De mannen van Bouwbedrijf Davelaar plaatsen voorzichtig de tekststeen boven de ingang van het baarhuisje, ten teken dat de restauratie is afgerond.
De mannen van Bouwbedrijf Davelaar plaatsen voorzichtig de tekststeen boven de ingang van het baarhuisje, ten teken dat de restauratie is afgerond. Pieter Vane

Terugplaatsen tekstbord mijlpaal in restauratie baarhuisje

5 december 2021 om 07:21 Historie

VEENENDAAL Met het plaatsen van de grote (voorzichtig gereinigde) tekststeen boven de toegangsdeur van het baarhuisje op de Joodse Begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal, is donderdagmiddag de restauratie van het monumentale pand grotendeels afgerond. Medewerkers van bouwfirma Davelaar uit Woudenberg bevestigden, staande op een stellage, de 100 kilo zware steen. De vrijwilligers van de begraafplaats kunnen er nu weer veilig onder staan.

door Martin Brink

Want daar was Jaap Krocké, woordvoerder van de vrijwilligersgroep, erg bang voor. Hij trok daarover meermalen aan de bel bij het NIK in Utrecht, de eigenaar van de begraafplaats. Hij was bang dat de steen bij het minste of geringste zomaar naar beneden kwam. Na een inspectie bleek vooral dat er veel meer moest gebeuren. Het pand moest nodig gerestaureerd worden. Muren hingen uit het lood, balken waren slecht, stenen lagen los en delen moesten aangesmeerd worden. Uiteindelijk werd overeengekomen dat er groot onderhoud gepleegd moest worden.

RONDLEIDING De aanwezigen kregen donderdagmiddag een uitgebreide rondleiding waarbij gewezen werd op de werkzaamheden die zijn verricht. De inschatting was dat er rond de veertig mille voor nodig was. Er werd geld ingezameld, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) droeg bij, maar het grootste deel kwam van de gemeente Veenendaal, mede ook omdat het een gemeentelijk monument is. Dankzij het breed omarmde voorstel van raadslid Tineke Bette van de ChristenUnie stond de gemeente garant voor het resterende bedrag.

Deze donderdag wordt weliswaar de tekstplaat weer boven de deur aangebracht, maar de deuren zijn er nog niet. ,,Er is een verkeerde kleur gebruikt”, verduidelijkt één van de medewerkers van het bouwbedrijf dat de klus voor uiteindelijk 36000 euro klaarde. ,,De deuren worden op dit moment in de juiste groene kleur geschilderd.”


Foto Martin Brink

VERNIEUWD Hij laat wel zien wat er allemaal is gebeurd: alle balken zijn vernieuwd, de achterzijde van de tekstplaat heeft in het baarhuisje extra steunen gekregen, de nokvorsten zijn vernieuwd, de achterdeuren zijn nieuw aangezet en alles is beter gestut. ,,Alles kan weer jaren mee”, concludeert hij tevreden. Hij verbaast zich er wel over dat het dak nog steeds van dakpannen is voorzien ,,waarbij je er zo doorheen kan kijken. Het kiert nog steeds.”

Krocké noemt het geen bezwaar: ,,Dat is al tientallen jaren zo en dat was geen probleem.” Door het dak van dit metaheerhuisje is dan weliswaar nog veel licht en lucht te zien, maar door de speciale vorm (de dakpannen zijn hol) loopt regenwater goed af en blijft het binnen toch droog. Ook de bijzondere draagbaar, uniek in Nederland, is tegen allerlei invloeden behandeld. Dat is op de werkplaats in Woudenberg gebeurd.

PRESENTATIE Komt er nog een officieel moment van opening? Krocké: ,,Ik weet het niet. Dat moet het NIK verzorgen. Ik heb wel begrepen dat ze hier een soort van presentatie willen maken. Met panelen bijvoorbeeld waarop de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Veenendaal te zien is. Misschien gebeurt dat komend voorjaar in samenhang met de Anne Frankboom aan de Duivenwal. Die is ook nooit onthuld of een bordje erbij geplaatst.”

Afbeelding
De teksteen is aan de binnenzijde van het baarhuisje goed verankerd.
De bijzondere en originele draagbaar waarvoor zelfs het Joods Historisch Museum in Amsterdam belangstelling toonde.
Afbeelding
De tekststeen boven de ingang met een tekst uit Prediker 12:7.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie