Trajectbegeleiders Corrie van den Heuvel en Bertha van Galen met tussen hen in de handen van deelnemers.
Trajectbegeleiders Corrie van den Heuvel en Bertha van Galen met tussen hen in de handen van deelnemers. Gertjan van Capellen

‘Boogh De Oase geeft invulling aan mijn bestaan’

12 februari 2022 om 14:54 Maatschappelijk

VEENENDAAL In november 1999 startten vijf deelnemers met psychische problematiek bij de dagopvang van Stichting Welzijn Ouderen. Al snel werd duidelijk dat dit type dagopvang een hiaat opvulde binnen het zorgaanbod van Veenendaal. De insteek was vraaggericht werken: voldoen aan de behoefte aan welzijn, het vasthouden van vaardigheden en bovenal, het ver weg blijven van zorg en betutteling. Het voeren van eigen regie is leidend, gerealiseerd door aandacht voor de kwaliteiten die deelnemers in huis hebben.

door Gertjan van Capellen 

De term ‘dagopvang’ werd door de deelnemers niet gewaardeerd en daarom werd gezocht naar een andere naam. Met de motivatie je te kunnen laven, oftewel verkwikken, sterken en troosten aan het gezelschap, werd gekozen voor ‘De Oase’. De Rijnpost.nl sprak met trajectbegeleiders Corrie van den Heuvel en Bertha van Galen in de locatie aan de Poolster. 

TAARTPUNT ,,De Oase is eigenlijk een aparte taartpunt in een taart”, vertelt Corrie. ,,De rest van de taart is Stichting Boogh, de persoonlijke specialist voor mensen die willen leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel. Bij De Oase werken we met mensen met voornamelijk een psychiatrische achtergrond. De Oase viel onder Stichting Welzijn Veenendaal. Toen dat in 2015 stopte, heeft Stichting Boogh ons ‘overgenomen’.”

Het feit dat iemand gemist wordt bij afwezigheid, is voor veel alleenstaande deelnemers een nieuwe ervaring

Trajectbegeleider Ria Suijdendorp was de initiator van Boogh De Oase. Er werd een mooi team van vaste vrijwilligers gevormd, die een waardevolle ondersteuning bieden bij het groepsproces. Er ontstond geleidelijk een visie: de deelnemer staat centraal, met zijn unieke capaciteiten en mogelijkheden. De kern is de verbinding aangaan in veiligheid; mensen moeten zich hier veilig voelen, hier durven zijn, initiatieven durven aangaan, maar vooral zichzelf kunnen zijn.

MEERWAARDE Bertha: ,,Het programma wordt in samenspraak met de deelnemers ontwikkeld. Alle activiteiten worden begeleid door de trajectbegeleiders, zij helpen bij het aanleren van vaardigheden als plannen of het aanbrengen van structuur. Bovendien dragen de activiteiten bij aan een maatschappelijke participatie, zodat mensen thuis naar tevredenheid kunnen blijven functioneren.”

Het contact met lotgenoten heeft een grote meerwaarde. Met elkaar in gesprek zijn, leidt tot herkenning en het gevoel niet alleen te zijn met verdriet en/of zorgen. Het delen van ervaringen verbindt. Corrie: ,,Voor het groepsproces is het belangrijk de capaciteiten van de deelnemers zo goed mogelijk te benutten, elkaar een spiegel voor te houden en ze hierin te steunen, zodat ze hun eigenheid ervaren. Ook het feit dat iemand gemist wordt als hij of zij een keer afwezig is, is voor veel alleenstaande deelnemers een nieuwe ervaring.” 

Dankzij Boogh De Oase heb ik weer een reden om op te staan en de deur uit te gaan.

,,Ik heb veel verdriet gekend in mijn leven en tijdens depressieve periodes zorg ik niet goed voor mezelf. Dankzij Boogh De Oase heb ik weer een reden om op te staan en de deur uit te gaan”, luidt de ervaring van een deelnemer. ,,Het is prettig om in een andere omgeving te zijn, want thuis komen de muren op mij af. Boogh De Oase geeft mij invulling aan mijn bestaan en ik durf weer meer te ondernemen. Mede door de groepsactiviteiten heb ik niet meer het gevoel dat ik er alleen voor sta. Al ben ik vaak somber, ik weet dat ik hier welkom ben en gemist word.”

HANDVATTEN Wat vinden deelnemers moeilijk en vinden ze het lastig om over hun eigen psychische problemen te praten? Bertha: ,,Opdrachten uitvoeren buiten de comfortzone is soms lastig, maar hierdoor komen wel onderwerpen aan bod die belangrijk zijn en waardoor vervolgens diepgang, emoties en verwerking ontstaan. Moeilijk is ook contact maken, zichzelf leren vermaken, ergens alleen op af stappen of de eerste keer hier binnen stappen, alles is een uitdaging. Voor dit alles geven wij ze handvatten”. 

Corrie vult aan: “Wat ze nodig hebben zijn positieve prikkels en die worden hier aangedragen. Het mooiste is wanneer deelnemers zich na afloop van de dag beter voelen, dan toen ze hier binnen stapten.” Boogh De Oase biedt de deelnemers niet alleen een plek voor lotgenotencontact, maar ontlast hiermee ook de mantelzorger. 

EIGEN VERHAAL De aanleiding tot deelname is door de jaren heen niet veel veranderd; nog steeds is dat het ervaren van stilstand en eenzaamheid. Het ontstaan van deze gevoelens kent vele oorzaken, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Deelnemen aan de activiteiten bij Boogh De Oase is de gelegenheid om, onder respectvolle begeleiding, actief te blijven. ,,Alles is erop gericht deelnemers zo goed mogelijk mee te laten doen in de samenleving”, aldus Corrie.

Deelnemen aan Boogh De Oase is nooit saai. Steeds weer organiseren de begeleidsters activiteiten die passen bij de belangstelling van de groep. Het vraaggericht werken is de motor van Boogh De Oase.

Er zijn nog plaatsen vrij. Geïnteresseerden kunnen langskomen voor een rondleiding of een kopje koffie. Adres: De Kleine Beer, Poolster 162, 3901 SH, Veenendaal. Meer informatie via 085-40 14 795 of algemeen@boogh.nl. Deelnemen kan uitsluitend met een indicatie, een aanvraag hiervoor kan gedaan worden bij het Wmo-loket in Veenendaal. Boogh De Oase hanteert een proeftijd van zes weken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie