Een geschetst doorkijkje in de Tuinstraat.
Een geschetst doorkijkje in de Tuinstraat. Gemeente Veenendaal

Extra kwaliteitsimpuls Tuinstraat

22 januari 2022 om 10:00 Politiek

VEENENDAAL Een bredere stadsstraat met woningen. Dit is de visie waar de gemeente aan denkt voor de Tuinstraat. Deze is nooit als onderdeel van het project Brouwerspoort bekeken, maar nu denkt Veenendaal hier anders over. Eigenaren kijken in veel gevallen naar een nieuwe invulling van de panden. En wonen in het centrum is steeds populairder. Met daarnaast de afnemen de behoefte aan winkeloppervlak kijkt de gemeente wat zij vindt passen in de Tuinstraat.

Door Peter Kuijpers

Hiervoor heeft zij eerder aan belanghebbenden een idee gepresenteerd. ,,We hadden drie varianten getoond en er waren vragen over de breedte van de straat, het gebruik voor expeditie en distributie en tevens parkeren,’’ aldus wethouder Engbert Stroobosscher.

Veenendaal wil richting geven aan de ideeën en plannen van de pandeigenaren en wil in een visie vastleggen wat moet, vrijlaten wat kan. Hiermee moet de Tuinstraat zich ontwikkelen tot een aantrekkelijke nieuwe stadsstraat waarin groen, sfeer, verkeer en bebouwing met elkaar in balans zijn. Nu is aan de oostzijde met name de lange bakstenen gevel van de Corridorpassage beeldbepalend en de westzijde zijn achterzijden van winkels, enkele zijn juist naar de Tuinstraat gericht en er zijn een aantal diepe kavels.

DOORSTEEK Het zijn veelal deze eigenaren die aan de Tuinstraat woningen zouden willen realiseren. En tevens de eigenaar van winkelcentrum De Corridor. ,,Met de eigenaar van het overdekte winkelcentrum hebben we goede gesprekken. Er is inmiddels animo voor aanpassingen, want we hebben voldoende vierkante meters detailhandel. Een woning levert meer opbrengst dan detailhandel. Ook is de trend nu dat een overdekt winkelgebied minder aantrekkelijk is. Voor de vastgoedeigenaar de mogelijkheid om nieuwe kansen te benutten.’’ 

Hierbij is gekeken naar het veranderen van de Zig-Zag-Passsage van de Hoofdstraat naar de Tuinstraat tot een open stadsstraat en zelfs tot de Brouwersgracht. ,,Eerst dachten we aan een centrum met een achtje. Dan kon je op verschillende manier lopen, nu denken we aan meerdere achtjes.’’

WONINGEN Met het veranderen van de Tuinstraat tot een onderdeel van de Binnenstad, wil de gemeente nergens sloop afdwingen. Maar wie nieuw wil bouwen, heeft met de visie wel een uitgangspunt wat mogelijk is. ,,Wonen kan vanaf de begane grond, maar hier zouden zelfs ateliers passen. Ruimten die we in Veenendaal nog best kunnen gebruiken. Verder denken we hier ongeveer driehonderd tot vierhonderd wooneenheden toe te kunnen voegen. Tevens kleinere betaalbare appartementen en zorggeschikte woningen zijn mogelijk in deze straat. In de visie is het uitgangspunt een bebouwing van vier hoog, zodat er nog wat licht in de straat kan komen. Eventueel kan er iets teruggevallen een vijfde laag op.’’ De begane grond wil de gemeente voor bewoning of werken, dus ziet zij graag hogere ruimten dan standaard, minimaal 4 meter hoge kamers.

GROEN De Tuinstraat zelf moet zo’n veertien meter breed zijn, met trottoirs en een groenstrook. Ook vergroenen van de gevels met bijvoorbeeld klimplanten en de daken ziet zij graag in de bouwinitiatieven terug. ,,Het verder vergroenen van de Binnenstad en het verblijfsklimaat verbeteren blijft onze aandacht houden. Zoals de fietsrotonde bij het Zwaaiplein. Hier, bovenaan de Hoofdstraat en op bijvoorbeeld het Raadhuisplein is al meer ruimte gegeven aan groen met struiken en bomen’’, besluit de wethouder. 

Veenendaal zal met de nieuwe functie van de Tuinstraat wel moeten kijken naar de bevoorrading, maar dit wil zij meenemen in oplossingen voor het complete centrum. Wanneer de gemeenteraad met de visie instemt, kan dit jaar wellicht al een uitwerking gereed zijn voor het aanvragen van bouwplannen.

Een impressie van de nieuwe plattegrond van het centrum.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie