De drie lijsttrekkers van D66-Rhenen: Hugo van Kooten, Caroline Folmer en Dineke Jansen. ,,De kiezer mag verwachten dat we ons blijven inzetten voor participatie van de burger."
De drie lijsttrekkers van D66-Rhenen: Hugo van Kooten, Caroline Folmer en Dineke Jansen. ,,De kiezer mag verwachten dat we ons blijven inzetten voor participatie van de burger." Jan van den Brink

D66 Rhenen verrast met drie lijsttrekkers: ‘We versterken elkaar’

23 december 2021 om 07:01 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Verrassend genoeg komt D66 met een team van drie lijsttrekkers. Eén van de drie is Caroline Folmer, strategie-manager bij een technische groothandel voor onder meer landbouwmechanisatie en sinds twee jaar woonachtig in Rhenen. Zij vertelt: ,,Ik sta voor een samenleving waar iedereen zichzelf mag zijn, waar we elkaar waarderen en oprecht naar elkaar luisteren. De kiezer kan van mij verwachten dat ik me zal inzetten om de keuze voor een gezonde levensstijl zo makkelijk en bereikbaar mogelijk te maken.”

door Sander van Opstal

Dineke Jansen, ondernemer, tot voor kort voorzitter van het Rhenense Cultuurplatform is sinds dertig jaar woonachtig in Rhenen. ,,Ik wil via onder andere cultuur en sport zorgen voor een hechte samenleving waarin iedereen welkom is en iedereen mee kan doen. Zonder dat het uitmaakt waar je geboren bent of hoe je geboren bent. Ook je financiële middelen mogen geen belemmering zijn om mee te kunnen doen.”

TWEEDELING Hugo van Kooten, werkzaam in de IT en cybersecurity, opgegroeid in Rhenen en sinds acht jaar weer woonachtig in Rhenen. Aan alle drie de lijsttrekkers legden we een aantal vragen voor. ,,In Rhenen zie ik grote opgaven waarbij een tweedeling op de loer ligt. Zo is er op dit moment geen betaalbare woning meer te vinden en is het verduurzamen van je huis vrijwel alleen mogelijk voor welgestelden.” 

Maar eerst: waarom drie lijsttrekkers? ,,We zijn er trots op om met z’n drieën het lijsttrekkerschap voor D66 Rhenen op te pakken. Met onze eigen expertises en persoonlijkheden, versterken wij elkaar en staat er een sterk team klaar. De praktische invulling, na de verkiezingen, is natuurlijk gedeeltelijk afhankelijk van het verkiezingsresultaat, maar je zult in ieder geval zien dat wij onze eigen portefeuilles hebben en eigen expertises opbouwen. Je zou je bijvoorbeeld ook kunnen voorstellen dat we taken onderling per jaar rouleren.”

CONTINUÏTEIT Nu de fractie van D66 geheel vernieuwd zal worden is continuïteit en overdracht van kennis en ervaring belangrijk. Alle drie de lijsttrekkers zijn al enige tijd fractievolger bij D66 zodat ze geleidelijk ingewerkt raken voor hun nieuwe taak.

Wat heeft D66 toen ze in de coalitie zat bereikt?
,,Wij zijn er trots op hoe onze wethouder van financiën, Hans Boerkamp, het de afgelopen vier jaar gedaan heeft, dat heeft geresulteerd in de gezonde financiële situatie waarin de gemeente Rhenen op dit moment verkeert. Wij hebben ons bijzonder ingezet voor duurzaamheid en voor de energietransitie. Daarnaast hebben wij ons in de afgelopen jaren hard gemaakt voor participatie vanuit de samenleving bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Nieuwe Veenendaalseweg. De kiezer mag van ons verwachten dat we ons blijven inzetten voor participatie van de burger.”

Wat zijn jullie ambities voor Rhenen?
,,Bereikbaarheid en mobiliteit zijn belangrijk voor een toekomstbestendig en duurzaam Rhenen. Hoe zorgen we ervoor dat Rhenen niet vastloopt? Wij willen aandacht voor veilige fiets- en wandelpaden; zowel binnen de kernen van Rhenen, Elst, Achterberg zelf als in de regio. We denken dat er in Rhenen experimenten met deelauto’s zouden moeten komen. Dat vermindert ook de parkeerdruk. En hoe zorgen we ervoor dat het makkelijk blijft om de trein te pakken? Veiligheid is belangrijk: we willen goede verlichting om ‘s avonds veilig een rondje te kunnen wandelen. Wonen is natuurlijk een prioriteit: we willen meer starterswoningen en aandacht voor bouwen voor de sociale/middenhuur. Maar we denken ook aan ruimte voor experimentele woonvormen, bijvoorbeeld voor ouderenhofjes of tiny houses. Maar bij het bouwen hoort wel weer aandacht voor de unieke ligging van Rhenen, Elst, Achterberg, en aandacht voor de bescherming van de panorama’s op de Rijn en voor de natuur van de Utrechtse Heuvelrug.”

Willen jullie wederom aan een coalitie deelnemen en een wethouder leveren?
,,Jazeker. We zien in Rhenen heel veel partijen die dezelfde kant op willen met Rhenen en willen daarom graag meedoen in een breed gedragen coalitie.”

Wat vind je de mooiste plek van Rhenen?
,,Als Rhenen hebben we veel te bieden, qua natuur, historie, noem maar op. De Grebbeberg is een unieke historische plek en een ontzettend mooi natuurgebied. Het blijft bijzonder om hier in vrijheid van te mogen genieten.”

D66 heeft onderwijs als een van haar speerpunten. Is dat ook voor Rhenen het geval?
,,Gelijke kansen voor alle kinderen is ontzettend belangrijk. Veel op het gebied van onderwijs wordt landelijk geregeld, maar we kunnen er via de gemeente, onder andere via het Jeugdfonds Sport en Cultuur, wel voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen kunnen deelnemen aan sport- en cultuurclubjes. Een ander aandachtspunt is de openbare ruimte zo in te richten dat die kinderen uitnodigt om te spelen, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Meedoen is belangrijk, denk bv aan financiële steun voor degenen die zich de contributie van een sportclub niet kunnen veroorloven.”

D66 is een partij met een duidelijk groen profiel. Wat worden jullie groene accenten de komende raadsperiode?
,,Duurzaam denken, oftewel welke impact heeft een beslissing op de wereld waarin onze kinderen gaan leven, is iets wat misschien wel de belangrijkste overweging is in al onze keuzes. Soms krijg je wel het gevoel dat duurzaam denken wordt gezien als ‘nou mag dit ook al niet meer’, maar duurzaamheid geeft ook nieuwe kansen en mogelijkheden. Rhenen moet veel groener worden. Een thema waar we specifiek op zullen inzetten naast duurzame mobiliteit en duurzame woningbouw is de energietransitie. De energietransitie is echt een prioriteit: daarbij willen we aandacht voor het ontzorgen van de burger waarbij de stap naar duurzame keuzes zo goed mogelijk ondersteund wordt door de gemeente. Precies zoals nu door de medewerkers van het energieloket gebeurt met de energiescan en bij de keuze voor verduurzaming van je woning. Ook willen we dat iedereen, ongeacht de financiële situatie, mee kan doen met de energietransitie.”

En de stikstofproblematiek?
,,We zijn heel blij met het nieuwe regeerakkoord. Het biedt perspectief hoe we de landbouwtransitie en woningbouwopgave in Nederland gaan uitvoeren.
De 25 miljard uit het aangekondigde Nationaal Programma Landelijk Gebied helpt om, samen met de boeren als voedselproducenten en beheerders van de groene ruimte, te kijken naar de kansen voor de toekomst van het landelijke gebied in de gemeente Rhenen.”

Wat zou je de Rhenenaren mee willen geven?
,,Durf oprecht en met nieuwsgierigheid naar elkaar te luisteren; focus je op de overeenkomsten, niet op de verschillen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie