Boudewijn Göttgens van De Hypotheker Veenendaal.
Boudewijn Göttgens van De Hypotheker Veenendaal. De Hypotheker
De specialist

Aflossingsvrije hypotheek stijgt in populariteit

15 februari 2022 om 16:01 Zakelijk

VEENENDAAL De huizenprijzen rijzen de pan uit en de hypotheekrente is laag, ondanks de lichte stijging de afgelopen weken. Voor steeds meer jonge huizenkopers op de woningmarkt zijn dit ideale omstandigheden om hun hypotheek (deels) aflossingsvrij af te sluiten. Hiermee kunnen zij hun maandlasten aanzienlijk verlagen.  

Steeds meer jonge huizenkopers lenen aflossingsvrij. Het aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar dat in 2021 voor deze hypotheekvariant koos, is met ruim een kwart gestegen vergeleken met het voorgaande jaar. Onder jonge huizenbezitters tot 35 jaar is het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten of verbeteren van de woning met een (deels) aflossingsvrije hypotheek zelfs gegroeid met ruim 115 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Maar wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek? 

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over je hypotheekschuld. De hele looptijd van je hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen, pas op de einddatum los je in één keer je lening af. De aflossingsvrije hypotheek werd tot voor kort vooral gekozen door huizenbezitters die al eerder een (deels) aflossingsvrije hypotheek hadden. Als de hypotheek voor 2013 gesloten is, kunnen zij die, met behoud van de toen geldende fiscale regels (zoals hypotheekrenteaftrek), meenemen. Het zogenaamde overgangsrecht. 

Voor aflossingsvrije hypotheken na 1 januari 2013 gelden nieuwe fiscale regels. Jonge huizenkopers die voor het eerst een hypotheek aangaan kunnen niet profiteren van hypotheekrenteaftrek over het aflossingsvrije deel van hun lening, omdat dat deel geen eigen woningschuld met zich meebrengt. Maar steeds meer jonge huizenkopers willen hun maandlasten verlagen, óók als dat betekent dat ze over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit voordeel is door de lage rente ook kleiner dan in het verleden.

Met een rentevaste periode van 10 jaar voor 1,35% zijn de maandlasten al €129 lager bij een hypotheek van €350.000 met een aflossingsvrij deel van €70.000 (20%). Is dat deel in hetzelfde voorbeeld 50%, dan bespaar je elke maand maar liefst €322 vergeleken met een volledige annuïteitenhypotheek. Er zitten ook risico’s aan. Aangezien je niet tussentijds aflost moet je aan het eind van de looptijd genoeg geld hebben om je complete hypotheekschuld af te lossen. En in de toekomst kunnen de huizenprijzen dalen en de hypotheekrente stijgen.

Benieuwd of een aflossingsvrije hypotheek voor jou een goed idee is?
We gaan er graag met je voor zitten. Maak een afspraak met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs voor een gesprek – dat kan online, maar ook in onze vestiging!

door Boudewijn Göttgens
De Hypotheker Veenendaal

Dit artikel wordt u aangeboden door De Hypotheker Veenendaal, Weverij 3 Veenendaal, tel. 0318-540210, veenendaal1130@hypotheker.nl, www.hypotheker.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie