Nellie van de Vooren: ,,Wij stoppen echt niet!
Nellie van de Vooren: ,,Wij stoppen echt niet!" Martin Brink

Geen sprake van stopzetten Van de Vooren: ‘We gaan gewoon door’

2 april 2022 om 07:12 Winkels

VEENENDAAL Er zijn van die zaken in Veenendaal die veranderen in veertig jaar niet. Wie er in 1982 binnenstapte, maakt anno 2022 een stap terug in de tijd. Dezelfde eigenaren en zo op het oog ook nog dezelfde collectie. Doorgaans zijn het de kleine hardwerkende zelfstandigen waarbij dit het geval is. Neem nu Van de Vooren Hobby en Handwerk aan de Julianastraat 5 in Veenendaal. Op een paar kleine verbouwingen na is de zaak binnen en buiten in al die 47 jaren hetzelfde gebleven. Al zijn er ook zorgen, zeker na het overlijden van mede-eigenaar Jan van de Vooren.

door Martin Brink

,,In de krant stond over de sloop naast ons pand. De grond wordt nu gesaneerd omdat er brandstof in de grond zit. Maar omdat er nu één groot gat is, denken veel mensen dat ook wij gestopt zijn. Anders kan ik de mindere aanloop niet verklaren. Maar dat is zeker niet het geval! Ik hoop nog een flink aantal jaren door te gaan.”

STRIJDLUSTIG Nellie van de Vooren mag dan wel de leeftijd van 75 jaren hebben bereikt, ze toont zich nog altijd zeer strijdlustig. Het bouwen naast haar, blijft ze kritisch volgen. Wat ze in haar leven al niet heeft meegemaakt, dat zijn ervaringen die ze meeneemt voor de rest van het leven, ook in het zakelijke.

Neem alleen al de komst van dertien kinderen waardoor het in het gezin Van de Vooren nooit ‘saai’ werd, ook niet om hen een goede toekomst te geven. ,,Ze hebben allemaal goede banen”, zegt ze niet zonder trots. Helaas is er niemand die de winkel over wil nemen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het afgebroken pand naast de zaak is veranderd in een bouwput waarvan de grond nu eerst gesaneerd wordt. - Pieter Vane

ADVERTEREN Het is een zaak met het brede gamma voor hobby en handwerk. Maar ook met een lijstenmakerij en alles voor breien en haken. Echt een speciaalzaak dus waar er steeds minder van bestaan. En, niet onbelangrijk, Nellie gaat voor gedegen advies en goede kwaliteit.

Vroeger adverteerde ze wekelijks in deze krant, in verdwenen bladen als Gezellig Winkelen en Veenendaal Nu. Dat zit er nu even niet. in. ,,Je moet wel meegaan met de tijd en daarom heb ik veel advertenties digitaal staan. Je moet wat.”

BORDUURPAKKETTEN Ze hoopt dat vooral de inwoners van de nieuwe wijken in Veenendaal haar zaak weten te vinden. Vaste klanten komen wel, maar ze is er van overtuigd dat in een wijk als oost veel potentie zit. Dat ze met de zaak door wil gaan, is duidelijk. ,,Vooral in de lijstenmakerij en in de borduurpakketten. Daar heb ik er 1500 van. Die afdelingen vind ik leuk. Het overige verkopen we langzaam uit, maar bijbestellen blijft altijd mogelijk.”

Een grote klap was en is het overlijden van haar man Jan, deze maand precies een jaar geleden. Hij was naast haar grote steun en toeverlaat ook een bekende Veenendaler. Hij kwam met de levering en leggen van parket overal in Veenendaal en de regio en als marechausseeveteraan organiseerde hij ook het een en ander rond 5 mei in Veenendaal.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De firma zit al 47 jaar aan de Julianastraat, in een aanbouw van ooit Kraan & Van Kuyk. - Martin Brink

GROOT GEMIS Zijn overlijden is een onvoorstelbare klap die Nellie nog steeds niet te boven is. Het gemis is heel groot. Ze mist in hem een gesprekspartner en had nog veel willen bespreken. Jan van de Vooren was 78 jaar toen hij overleed ten gevolge van een slopende ziekte. ,,Hij heeft wel altijd gezegd: je moet de zaak aanhouden, blijven doorzetten. Dat doe ik dan maar, samen met de Heere naast me.”

Ze haalt graag herinneringen op: ,,We bouwden samen de zaak op. Jan begon met parketvloeren maar door de komst van de doe het zelf-zaken werd dat een stuk minder. Hij organiseerde later ook schildercursussen. Van dat stipwerk dat toen erg in de mode was. Zaten we hier met twintig vrouwen.”

VAST INKOMEN Toen ze de pensioenleeftijd bereikten, kregen ze de uitkering van ‘Vadertje Drees’. ,,We wisten niet wat ons overkwam! Opeens hadden we een vast inkomen. Ongekend!” Ze namen het er van, maakten reizen naar verre landen, waaronder Griekenland. En altijd met busreizen van Bolderman uit Veenendaal. Daar is ze lovend over. ,,Die mensen daar zijn altijd zo behulpzaam.”

Het zijn zoete herinneringen, die nu even op een zijspoor zijn gezet. Al het andere, het zakelijke, moet ze een plekje geven. Maar de zaak opgeven die ze met hard werken hebben opgebouwd: dat nooit. Die gaat echt voor! Het was immers de wens van haar man…


De bouwput zou de indruk kunnen wekken dat de hobbyzaak ook stopt. - Martin Brink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie