Niek Noorlandt is vastberaden ook dit jaar weer de finish te halen.
Niek Noorlandt is vastberaden ook dit jaar weer de finish te halen. Privébezit Niek Noorlandt

Niek loopt weer de Vierdaagse: ongetraind en voor het goede doel

7 april 2022 om 14:18 Maatschappelijk

VEENENDAAL Blaren oplopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is overkomelijk. Maar brandblaren zijn van een geheel andere orde. Uit eigen ervaring kent Niek Noorlandt de verwoestende kracht van vuur(werk). Daarom loopt de Veenendaalse politieagent in opleiding het grootste wandelevent ten bate van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ongetraind. 

door Marco Diepeveen

Tijdens zijn periode als beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht (2009 tot 2014) nam Niek Noorlandt in 2009 deel als militair. Hij zat bij de logistiek en reed eerst in een jeep, later in een Scania. Tot een uitzending is het nooit gekomen.

,,We liepen vanaf kamp Heumensoord de 40 kilometer met 10 kilo bepakking. Ook als militair vond ik de Vierdaagse behoorlijk pittig, want ik had nooit verder gelopen dan 40 kilometer. Een gevoel van trots borrelde op maar tegelijkertijd ook de gedachte: dit was eens, maar nooit weer!”

TWAALF BLAREN Toch trok de Veenendaler zeven jaar later de stoute (wandel)schoenen weer aan. Ongetraind nota bene. ,,Het was de honderdste editie. Ik dacht eigenlijk dat ik hiervoor niet ingeloot zou worden. Daarom bereidde ik mij niet voor. Ik liep vier keer de 50 kilometer, met twaalf blaren als resultaat!”

GOEDE DOELEN Vanaf 2017 wandelt hij – steeds ongetraind – voor het goede doel. In dat jaar de Hersenstichting, gevolgd door Het Vergeten Kind, De Gewonde Soldaat en straks dus bij zijn zesde editie de Brandwonden Stichting. 

Nuchter vertelt hij: ,,Waarom ik nooit train? Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Deugdelijk schoeisel is het belangrijkste. Als ik loop, kan ik dat net zo goed doen voor een goed doel. Ik voel daar veel connectie mee, vooral met de kleinere organisaties met een beperkt budget.”

OPA Je hoeft hem niet uit te leggen wat vuur voor verschrikkingen teweeg kan brengen. Ooit kreeg hij bijna siervuurwerk in zijn ogen. ,,Dat scheelde maar een centimeter of zo. De oogarts zei: voor jou een tien met een griffel. En in 2015 kwam mijn opa van mijn moeders kant om bij een brand in zorgcentrum De Tollekamp in Rhenen. Toevallig waren we als familie net op visite. Ik kreeg de deur open en stapte als eerste naar binnen in de rook. Een afschuwelijke traumatische ervaring.”

MEZELF UITDAGEN Voor de Vierdaagse Sponsorloop hebben tot nu toe 125 lopers en 17 teams zich ingeschreven met een zelfgekozen doel. Tot nu toe staat de teller voor sponsoring van Niek nog niet hoog. ,,Ruim 200 euro. Dat zal grotendeels te maken hebben met de enorme support voor Oekraïense vluchtelingen. Wat natuurlijk zeer begrijpelijk is. Voorheen haalde ik beduidend meer op. Maar dat geeft niet, want alle kleine beetjes helpen. Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen. Op een beginnende blessure na heb ik nooit ernstige medische klachten opgelopen. Toen ging ik door. En dat wil ik van 19 tot en met 22 juli in Nijmegen ook weer doen.”

Mensen die Niek willen sponsoren kunnen terecht op www.devierdaagsesponsorloop.nl/actie/niek-noorlandt/ 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie