Afbeelding
Pixabay

Energietoeslag voor inwoners met laag inkomen

13 april 2022 om 14:30 Maatschappelijk

VEENENDAAL De energiekosten zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Bijna iedere inwoner merkt dat direct of indirect. Als inwoners moeten rondkomen van een laag inkomen, is dat een groot probleem. Daarom heeft de Rijksoverheid besloten dat mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum eenmalig een energietoeslag van 800 euro krijgen.

De energietoeslag bedraagt 800 euro per huishouden, ongeacht het aantal leden van het huishouden en wordt belastingvrij verstrekt. Dit betekent dat de ontvangst ervan géén gevolgen heeft voor het recht op en de hoogte van de bijstandsuitkering, de huur-, zorg- of, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget van de ontvanger(s), en ook niet voor de hoogte van de eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

Wethouder Dylan Lochtenberg: ,,Door de huidige situatie op de energiemarkt neemt het aantal huishoudens dat in energiearmoede leeft toe. Met name voor inwoners met een laag inkomen is dit een groot probleem. Door hen extra te ondersteunen met deze energietoeslag willen we voorkomen dat inwoners letterlijk in de kou komen te staan.”

Inwoners die een inkomen of uitkering hebben van maximaal 120 procent van het wettelijk minimum hebben recht op de energietoeslag. Voor deze energietoeslag wordt niet getoetst of inwoners vermogen hebben. De gemeente onderscheidt daarbij de volgende doelgroepen.

Inwoners met een Bijstandsuitkering, IOAW/ IOAZ of een AIO van de Sociale Verzekeringsbank.
Zij ontvangen binnenkort een brief dat zij recht hebben op de energietoeslag. Ze hoeven niets te doen en krijgen het bedrag vanzelf gestort op hun rekening.

Inwoners met een Veenendaalpas maar die geen uitkering krijgen zoals hierboven genoemd
Zij ontvangen binnenkort een brief dat zij recht hebben op de energietoeslag. Zij kunnen vanaf 16 mei de energietoeslag aanvragen via de Veenendaalpas. Om de energietoeslag te kunnen ontvangen moeten zij hun rekeningnummer doorgeven. Dit kan tot uiterlijk 1 november 2022.

Inwoners die recht hebben op de Veenendaalpas maar deze (nog) niet hebben aangevraagd
Zij kunnen de Veenendaalpas aanvragen op www.veenendaalpas.nl. Als zij de Veenendaalpas toegewezen krijgen, kunnen ze vanaf 16 mei de energietoeslag aanvragen via de Veenendaalpas. Om de energietoeslag te kunnen ontvangen moeten zij hun rekeningnummer doorgeven. Dit kan tot uiterlijk 1 november 2022.

Inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimum maar een vermogen dat boven de norm ligt waardoor ze geen recht hebben op de Veenendaalpas
Op de website van www.veenendaalpas.nl kunnen inwoners hun inkomen laten controleren of zij wel of niet recht hebben op de eenmalige energietoeslag. Ook staat hier informatie hoe zij de energietoeslag kunnen aanvragen.

,,In bijzondere omstandigheden is het mogelijk om af te wijken van de bovengenoemde doelgroepen of het bedrag”, legt Lochtenberg uit. ,,Er zijn huishoudens die iets meer verdienen maar bijvoorbeeld in een niet-energiezuinig huis wonen. Deze aanvragen worden individueel beoordeeld. Hierbij kijken we niet alleen naar het inkomen, maar ook naar de stijging van de energielasten en hoeveel deze afwijkt van het landelijk gemiddelde.” Meer informatie hierover is vanaf 16 mei te vinden op www.veenendaalpas.nl en op de website van de gemeente www.veenendaal.nl

Gemeente Veenendaal moet nog een paar laatste aanpassingen doen in de applicatie, waarmee zij tevens de bijstandsuitkeringen overmaakt, om de eenmalige energietoeslag 2022 aan de mensen die hier recht op hebben uit te betalen. Wethouder Dylan Lochtenberg geeft aan dat de gemeente dit eind van de maand of de eerste week van mei geregeld hoopt te hebben. Daarmee loopt Veenendaal mee in de middenmoot van Nederlandse gemeenten in de snelheid voor het uitkeren van de toeslag. Lochtenberg geeft aan
deze tijd nodig te hebben de ruim 2,5 miljoen euro die Veenendaal ontvangt om uit te keren, bij de juiste mensen terecht te laten komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie