Afbeelding
Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Gospelkoor Revelation Veenendaal is druk aan het repeteren

25 maart 2022 om 07:23 Muziek

VEENENDAAL Deze keer in de serie Muziek in Veenendaal een artikel over Gospelkoor Revelation Veenendaal. Voordat we aan tafel gaan zitten repeteren ze voor een paasconcert bij Down Town.

door Co Keulstra

Er zijn weinig koren zo populair als een gospelkoor. Zo ook Gospelkoor Revelation. Hun concerten kan men het beste beluisteren in de rust van een warm optreden in een kerk, een grote zaal of gewoon buiten op een zwoele zomeravond. Janna Teeuwissen is sinds november vorig jaar de voorzitter en zingt al dertien jaar in het koor: ,,Het koor telt momenteel 38 actieve leden, een hechte groep mensen met een sterke onderlinge band en een gezamenlijke passie om door middel van onze liederen Gods naam groot te maken en te prijzen. We willen graag in contact komen met mannen en vrouwen die ons koor willen komen versterken. Onze leden komen niet alleen uit Veenendaal maar ook uit de omgeving zoals Ede en Kesteren. Men hoeft niet van een bepaalde kerkgenootschap te zijn, onze leden zijn heel divers.”

Diverse optredens in 2020 en 2021 gingen niet door vanwege de lockdown, onder andere Kerst in de Basiliek. Maar er staan weer optredens op het programma. Nu worden er liederen ingestudeerd voor Pasen, met een nieuwe dirigent, Myrthe Ebbers. Ze is een muzikale alleskunner; zangeres op bruiloften, muziekdocent, lid van gospel Boulevard en oprichtster van een vocal groep voor Nederland zingt. Sinds kort begeleidt en dirigeert zij ook Gospelkoor Revelation.

Een prima locatie en een prachtige kerk. Hier kunnen we goed op afstand van elkaar samen zingenPOORTKERK Wendy is al lid vanaf 1989 en schrijft zelf teksten voor liederen en verhalen voor optredens in Theater Lampegiet en de Basiliek: ,,Toen ik lid werd van het koor waren er meer dan honderd leden. Het koor is in 1988 opgericht door Hanna Schuitema en Henk Noppe. De eerste dirigent was Adrie Okker. We repeteerden en zongen jarenlang in de Bethelkerk. Toen dat niet meer ging zijn we verhuisd naar de Rehobothschool, maar door corona konden we hier niet meer terecht. Momenteel zingen we wekelijks in de Poortkerk. Een prima locatie en een prachtige kerk. Hier kunnen we goed op afstand van elkaar samen zingen.”

Bij elk concert zijn er altijd muzikanten die het koor begeleiden met hun muziek. Gospelkoor Revelation treedt ook graag samen met andere koren op en soms is er een solozanger zoals de bekende Gerald Troost, gospelzanger pur sang. Hij speelde eerst in enkele bands maar dook in het gat van de gospelmarkt. Troost heeft al diverse Kerstconcerten georganiseerd in de Basiliek.

PASSEND ,,Samen met andere koorleden schrijf ik soms een verhaal met ruimte om liederen in te verwerken”, vervolgt Wendy. ,,Op het podium zingen we dan niet alleen maar acteren we ook. Het hele programma voor een concert, zoals De Reunie, Achter de Voordeur of Kerst Broodnodig werd door de koorleden geschreven. De muziekcommissie zoekt dan samen met de dirigent bijpassende liederen uit en die studeren wij dan in. We hebben al diverse keren opgetreden in Theater Lampegiet, in andere kerken en bij het amateurfestival.”

Vanwege hun uitgebreide vocabulaire is Revelation wel eens uitgenodigd om in Polen en Duitsland te komen zingen. Ze reden dan de hele dag van woonplaats naar woonplaats en zongen ’s avonds in een kerk of zaal. Overnachten deden ze bij de mensen thuis. Een andere heel bijzondere ervaring was het optreden voor het koningshuis op Koninginnedag 2012.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie