Veenendaler Mohammed Chaoui (71) is best trots op het feit dat hij deze elektrische rolstoel weer werkend heeft gekregen. Die lag al op de schroothoop...
Veenendaler Mohammed Chaoui (71) is best trots op het feit dat hij deze elektrische rolstoel weer werkend heeft gekregen. Die lag al op de schroothoop... Martin Brink

Veenendaler stuurt al 34 jaar rolstoelen naar Marokko: ‘Zo lang ik kan blijf ik dit doen’

24 december 2021 om 12:20 Maatschappelijk

VEENENDAAL Deze maand nog vertrekt vanaf het Ritmeestercomplex weer een vrachtwagen vol met rolstoelen, rollators en andere hulpmiddelen richting Marokko. Veenendaler Mohammed Chaoui heeft er weer voor gezorgd dat zijn landgenoten die zelf niet in staat zijn om een rolstoel aan te schaffen dit via zijn stichting ontvangen. In een gecontroleerde uitgifte uiteraard. Daar zorgt hij al 34 jaar voor en heeft hij in al die tijd via zijn stichting veel contacten met autoriteiten opgebouwd. Alles komt dus goed terecht.

door Martin Brink

Mohammed kwam in de jaren zeventig naar Nederland en werkte in Veenendaal bij vele bedrijven. Al snel merkte hij het verschil tussen de gezondheidszorg daar en die in ons land. Gehandicapten werden in Marokko echt aan hun lot overgelaten en er waren te weinig hulpmiddelen. Daarop besloot Mohammed om inzamelingsacties te houden. Jaar op jaar werd het een succes. Gaat hij er nog lang mee door? Hij is tenslotte al 71 jaar.

Daar zegt hij zelf over: ,,Het blijft gewoon nodig. Mensen verklaren mij wel eens voor gek dat ik dit alles voor niets doe. Dan weet ik dat die mensen niet weten hoe nodig deze hulp is en hoe blij de mensen zijn die een rolstoel krijgen. Dat is mijn beloning. Vooral als ik zie dat personen die twintig jaar niet buiten zijn geweest en nu dat opeens wel kunnen, helemaal opbloeien. En dan ben ik blij dat de Heer mij de kracht heeft gegeven om dit te doen. Zo lang ik kan zal ik dit blijven steunen.”

ALTIJD MEE Mohammed is een gedreven man. In de opslag in de Ritmeesterhal zijn de rolstoelen hoog opgestapeld. Nog even en dan komt de vrachtwagen langs en kan Mohammed hem met acht vrijwilligers volladen. Dit keer gaan daar onder meer 130 rolstoelen, 10 rollators, 10 postoelen, 7 kinderfietsen en 15 elektrische rolstoelen mee. Alles wordt uit elkaar gehaald om zoveel mogelijk in de vrachtwagen te krijgen. Mohammed gaat dus altijd mee om alles in Marokko weer in elkaar te zetten.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Mohammed bij de berg rolstoelen en onderdelen ervan die deze maand naar Marokko worden gebracht. - Martin Brink

Daar is hij dagen mee bezig en dat trekt veel bekijks. Zelfs hulppolitie komt er aan te pas om alles in goede banen te laten verlopen. De oogst aan goederen is nu een stuk minder dan de vorige keren. De reden daarvoor is simpel: vanwege corona moest hij vorig jaar noodzakelijk van februari tot mei in Marokko blijven. Hij kwam simpelweg het land niet meer uit. Dankzij bemiddeling van de Nederlandse ambassadeur kon hij via Spanje wegkomen. Daar stapte hij op het vliegtuig naar Nederland. De resterende tijd was dus te kort om veel in te zamelen. De hulpgoederen gaan zoals elk jaar naar Salé bij Rabat. Dat gebeurt via bemiddeling van de Nederlandse ambassadeur.

De rolstoel lag al bij het oud ijzer. Men kreeg hem niet meer aan de praat. Maar ik dus wel

ONDERDELEN WELKOM Mohammed is er altijd bij wanneer de goederen worden uitgedeeld. De spullen krijgt hij van vele kanten aangeleverd. Fabrikanten doneren ze, maar ook verpleeg- en verzorgingshuizen komen bij hem. Ook particulieren hebben soms wat aan te bieden en als het niet te ver van huis is komt hij graag langs. Voor alle info kan men de site www.stichtingrolstoelentanger.nl raadplegen.

Ook onderdelen van rolstoelen zijn welkom. Want die zijn mogelijk weer te gebruiken. Zo heeft Mohammed pas nog een elektrische rolstoel gerepareerd door er nieuwe onderdelen aan toe te voegen. Daar is hij best trots op. ,,Deze rolstoel heb ik bij het oud ijzer vandaan gehaald. Het is een hele dure die zeker 4000 euro heeft gekost. Hij deed het niet, men kreeg hem niet meer aan de praat. Maar ik dus wel!”

RITMEESTERHAL Dat de Ritmeesterhal op termijn opgedoekt wordt, daar wil hij niet aan denken. Hij stelt dat er altijd hulp van boven is gekomen. Bovendien hoorde hij dat sommige delen van de oude fabriek monument moeten worden. Hij hoopt maar dat dat het deel zal zijn waarin hij zijn opslag heeft.

Beeld van de zending van vorig jaar: Mohammed laadt de vrachtwagen vol.
De gehandicapten in Marokko zijn altijd heel blij met hetgeen Mohammed via zijn stichting heeft ingezameld.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie