Veenendaal verwacht met de eerdere huur van het Huzarenpad en nog twee locaties, waarvoor zij nu de laatste zaken regelt, de honderd gevraagde opvanglocaties ingevuld te hebben. Foto is ter illustratie.
Veenendaal verwacht met de eerdere huur van het Huzarenpad en nog twee locaties, waarvoor zij nu de laatste zaken regelt, de honderd gevraagde opvanglocaties ingevuld te hebben. Foto is ter illustratie. Gemeente Ede

Tweede opvanglocatie voor Oekraïners gehuurd

7 april 2022 om 07:34 Maatschappelijk

VEENENDAAL De witte villa naast de Brugkerk aan de Kerkewijk 20 in Veenendaal is de tweede locatie waar de gemeente een huurovereenkomst heeft afgesloten voor de tijdelijke opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.

Door Peter Kuijpers

,,Het gaat hier om het voormalige kantoor van Boers Advocaten. Dit pand stond al enige tijd leeg en met drie verdiepingen kunnen hier waarschijnlijk 42 mensen terecht. We hebben een huurovereenkomst afgesloten met Quadraat en na een korte verbouwing voor onder andere douches kunnen we hier binnenkort de vluchtelingen uit Oekraïne opvangen’’, laat wethouder Dylan Lochtenberg weten. Veenendaal verwacht met de eerdere huur van het Huzarenpad en nog twee locaties, waarvoor zij nu de laatste zaken regelt, de honderd gevraagde opvanglocaties ingevuld te hebben.

HUISVESTING Verder laat de gemeente weten dat er al veel vluchtelingen in Veenendaal verblijven. Deze zijn in de tussenliggende periode ondergebracht bij gastgezinnen. Hier kunnen zij blijven tot de tijdelijke opvanglocaties geschikt zijn om in te trekken. Ook het gebouw aan de Kerkewijk 20, dat nu eigendom is van Quadraat Projectmanagement, heeft de gemeente met terugwerkende kracht gehuurd. Dit begon al op 21 maart en zal voorlopig tot onbepaalde tijd doorlopen. Verder heeft gemeente Veenendaal vorige week tevens een oproep gedaan voor andere hulp voor de vluchtelingen die zij hier zal opvangen.

ONDERWIJS ‘We gaan onderwijs geven aan Oekraïense leerlingen en zoek hier mensen voor!’ staat op haar website te lezen. Met expertise en ondersteuning van twee AZC-scholen en het nieuwkomersonderwijs gaat Wereldkidz onderwijs geven aan vluchtelingenkinderen van circa 5,5 tot 12 jaar. ,,Basisschool Wereldkidz heeft al een Taalklas en met de andere scholen is overeengekomen dat hier de kinderen in de basisschoolleeftijd van gevluchte Oekraïners terecht kunnen. We kijken nog naar een geschikte locatie voor deze Taalklas. Voor de kinderen in het voortgezet onderwijs kijken we naar plekken in de Internationale schakelklassen in Ede en Wageningen’’, vult wethouder Marco Verloop aan.

DAGBESTEDING De Taalscholen voor basisschoolleerlingen komen naast Veenendaal in Zeist en Utrechtse Heuvelrug. De kinderen blijven ongeveer een jaar op de taalschool en gaan daarna naar een gewone basisschool. Wereldkidz zoekt naast leraren en onderwijsondersteuners tevens mensen die goed zijn in sport en spel, muziek, techniek en vrijwilligers en anderen die een zinvolle bijdrage kunnen leveren. ,,We vinden het belangrijk dat de oorlogsvluchtelingen naast een opvangplek tevens zo snel mogelijk weer een dagbesteding hebben. School voor de kinderen met leeftijdsgenoten en iets van werk voor de volwassenen’’, besluit Verloop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie