De rioolwaterzuivering in Ede, foto ter illustratie.
De rioolwaterzuivering in Ede, foto ter illustratie. Henny Jansen

Veenendaal ziet kansen in warmte uit rioolwater

23 maart 2022 om 11:00 Duurzaamheid

VEENENDAAL Slib van de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Veenendaal zal het Waterschap Vallei & Veluwe niet ter plaatse verwerken. Wel zijn er verschillende projecten om grondstoffen uit afvalwater te halen. En mogelijk is de installatie bij Veenendaal-West in de toekomst geschikt als warmtebron.

De waterschappen doen veel onderzoek naar mogelijkheden een bijdrage te leveren aan diverse maatschappelijke opgaven. Van hergebruik van energie en grondstoffen uit afvalwater tot het maken van drinkwater. ,,Het CDA heeft onder andere gevraagd om ook samen met het waterschap te kijken naar circulaire terugwinning van schaarse grondstoffen. Het waterschap doet dit al best veel, geeft wethouder Marco Verloop aan. 

Zo is Waterschap Vallei & Veluwe tevens betrokken bij de winning van metalen uit afvalwater en slib. ,,Voor de Regio Foodvalley zuid geldt dat de installatie Ede op termijn getransformeerd wordt naar een hub voor grondstoffen- en energieproductie. Hiertoe wordt ook slib ingezet dat afkomstig is uit de installaties uit de omgeving, onder andere Veenendaal en Renkum”, aldus het college.

KRINGLOOP ,,Het is duidelijk dat we met zijn allen innovatiever moeten worden. Niet alleen vanwege de schaarse grondstoffen, maar tevens door de steeds oplopende energieprijzen”, meent wethouder Marco Verloop. Hij heeft de vragen van de CDA-fractie bekeken en constateert dat het waterschap al veel initiatieven heeft ondernomen. Eric Enzlin van het CDA heeft enkele projecten bij de gemeente onder de aandacht gebracht: ,,Uit het oogpunt van het sluiten van de kringloop is er veel voor te zeggen om ook te kijken naar wat via het riool terecht komt in de waterzuivering. Zij blijken in Nederland al behoorlijk circulair te denken. Medicijnresten worden verwijderd, biogas en elektriciteit gewonnen en op veel plaatsen fosfaat teruggewonnen.”

WARMTE ,,Nu heeft onderzoek aan de Universiteit van Wenen aangetoond dat de winning van fosfaat kan worden verdubbeld van veertig tot tachtig procent door gebruik te maken van monoverbranding. Bij voorkeur met een aansluiting op het stadsverwarmingsnet. Warmte afkomstig van de verbranding van zuiveringsslib wordt grotendeels gebruikt voor het drogen van nieuw zuiveringsslib. In verstandige concepten is er gewoonlijk ook een hoeveelheid overtollige warmte. Dat moet worden aangesloten op een bestaand stadswarmtenet.” Voor deze riothermie ziet Veenendaal een mogelijke opbrengst van 100 tot 250 TJ per jaar. ,,Waar wij zelf naar kijken is de warmte uit rioolwater. Het nadeel is dat de installatie op een afstand staat van woningen, waardoor je warmte in het transport verliest”, legt de wethouder uit.

GOUD Verder heeft het CDA vragen gesteld over het winnen van schaarse grondstoffen uit rioolwater. ,,In de VS is zelfs al geconstateerd dat in de uitwerpselen van mensen kleine deeltjes goud en zilver zitten. Maar ook zeldzame metalen die worden gebruikt bij de productie van elektronica, zoals palladium en vanadium. Gouddeeltjes zijn zelfs in zo’n grote mate aanwezig dat het lucratief zou kunnen zijn om goud te winnen uit het riool”, meent Enzlin. 

,,Het Waterschap werkt mee aan onderzoeken om te zien of er drinkwater van te maken is. En aan de andere kant of er bijvoorbeeld metalen uit het slib te halen zijn. Met al deze inspanningen zien wij als gemeente geen aanleiding om daar meer aan te doen. Veenendaal heeft zijn eigen rioolwaterzuiveringsinstallatie en we kijken of het slib hiervan circulair verwerkt kan worden bij die van Ede”, besluit de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie