Afbeelding
Foto: Pexels

Veenendaal zet in op droge voeten

29 november 2021 om 15:24 Partnercontent

Na de verschrikkelijke overstromingen van juli dit jaar in het Valkenburgse Limburg groeit bij overheden steeds meer het besef dat er actie moet worden ondernomen op het gebied van klimaatbeheersing. Industrie en bevolking moeten hand in hand op een duurzamer manier moeten gaan produceren en leven. De wereldleiders hebben hierover onlangs in Glasgow een routekaart voor uitgestippeld. Ook op lokaal niveau zullen er de komende jaren drastische maatregelen genomen worden.

In Limburg was er enorm veel schade door de overstromingen. Alleen in Valkenburg zou naar schatting 400 miljoen euro aan schade zijn geleden. In Veenendaal is men zich ervan bewust dat er extra geld nodig is voor klimaatadaptieve maatregelen. Het vooruitzicht dat inwoners van Veenendaal in de nabije toekomst hun regenlaarzen naast het bed hebben staan als er een overvloed van water uit de hemel komt zal niemand trekken.

We proberen op allerlei manieren op een duurzame en energiezuinige manier te leven. Daarbij speelt waterbeheersing een grote rol. Dat begint al in eigen huis met bijvoorbeeld een zuinig spoelsysteem op het toilet, een waterbesparende douchekop of een bad met een schuin aflopende beenzijde. Dat bespaart niet alleen ruimte in je badkamer maar ook heel wat liters water. Buitenshuis zoals in de tuin kunnen ook dingen aangepakt worden zoals het verwijderen van tegelplateaus voor en achter huis en deze vervangen door gras of vaste planten. Zo kan het water bij hevige regenbuien makkelijker wegstromen.

Zulke adviezen kunnen ook door een gemeente als Veenendaal aan alle bewoners worden gegeven. Vooralsnog lijkt het erop dat als er aanvullende maatregelen genomen moeten worden dit gefinancierd moet worden. Het college denkt hierbij aan een verhoging van de rioolheffing. De gemeentelijke wethouder vraagt zich echter wel af of er een juridische basis is voor een klimaatadaptieve heffing. Uiteindelijk zal het op een stijging van ongeveer zes euro per huishouden komen.

Opwarming

Op landelijk niveau zullen er maatregelen worden genomen om de Co2 zoveel mogelijk te beperken. Al lijkt het er vooralsnog niet op dat de laatste kolencentrales snel zullen sluiten. Wel is men het er over eens dat fossiele brandstoffen verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Wel zit de transitie van benzine naar elektrisch rijden in een hogere versnelling zodat er op dat gebied wel minder uitstoot is. Zo blijft het na de klimaattop in Glasgow de bedoeling om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Echte maatregelen hoe dit zou moeten gebeuren zijn nog niet genomen en zijn opgeschoven naar 2022. Het gebruik van kolencentrales en fossiele brandstoffen zal in ieder geval duidelijk verminderd moeten worden.

Informeren

Op gemeentelijk niveau zal er alles aan gedaan worden om de burgers goed te informeren wat er allemaal op het gebied van duurzaamheid voor Veenendaal en omliggende dorpen op de agenda staat. Zo wordt er door de gemeenteraad en burgemeester en wethouders veel gepraat en gedacht over dit thema. Er is zelfs een speciale website te vinden over duurzaamheid onder de naam www.duurzaamveenendaal.nl De duurzame weg begint bij ieders voordeur. Ga dus met je buurt aan de slag. Zo biedt de provincie Utrecht inwoners vouchers van € 500,- of € 1000,- aan voor projecten die de buurt vergroenen, droogte tegengaan of zorgen voor betere waterberging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie