Afbeelding
Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Ensemble Parlando geeft in april Paasconcert

9 april 2022 om 13:40 Muziek

VEENENDAAL Ensemble Parlando is opgericht in december 1999 en is een christelijk ensemble met ruim twintig leden. Zij repeteren momenteel in een school in Doorn, omdat zij vanwege de coronapandemie niet meer in Veenendaal terecht konden. Tjitske van Eckeveld speelt al 20 jaar viool en is acht jaar voorzitter van het ensemble.

door Co Keulstra

Op afspraak mocht ik een repetitie bijwonen en daar hoorde ik het ensemble repeteren voor een concert op zaterdag 16 april in de Sint Maartenskerk in Tiel. Men begon met gezang en aansluitend een gebed. Dirigent Leander van der Steen speelde piano en gaf de nodige aanwijzingen. Het klassieke stuk werd ten volle gebracht door violen, altviool, cello’s, contrabas, dwarsfluit, hobo en klarinet.

SPREKEND ,,Wij zijn een van de weinige koren die vrij veel doorgegaan zijn tijdens de coronapandemie, wel met inachtneming van de maatregelen”, vertelt Tjitske. We zitten aan de koffie in een klaslokaal. ,,Nu mogen we weer voluit repeteren en gaan we weer oefenen voor vele optredens. Zo treden we vaak op in de Oude Kerk in Ede en begeleiden we daar de samenzang of een koor. In normale tijden treden we 10 tot 12 keer per jaar op, meestal in een kerk en eens per jaar geven wij een groot concert in een kerk in Barneveld of Amersfoofrt. Op aanvraag gaan we het hele land door.”

De repetities worden afwisselend onder leiding van Leander van der Steen en Martien van der Zwan gegeven. Parlando is een Italiaanse muziekterm voor ‘sprekend’. Met deze naam willen zij duidelijk maken dat ze met hun muziek – in het bijzonder de oratoria en psalm- en liedbewerkingen – de tekst willen laten spreken. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit minder bekende klassieke muziek en uit psalm- en liedbewerkingen die speciaal voor Parlando zijn geschreven, vaak door de dirigent.”

SFEER PROEVEN Willemieke Heij is secretaris en speelt al 10 jaar cello. ,,Ik verzorg de ledenadministratie en we overleggen samen de optredens. Regelmatig werken we samen met diverse koren zoals de Verenigde Veluwse Koren en Reformatorische Zangvereniging Cantilene uit Barneveld. Daarnaast worden er op uitvoeringen ook muziekstukken in kleinere bezetting gespeeld. Nieuwe leden kunnen altijd bij mij terecht voor informatie en kunnen bij onze repetities aanwezig zijn om de sfeer te proeven en te luisteren naar onze muziek.”

Bert Jan Assink speelt al 15 jaar hobo en is penningmeester van Parlando: ,,Ik zorg voor de penningen, de betalingen (van de dirigent) en de huur van de kerk als we ons eigen concert geven. Ook huren we dan vaak een piano in.” 

VEELZIJDIG Leander van der Steen geeft naast zijn vele werk ook instrumentale concerten. Daarnaast werkt hij mee aan diverse radio- en cd-opnamen en begeleidt hij regelmatig koren en samenzang. Als organist is hij verbonden aan de Oude Kerk in Ede en als pianist bij maandelijkse interkerkelijke zangavonden in Renkum. ,,Ik schrijf ook muziek voor verschillende bezettingen, waaronder diverse orgelwerken (50 Muziekminiaturen, Schubertiadesuite, Psalmen in klank 2 delen), pianowerken (Lied-impressies voor piano 2 delen), zettingen en nieuwe melodieën voor liedbundels en koorwerken, onder andere de cantates Licht in de duisternis en Meer dan overwinnaars en het Nederlandstalige kerstoratorium ‘In de volheid van de tijd’ voor orkest, bariton, gemengd koor, orgel en piano.” 

Martien van der Zwan studeerde af voor de opleiding schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en volgde improvisatielessen voor orgel bij Jan Bonefaas. Daarnaast studeerde hij orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keijzer, met als bijvakken piano en zang. Als organist is hij verbonden aan de Grote Kerk te IJsselstein en de Christelijk Gereformeerde Kerk te Rijnsaterwoude.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie