Afbeelding
Shantykoor Voor Anker Veenendaal
Muziek in Veenendaal

Voor Anker is aangemeerd in Veenendaal

1 april 2022 om 07:13 Muziek

VEENENDAAL Shantykoor Voor Anker werd in november 1997 opgericht. Dit jaar bestaan ze dus 25 jaar. Met tussenpozen geven zij een meezingboekje uit met daarin ruim 80 liedjes uit het repertoire van het koor. Voorzitter en PR-man René Diergaarde vertelt over de ouderen die afzwaaien van het koor en zou graag nieuwe leden aan boord verwelkomen.

door Co Keulstra

,,Ik zit al tien jaar bij het shantykoor”, vertelt René. ,,Als gewoon matroos zing ik de zeemansliedjes mee en een optreden is altijd weer een feestje. We verzorgen met het koor in normale tijden wel 30 optredens per jaar. Helaas zijn we de laatste twee jaar aan wal gebleven vanwege de pandemie. Ook zijn er enkele leden gestorven of gestopt. Dat is erg jammer. De bemanning bestaat momenteel uit 35 leden, dat mogen er gerust meer worden. Mannen die graag met ons liedjes van de zee willen zingen, kunnen van harte aanmonsteren.”

VROUWEN EN VERRE OORDEN Een shanty is een lied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied, om het eentonige werk wat lichter te maken. Er zijn verschillende soorten shanty’s, afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip. Deze liederen verhalen vaak van verre oorden. Hierbij zijn de onderwerpen vaak de vrouwen in de havensteden, verre landen en de liefde. Het repertoire van Voor Anker is inmiddels verruimd met veelal aan zee gerelateerde koorwerken. 

OPTREDENS ,,Elke maandagavond repeteren we in ons havengebouw van de MAC aan de Groeneveldselaan”, vervolgt René. ,,We zijn verplicht om op anderhalve meter van elkaar te zingen, dat gaat dus niet. We hebben in de afgelopen twee jaar maar weinig kunnen repeteren en optreden al helemaal niet. Ik heb net nog twee boekingen af moeten zeggen. Normaal treden we op in verzorgingshuizen, bij bruiloften, bedrijfsfeesten en festivals. En dat kan zijn in Veenendaal, Ede, Overberg, Achterberg, Rhenen, Woudenberg, Scherpenzeel, Wijk bij Duurstede, in Rotterdam bij de Nationale Havendagen, zelfs Delfzijl en Sittard. Als we zo ver moeten gaan, huren we een touringcar en iedereen draagt dan een steentje bij. Ook de niet-leden die meegaan. Dat is altijd een gezellige bedoening.” 

Het koor verzorgt ook ieder jaar een optreden voor familie, donateurs en overige belangstellenden. De leden zijn bij optredens allemaal zeemans-achtig gekleed alsof ze zo van boord komen. Veel van die liedjes zijn van generatie op generatie mondeling overgeleverd. Pas vanaf het begin van de vorige eeuw werden zij opgeschreven en uitgegeven.

,,Onze dirigent is Wim Belt”, gaat René verder. ,,Hij leert ons de liedjes wat anders te zingen, anders krijg je altijd hetzelfde deuntje te horen. Hij geeft het koor een impuls om de liedjes op een andere manier te brengen. Dat vergt wel veel repeteren maar het resultaat is bijzonder mooi. Daarom worden we door het hele land uitgenodigd om te komen zingen.”

Interesse om mee te doen? Bel voor informatie naar tel. 06-22489441 of kijk op www.shantykoor-vooranker.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie