Jozien van der Horst, Margien Batenburg en Marina Stegeman zingen al vele jaren bij MoorSound.
Jozien van der Horst, Margien Batenburg en Marina Stegeman zingen al vele jaren bij MoorSound. Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Veenendaals Gemengd Koor MoorSound: ‘We gingen op zoek naar mannen’

10 maart 2022 om 11:00 Muziek

VEENENDAAL ,,Veenendaals Gemengd Koor MoorSound is een afsplitsing van voorheen de dameszanggroep Dragonder die zongen in Aller Erf”, vertelt Margien van Batenburg. ,,De ene helft werd dameszanggroep Valleiklanken, de andere helft werd MoorSound. Valleiklanken werd later het dameskoor V’allure. Houdt u het nog bij?”

door Co Keulstra

Drie gezellige dames van MoorSound ontvingen mij bij één van hen thuis, in een nostalgisch huis aan de Gortstraat. Er was direct koffie en het gesprek verliep vlot en gezellig. Marina Stegeman is lid vanaf 1995: ,,Nadat de helft van de dameszanggroep Dragonder vertrokken was zijn we op zoek gegaan naar mannen die bij ons wilden komen zingen. Dat verliep vlot en vanaf dat moment waren we een gemengd koor. Dat vonden alle dames veel gezelliger en de mannenstemmen waren meer dan welkom. Het koor bestond toen uit 35 leden en de naam werd gewijzigd in Veenendaals Gemengd Koor MoorSound.”

Jozien van der Horst zingt alt en is er ook vanaf 1995 bij: ,,In 2005 hebben we nog een gezamenlijk concert gedaan met V’ allure vanwege het 25-jarig bestaan. In normale tijden houden we elke twee jaar een groot concert, meestal met de medewerking van een ander koor, de harmonie of een jeugdorkest. Diverse keren traden we op in Theater Lampegiet en verder doen we graag vier of vijf optredens bij enkele zorgcentra. Daar vragen we dan een kleine vergoeding voor.”

MoorSound is een heel sociale groep die naast het zingen ook met elkaar omgaan en ‘voeling’ houden met elkaar. Her koor is gestopt met repeteren toen de QR-code verplicht werd. Wel of niet vaccineren, wel of niet testen, het werd allemaal een beetje moeilijk om samen te zingen. Dus heeft het koor besloten om niet meer met elkaar te zingen zolang de QR-code verplicht is. ,,We zingen allemaal of we zingen niet. Het ziet er nu naar uit dat binnenkort alles weer naar het gewone wordt teruggedraaid.”

In de afgelopen twee jaar hebben ze nog enkele keren met elkaar kunnen zingen in de filmzaal bij De Muzen. Dan stonden de leden heel verspreid door de zaal heen om de benodigde afstand te houden. Met de airco op volle toeren voor de frisse lucht.

,,Onze dirigent Natalie Goosens is vorig jaar augustus gestopt”, gaat Margien verder. ,,Per 1 september heeft toen Lisette van der Loo het stokje overgenomen maar we konden haar zolang de QR-code verplicht is, geen zekerheid bieden. Dus zijn we nu met spoed op zoek naar een enthousiaste dirigent/pianist, zodat we, zodra het kan, weer kunnen gaan zingen op de woensdagavond vanaf 22.00 uur.” 

Het koor zoekt ook nog mannen en vrouwen die het koor willen komen versterken. Momenteel zijn er 22 actieve leden, de nodige aanvulling is van harte welkom. 

MoorSound zingt drie of vierstemmig en het repertoire bestaat uit licht klassiek, tot pop en evergreen en ook zingen de dames en heren van het koor graag musicalmuziek. Niet alleen Nederlandstalig, maar ook Engels, Frans, Duits en zelfs Italiaans. Bij een optreden zorgen ze ervoor dat de kleding enigszins op elkaar afgestemd is. Met bijvoorbeeld een zwarte broek of rok en van boven paars of lila. Sommige dames gaan wat verder en dragen bij een optreden een boa of een hoed. Alles mag en niets moet.

In 2021 waren er geen optredens meer. In februari 2020 nog wel bij De Wijngaard en Bosch en Duin, bij het Kunstfestival en in de Cultuurfabriek Veenendaal. In 2019 waren er onder andere optredens in woonzorgcentrum ‘Vreedenhof’ in Arnhem, in maart bij zorgcentrum ‘Kulenborg’, in juni in Theater Lampegiet in het kader van het Gildejaar, in oktober bij Hollandia Staete, in november bij Elim in Amerongen en in december bij het Gelderse Vallei ziekenhuis in Ede. Meer informatie over Veenendaals Gemengd Koor MoorSound kan men vinden op de website: www.moorsound.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie