Repetitie van de Veense G-band, foto uit archief.
Repetitie van de Veense G-band, foto uit archief. Veense G-band
Muziek in Veenendaal

Veense G-band draagt bij aan ontwikkeling

20 januari 2022 om 10:14 Muziek

VEENENDAAL De Veense G-band bestaat al ruim vijf jaar. Het muzikale feestje dat was gepland in september van het vorige jaar kon helaas door de coronapandemie niet doorgaan. Momenteel zit de doelgroep alweer maandenlang aan huis gekluisterd en de zo nodige repetities kunnen ook niet doorgaan. Het is nog te bezien of er dit jaar nog concerten te beluisteren zijn.

door Co Keulstra

De Veense G-band bestaat uitsluitend uit mensen met een verstandelijke beperking die leren muziek maken en naar elkaar luisteren. Er wordt met veel enthousiasme en met veel muzikaliteit gespeeld op een veelheid aan instrumenten. 

ALLES AFGELAST ,,Muziek is een activiteit die vaak wordt onderschat. Het is geweldig om samen muziek te maken en draagt bij aan de sociale ontwikkeling”, zegt Silvia Roseboom. Zij is secretaris van de G-band. ,,In normale tijden geven we jaarlijks enkele concerten en verzorgen we rond de kerstdagen een muzikaal optreden. Covid-19 en de richtlijnen van het kabinet hebben ervoor gezorgd dat de optredens werden afgelast en de repetities ook niet door konden gaan. Zo is er veel weggezakt in de afgelopen periode. Ze moeten nu weer veel oefenen. We hebben weer tijd nodig om de mensen weer het ritme gevoel te laten krijgen.”

IJZEREN DISCIPLINE De sociale ontmoeting en het samen zijn speelt een grote rol bij de doelgroep. ,,Bij de repetities houden de muzikanten de vereiste afstand en blijven netjes op hun plaats, ook tijdens de pauze lopen ze niet door elkaar heen. Dat vereist voor deze mensen een ijzeren discipline.” De repetities worden op de maandagavond van 19.00 tot 20.45 uur afgewerkt.

ONTROEREND Berna Hazeleger is de voorzitter en is de initiatiefnemer van de G-band: ,,We hebben met de Veense G-band al uitstekende resultaten geboekt. Met optredens in de Basiliek, het GiGa G-Event, soms samen met andere koren. Bezoekers genieten altijd van de concerten en de doelgroep geniet zelf ook met veel vreugde van deze optredens. Ze vinden het zelf een feestje. Het is ontroerend op te zien hoe deze mensen omgaan met elkaar en met de muziek. Ieder talent wordt uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. De toeschouwers kunnen deze talenten bewonderen en met eigen ogen zien wat muziek voor deze bijzondere groep mensen betekent. Aan hun plezier en de lach op hun gezicht en de grapjes die ze onder elkaar maken.”

Bestuursleden zijn Berna Hazeleger, Silvia Roseboom en Trudy van der Maas. Naast het bestuur heeft de G-band vele vrijwilligers die hand-en-span-diensten verrichten op de repetitie avonden maar ook tijdens de optredens. De muziekinstrumenten die zij bespelen zijn onder andere keyboards, een drumstel, tenor trommen met bekkens, Djembé’s en allemaal kleine slagwerkinstrumenten. 

KLEUREN ,,Een muzikale achtergrond voor deze prachtige hobby is niet nodig, het gaat hier om plezier en ontspannen met muziekles”, zegt Hazeleger. ,,Ze werken met kleuren op de toetsen van de keyboards en de slagwerkers krijgen allemaal verschillende ritmes aangeleerd. Ze leven allemaal met veel plezier naar een optreden toe.

Van muziek maken wordt je blij, het is goed voor het brein en samen spelen is ook gezellig. Men kan de G-band steunen door lid te worden van ‘Onze vrienden’. Bedrijven, instanties, organisaties, stichtingen of privé personen, iedereen kan en mag een bijdrage leveren aan deze geweldige groep mensen die muziek maken een feestje vinden. Kijk voor meer informatie op www.veenseg-band.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie