genoeg ervaring zijn en de samenwerking was ook altijd goed geweest.

Blijkbaar komt één van de weinige heilige huisjes in Veenendaal niet bij de confessionelen vandaan

BALANS Zorgelijker vond CDA’er Harold Schonewille dat een grote factor bij de formatie een goede balans tussen confessionele en niet-confessionele partijen leek te zijn geweest. Als de ChristenUnie en de SGP terecht de basis zouden vormen, zou een derde christelijke partij zoals het CDA (waarop hij overigens graag werd aangesproken) dus per definitie buiten de politieke boot vallen. Nu en voor in de toekomst leek hem dat een kwalijke zaak.

Navraag bij Beek, die net als de informateur een spervuur van vragen over zich heen kreeg, leerde dat het ook de achterban was geweest die het een punt had gevonden. Over de toekomst kon hij wijselijk niets zeggen. ,,Blijkbaar komt één van de weinige heilige huisjes in Veenendaal niet bij de confessionelen vandaan”, merkte Schonewille op. Jan Breur van de SP had ‘niet veel ideologische liefde voor de VVD, maar wel respect’ en had de partij ‘meer gegund dan de positie als vierde partij waarin drie genoeg waren. ,,Maar als ze daar tevreden mee zijn, wens ik ze veel succes en geluk.” Martijn Beek, wiens ProVeenendaal de vorige periode net als de SGP toen nog een kleinere partij was, zei dat nooit als probleem te hebben ervaren.

GESPREK De komende tijd gaat Tigelaar ook als formateur aan de slag. Met een partij als ProVeenendaal is het geen verrassing dat participatie de komende vier jaar alle ruimte gaat krijgen. Om de daad bij het woord te voegen, kondigde Martijn Beek meteen aan in april met maatschappelijke organisaties in het gemeentehuis in gesprek te willen gaan. Ook nodigde hij de andere leden uit om eind deze maand samen als raad de straat op te gaan om in gesprek te gaan met de burgers.

Bij de gesprekken die de informateur hield, bleek dat geen onderwerp als ‘no go’ werd gezien

Tijs van der Weele van GroenLinks gaf nog als tip om bij het polsen van de bevolking ook de burgers die niet hebben gestemd of nog niet mochten stemmen mee te nemen. Spontaan kwam het idee om dan ook meteen op Koningsdag met een gemeentestand te staan en ook digitaal de burger te betrekken als ICT-stad zijnde.

HOOFDLIJNEN Pas na het verzamelen van de input wil Beek verder in gesprek gaan met andere partijen om samen tot een akkoord op hoofdlijnen te komen. Daardoor is er bij sommige onderwerpen zo nodig ook de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en wellicht in wisselende meerderheden in de raad besluiten te nemen.

Bij de gesprekken die de informateur hield bleek dat geen onderwerp als ‘no go’ werd gezien. In principe zou het kunnen dat bij vervolggesprekken de beoogde coalitie er niet komt omdat er inhoudelijk een te groot meningsverschil blijkt te zijn, maar daar ziet het nu niet naar uit. Beek: ,,We staan voor een gezamenlijke en spannende uitdaging. We hopen dat u gewoon meedoet, de handschoen oppakt en de schouders eronder zet.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie