Arjanne Holsappel maakt oude volksliedjes en geestelijke liederen herken- en beleefbaar voor dementerende ouderen.
Arjanne Holsappel maakt oude volksliedjes en geestelijke liederen herken- en beleefbaar voor dementerende ouderen. Marco Diepeveen

Muziek die deuren opent: ‘Ik merk direct het effect bij dementerende’

30 maart 2022 om 13:39 Muziek

VEENENDAAL ,,Muziek overleeft dementie”, zegt Arjanne Holsappel. ,,Het is de laatste herinnering die blijft, de laatst overgebleven blijk van herkenning. Vanwege de kracht en betekenis van muziek ben ik dit project gestart.” Via crowdfundling laat de Veenendaalse rustige en herkenbare muziek voor mensen met dementie produceren.

door Marco Diepeveen

Arjanne Holsappel werkt als pr-medewerker bij stichting Alzheimer Nederland en als vrijwillig activiteitenbegeleider en bezoekdame in verzorgingshuizen. ,,Daar merk ik het directe effect van muziek op dementerende bewoners. Mensen zingen en neuriën mee en raken ontspannen. Soms welt er een traan van herkenning op. Men koppelt muziek aan een bepaalde levensgebeurtenis.”

Maar de aloude bekende volksliedjes van vroeger klinken vaak te druk. ,,Het tempo ligt te hoog en de instrumenten klinken te hard. Dat veroorzaakt een sterke overprikkeling bij de doelgroep, wat de sfeer in het huis niet ten goede komt. Ik herken dat, want ik ben zelf prikkelgevoelig. Dementerenden zijn juist gebaat bij rust en bij een prikkelarme omgeving. Zo kwam ik op het idee om Nederlandstalige volksliederen, geestelijke liederen van Johannes de Heer en instrumentale muziek rustiger op te laten nemen.” 

Dat doet ze online, via een soort internationale Marktplaats voor muziek. ,,Ik huur betaalbare muzikanten uit Latijns-Amerika, Indonesië en Zuid-Afrika in. Zij spelen de nummers rustig en ontspannen in met akkoorden, op een meditatieve manier. Ik monteer vervolgens beelden onder de opnames, die in een vertraagd tempo worden afgespeeld. Bijvoorbeeld natuurfilmpjes en mensen die met herkenbare activiteiten bezig zijn. Alles rustig en liefdevol verbeeld.”

De kosten hiervoor worden opgebracht uit crowdfunding, zonder enig winstoogmerk. De tijd die Arjanne erin stopt, wordt niet in rekening gebracht. Alleen voor de productie van een cd vraagt de Veenendaalse een kleine bijdrage voor de onkosten. ,,Ik heb net een nieuw bedrag opgehaald voor producties van ‘gouwen ouwen’ uit de jaren zestig. Ook ben ik bezig met christelijke muziek van Huub Oosterhuis. Dat klinkt heel vertrouwd voor de hedendaagse generatie verpleeghuisbewoners. Inmiddels heb ik video’s van ruim zestig opnames.”

Arjanne vraagt aan verzorgingshuizen aan welk repertoire behoefte is. Ze biedt de afspeellijsten gratis en online aan, via haar eigen site www.nederlandsevolksliedjes.wordpress.com en via haar YouTube-kanaal. En ook via Stichting Geheugenvenster, die televisieprogramma’s speciaal voor senioren uitzendt. Een kastje aangesloten op de tv in verzorgingshuizen maakt dat mogelijk.

,,Ik krijg heel veel positieve reacties van verzorgend personeel. De meditatieve muziek wordt goed ontvangen en er ontstaat vaak een gevoel van herkenning. Soms beginnen mensen er zelfs op te dansen!” Arjanne zamelt ook fondsen in voor levensechte reborn babypoppen. Demente bewoners van verzorgingshuizen keuvelen ertegen en knuffelen ermee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie