Afbeelding
Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

De Begonia’s geven elk feest meer kleur

13 januari 2022 om 07:04 Muziek

VEENENDAAL Afgelopen maandag mocht ik Hennie Spies interviewen over dameszangkoor De Begonia’s. Het werd een gezellig gesprek waarbij duidelijk werd dat De Begonia’s veel leuker zijn dan een statisch zangkoor. Het is zingen en cabaret ineen.

door Co Keulstra

Hennie is al acht jaar lid en is zes jaar de voorzitter van deze blijde damesgroep, die zingen en optreden zelf ook een feestje vinden: ,,Het vrouwenkoor is in maart 2001, op Internationale Vrouwendag, opgericht door zes vrouwen, Kitty, Corry, Thea, Diny, Truus en Dinie. Zij zongen al bij een ander koor maar wilden een eigen inbreng hebben in de liedjes en de uitvoering. Ze wilden iets leuks neerzetten met zang en cabaret.’’ 

,,Dat is ze wel gelukt. We hebben een koor van enthousiaste vrouwen met veel zang- en levenservaring. Wij groeien en bloeien in Veenendaal en de wijde omgeving en zijn verrassend veelzijdig. We treden op met smartlappen, luisterliedjes en vrolijke meezingers van eigen bodem. We schrijven ook teksten op bestaande melodieën. We zijn dan ook aangesloten bij de Bond voor Nederlandse Smartlappen en Levensliederen.”

MUZIEK NODIGT UIT De Begonia’s bestaan al twintig jaar en zouden in 2021 groot uitpakken, maar corona gooide roet in het eten. Het is niet vergeten, zodra het kan wordt er een groot feest georganiseerd. Ze zingen, schitteren en dansen en hun muziek nodigt uit om mee te doen. Ze worden dan ook geboekt bij alle soorten van feestjes en partijen en verzorgen jaarlijks vijftien tot twintig optredens. Diverse outfits houden de dames jong en kleurrijk, dat maakt ze geschikt voor binnenlocaties. Toch kan men ook met De Begonia’s de bloemetjes buiten zetten.

REPETEREN ,,Elke dinsdagavond repeteren wij bij restaurant & Lounge Bar 3 Zussen in Rhenen”, vervolgt Hennie haar verhaal. ,,We zingen met 24 dames driestemmig, alt, sopraan en Metz. We zoeken nog twee enthousiaste dames om de groep compleet te maken. We worden begeleid door drie accordeons en een gitaar. Zelfs de repetities zijn een feestje.” Ze hebben geen vaste dirigent maar werken met twee koorleidsters, Kitty en Thea.

DRIE MANNEN De dames van het koor worden bijgestaan door drie mannen, waaronder Herman Spies, die voor de spullen zorgen. Zware koffers vol opmaakspullen, microfoons en geluidsboxen, tassen vol schoenen, alles moet mee en opgebouwd worden. ,,Deze hulp is onontbeerlijk.” Hennie Spies was jarenlang voorzitter van SKF Korfbal en speelt nog steeds bij de recreanten op de maandagavond. Nu zet ze zich in voor de Begonia’s en doet dat met veel plezier en verve. Zo heeft ze enkele jaren geleden de maximale leeftijd van zestig jaar ingesteld voor nieuwe leden. ,,Anders vergrijst het koor wel heel snel en we willen nog heel lang doorgaan met optreden.”

MAATREGELEN Hennie vertelt: ,,In september en oktober 2021 hebben we nog vijf keer kunnen optreden. Daarna moest de mond op slot vanwege de coronamaatregelen. We hebben alweer boekingen staan voor februari en maart, als dat door kan gaan tenminste. We hopen van wel, want optreden is voor ons zelf een feestje. De spanning voor het optreden, de verkleedpartijen, de mensen laten meezingen, dat is voor ons een uitje. We zingen een Amsterdamse medley, een Hazesmedley, een kusmedley en een zomermedley. En bijna alles wat daartussen zit. Het kleine café aan de Haven wordt altijd meegebruld, evenals de Rob de Nijsmedley en de mannenmedley. Nu maar hopen dat we het komende jaar wat meer met elkaar kunnen zingen en optreden. Want voor elk type feest voldoen de Begonia’s het meest.”

Info: marcelenhennie@hetnet.nl. Boeken: Ria Spies tel. 0318-518118.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie